2015-02-07 16:45

2015-03-13 13:55

Folkmusiktoner ska sprida glädje under våren

KULTUR: Ny förening satsar stort

Kristinehamn har fått en ny musikförening som uppmärksammar en genre där det tidigare har funnits en lucka. Föreningen heter Varnan vis- och folkmusikförening. Av namnet framgår vilken genre den fokuserar på.

Folkmusikföreningen har planerat in tre konserter under våren. Den första arrangeras redan på torsdag och spelplatsen är Ölme diversehandel.

Det är gruppen Trio med Umpa som kommer att framträda. Gruppen består av Ida Blomqvist, tramporgel och sång, Kajsa Zetterlund, fiol, och Tania Frid, fiol. Trion spelar folkmusik i svängig umpa-bumpa-takt. Det blir tjo och tjim blandat med finstämd vemodsdur.

Datumet för vårens andra konsert är den 19 mars. Då är det duon med det finurliga namnet Två som spelar upp. Två består av gitarristen Lennart Hessel och Janne Lundqvist som spelar klarinett och saxofon. Det är en instrumentalduo som spelar både egna och andras låtar. Arrangemangen utgår från en folklig prägel, men blandas med andra genrer.

Den 24 april kommer en annan duo, Hazelius Hedin. Det beskrivs som en otroligt kompetent och färgstark duo som fyller de svenska danslåtarna och visorna med både briljans, innerlighet och ett makalöst driv. Repertoaren spänner över medeltida ballader, sjömanssånger, kärleksballader och instrumentala danslåtar. Arrangemangen är inte sällan präglade av den keltiska traditionen och duon söker ständigt nya harmonier.

Hazleius och Hedin består av sångaren och strängmästaren Esbjörn Hazelius och nyckelharpsvirtuosen Johan Hedin. De har turnerat på olika håll i Norden, men gjorde också ett framträdande i samband med Polarpriset 2012 då de framförde Paul Simons April come she will.

Folkmusikföreningen har planerat in tre konserter under våren. Den första arrangeras redan på torsdag och spelplatsen är Ölme diversehandel.

Det är gruppen Trio med Umpa som kommer att framträda. Gruppen består av Ida Blomqvist, tramporgel och sång, Kajsa Zetterlund, fiol, och Tania Frid, fiol. Trion spelar folkmusik i svängig umpa-bumpa-takt. Det blir tjo och tjim blandat med finstämd vemodsdur.

Datumet för vårens andra konsert är den 19 mars. Då är det duon med det finurliga namnet Två som spelar upp. Två består av gitarristen Lennart Hessel och Janne Lundqvist som spelar klarinett och saxofon. Det är en instrumentalduo som spelar både egna och andras låtar. Arrangemangen utgår från en folklig prägel, men blandas med andra genrer.

Den 24 april kommer en annan duo, Hazelius Hedin. Det beskrivs som en otroligt kompetent och färgstark duo som fyller de svenska danslåtarna och visorna med både briljans, innerlighet och ett makalöst driv. Repertoaren spänner över medeltida ballader, sjömanssånger, kärleksballader och instrumentala danslåtar. Arrangemangen är inte sällan präglade av den keltiska traditionen och duon söker ständigt nya harmonier.

Hazleius och Hedin består av sångaren och strängmästaren Esbjörn Hazelius och nyckelharpsvirtuosen Johan Hedin. De har turnerat på olika håll i Norden, men gjorde också ett framträdande i samband med Polarpriset 2012 då de framförde Paul Simons April come she will.