2015-03-09 16:45

2015-03-13 13:55

Populärt barnprogram

MUSIK: Åker på egen turné

Det är tvära kast i Björneborgs Folkets hus, i förra veckan Sven-Ingvars och den här veckan barnprogram. Med andra ord precis som det ska vara i ett väl fungerande Folkets hus.

Det hörs liksom på namnet att ett Folkets hus ska vara till för alla. Därför är det naturligt att stoppa in en del programpunkter för barn emellanåt. Måndagens sångstund med Anna Wilhelmsson uppskattas verkligen av den månghövdade, men unga publiken.

– Det är väldigt roligt att göra barnprogram för barnen är verkligen med på noterna, säger hon.

Det vanligaste är att Riksteatern eller andra arrangörer hör av sig till Folkets husföreningar runt om i landet för att erbjuda olika program. Men Anna Wilhelmsson kör sitt program på egen hand.

– Hon hörde av sig och undrade om vi var intresserade, berättar Hans Hilding.

Eftersom man brukar ställa till med barnprogram i Björneborg och hennes upplägg verkade intressant nappade han på erbjudandet.

Många i publiken

Förskolorna Skotten, Bäcken och vita huset på Björneborgs skola samt dagbarnvårdare har bjudits in.

– Det ska vara max 100 barn, men om alla kommer blir det 119 totalt. Så det blir hej och hå, säger Hans Hilding.

Hur många det egentligen är i publiken spelar mindre roll. Anna Wilhelmsson drar i gång sitt program med lite uppvärmning i låten Honky tonk. Där får de olika kroppsdelarna var sin vers och sedan är kroppen redo.

Ett par låtar från Pippi Långstrump följer och allsången är i det närmaste total. En liten tjej önskar Emil i Lönneberga och blir nästan sannspådd då nästa låt är Snickerboa. I Idas sommarvisa blir det precis som i Allsång på Skansen, det vill säga att programledaren går runt bland publiken och sticker mikrofonen under näsan på utvalda personer. Och minsann om inte samma fenomen uppenbarar sig i Björneborg som på Solliden, alla kan texten ända tills mikrofonen sitter där ett par centimeter framför ansiktet.

Då är det lättare att dansa till musiken. I låtarna med lite mer fart är det trångt kring Anna Wilhelmsson när alla barn ska dansa. Det är ju svårt att sitta stilla när benen är fulla med spring. Då är Havet är djupt med sin calypsorytm perfekt att dansa till.

Astrid är bäst

Programmet får även lite Melodifestivalprägel när först Timoteijs Kom och senare Ace Wilders Busy doing nothing dyker upp.

– Men det är Astrid Lindgrens sånger barnen kan bäst. Det är något speciellt med dem. Lejonkungen och Havet är djupt är lite svårare. Pippi och Emil kan alla, säger Anna Wilhelmsson när showen är över och barnen är på väg ut.

Hon berättar att hon gjort olika musikprogram sedan hon var 14 år gammal. Det omfattar allt från allsångskvällar till sångstunder med barn.

– Det blir mest sommartid på campingar och festivaler, men nu i vår kör jag en turné i olika Folkets hus.

Anna Wilhelmsson är född i Örebro, men bor sedan ett antal år i Stockholm där hon pluggar. Musiken är ett trevligt sätt att dryga ut studielånen. Både för henne och publiken att döma av måndagens reaktioner.

Det hörs liksom på namnet att ett Folkets hus ska vara till för alla. Därför är det naturligt att stoppa in en del programpunkter för barn emellanåt. Måndagens sångstund med Anna Wilhelmsson uppskattas verkligen av den månghövdade, men unga publiken.

– Det är väldigt roligt att göra barnprogram för barnen är verkligen med på noterna, säger hon.

Det vanligaste är att Riksteatern eller andra arrangörer hör av sig till Folkets husföreningar runt om i landet för att erbjuda olika program. Men Anna Wilhelmsson kör sitt program på egen hand.

– Hon hörde av sig och undrade om vi var intresserade, berättar Hans Hilding.

Eftersom man brukar ställa till med barnprogram i Björneborg och hennes upplägg verkade intressant nappade han på erbjudandet.

Många i publiken

Förskolorna Skotten, Bäcken och vita huset på Björneborgs skola samt dagbarnvårdare har bjudits in.

– Det ska vara max 100 barn, men om alla kommer blir det 119 totalt. Så det blir hej och hå, säger Hans Hilding.

Hur många det egentligen är i publiken spelar mindre roll. Anna Wilhelmsson drar i gång sitt program med lite uppvärmning i låten Honky tonk. Där får de olika kroppsdelarna var sin vers och sedan är kroppen redo.

Ett par låtar från Pippi Långstrump följer och allsången är i det närmaste total. En liten tjej önskar Emil i Lönneberga och blir nästan sannspådd då nästa låt är Snickerboa. I Idas sommarvisa blir det precis som i Allsång på Skansen, det vill säga att programledaren går runt bland publiken och sticker mikrofonen under näsan på utvalda personer. Och minsann om inte samma fenomen uppenbarar sig i Björneborg som på Solliden, alla kan texten ända tills mikrofonen sitter där ett par centimeter framför ansiktet.

Då är det lättare att dansa till musiken. I låtarna med lite mer fart är det trångt kring Anna Wilhelmsson när alla barn ska dansa. Det är ju svårt att sitta stilla när benen är fulla med spring. Då är Havet är djupt med sin calypsorytm perfekt att dansa till.

Astrid är bäst

Programmet får även lite Melodifestivalprägel när först Timoteijs Kom och senare Ace Wilders Busy doing nothing dyker upp.

– Men det är Astrid Lindgrens sånger barnen kan bäst. Det är något speciellt med dem. Lejonkungen och Havet är djupt är lite svårare. Pippi och Emil kan alla, säger Anna Wilhelmsson när showen är över och barnen är på väg ut.

Hon berättar att hon gjort olika musikprogram sedan hon var 14 år gammal. Det omfattar allt från allsångskvällar till sångstunder med barn.

– Det blir mest sommartid på campingar och festivaler, men nu i vår kör jag en turné i olika Folkets hus.

Anna Wilhelmsson är född i Örebro, men bor sedan ett antal år i Stockholm där hon pluggar. Musiken är ett trevligt sätt att dryga ut studielånen. Både för henne och publiken att döma av måndagens reaktioner.