2015-02-05 15:05

2015-03-13 13:55

En skånska tog priset

KULTUR: Abstrakta oljemålningar gav Hertha Hanson stipendiet

Kristinehamns konstmuseum utser tillsammans med sin vänförening varje år en ungdomsstipendiat.
I år tillfaller äran Hertha Hanson.

Museichef Klas Hällerstrand konstaterar att man även i år hade fått in många och mycket fina ansökningar, men det fanns en som stack ut. En enig jury fastnade för Hertha Hansons abstrakta oljemålningar.

– Jag uppskattar att det är en riktig målare som får stipendiet i år, säger Klas Hällerstrand.

I juryns motivering kan man läsa att Hertha Hansons målningar inte ska beskrivas i ord utan upplevas fysiskt och nära. Hon berättar själv att hon målar stort och abstrakt med klassisk teknik i form av olja på duk. Också hon talar om att de ska upplevas.

Målarnörd

Hon beskriver sig själv som en målarnörd och talar med inlevelse om hur hon rent tekniskt arbetar med sina verk. Hur de målas i flera lager och att det hela tiden finns en medveten tanke bakom vad hon vill få fram. Ofta utgår hon från en specifik färg som hon fastnar för.

– Jag har periodvis fastnat i olika färger och det är inte alltid färger jag egentligen tycker om, men då är det bara att flyta med, säger Hertha Hanson.

Från början var hon tecknare, vilket uttrycksmässigt är ganska långt från de abstrakta verk hon jobbar med i dag.

Varför bytte du?

– Jag ville komma åt materialet. Olja är ett mäktigt material att arbeta med. Sedan blev det naturligt att gå mot det abstrakta. Jag brydde mig inte längre om motivet utan fastnade för ytor och färg, svarar Hertha Hanson.

Hon är född i Lund, men sambo med kristinehamnaren Linus Gårdfeldt. I höstas flyttade de till Karlstad och där har hon sin ateljé i ett före detta bageri.

Museichef Klas Hällerstrand konstaterar att man även i år hade fått in många och mycket fina ansökningar, men det fanns en som stack ut. En enig jury fastnade för Hertha Hansons abstrakta oljemålningar.

– Jag uppskattar att det är en riktig målare som får stipendiet i år, säger Klas Hällerstrand.

I juryns motivering kan man läsa att Hertha Hansons målningar inte ska beskrivas i ord utan upplevas fysiskt och nära. Hon berättar själv att hon målar stort och abstrakt med klassisk teknik i form av olja på duk. Också hon talar om att de ska upplevas.

Målarnörd

Hon beskriver sig själv som en målarnörd och talar med inlevelse om hur hon rent tekniskt arbetar med sina verk. Hur de målas i flera lager och att det hela tiden finns en medveten tanke bakom vad hon vill få fram. Ofta utgår hon från en specifik färg som hon fastnar för.

– Jag har periodvis fastnat i olika färger och det är inte alltid färger jag egentligen tycker om, men då är det bara att flyta med, säger Hertha Hanson.

Från början var hon tecknare, vilket uttrycksmässigt är ganska långt från de abstrakta verk hon jobbar med i dag.

Varför bytte du?

– Jag ville komma åt materialet. Olja är ett mäktigt material att arbeta med. Sedan blev det naturligt att gå mot det abstrakta. Jag brydde mig inte längre om motivet utan fastnade för ytor och färg, svarar Hertha Hanson.

Hon är född i Lund, men sambo med kristinehamnaren Linus Gårdfeldt. I höstas flyttade de till Karlstad och där har hon sin ateljé i ett före detta bageri.