2015-02-04 15:18

2015-03-13 13:55

Startar med blues

KULTUR: Högklassig vår med Jazz i LusaskenSedan väntar Monica Dominique och Daniel Karlsson

Det väntar en spännande musikvår med Jazz i Lusasken. Programmet inleds på fredag kväll med Thorbjörn Risager på Mastmagasinet. Ett samarrangemang med Kristinehamns bluesförening.

Danske Thorbjörn Risager och hans The black tornados inleder alltså jazzvåren. Spelplatsen är Mastmagasinet och med sig i bagaget har han vad som beskrivs som hans hittills starkaste platta, Too many roads. Den kom under fjolåret och fick lysande recensioner.

Egentligen är det kanske fel att sätta etiketten blues på Thorbjörn Risager. Han säger själv att musiken utgår från en bluestråd, men att den fylls på med andra stilar. Det är lite jazz, lite rock, lite soul och lite gospel.

– En och annan tycker att det är för brett, men jag tycker det är bra med variation. Min huvudidé är att inte tråka ut publiken, säger han i sin presentation i Jazz i Lusaskens programfolder.

Resten av foldern är också intressant läsning. Inte minst nästa programpunkt, som infaller redan om ett par veckor. Den 22 februari dyker Monica Dominique och Palle Danielsson upp i Kristinehamn. Syskonparet har efter många års musicerande var för sig förenats i ett samarbete som tar dem till Broängskyrkan.

Vårens program avslutas sedan den 26 mars med en hemvändare, Daniel Karlsson trio. I höstas förärades bandet Sveriges radios pris Jazzkatten till bästa grupp i genren. En självklar bokning och en värdig avslutning på jazzvåren.

Danske Thorbjörn Risager och hans The black tornados inleder alltså jazzvåren. Spelplatsen är Mastmagasinet och med sig i bagaget har han vad som beskrivs som hans hittills starkaste platta, Too many roads. Den kom under fjolåret och fick lysande recensioner.

Egentligen är det kanske fel att sätta etiketten blues på Thorbjörn Risager. Han säger själv att musiken utgår från en bluestråd, men att den fylls på med andra stilar. Det är lite jazz, lite rock, lite soul och lite gospel.

– En och annan tycker att det är för brett, men jag tycker det är bra med variation. Min huvudidé är att inte tråka ut publiken, säger han i sin presentation i Jazz i Lusaskens programfolder.

Resten av foldern är också intressant läsning. Inte minst nästa programpunkt, som infaller redan om ett par veckor. Den 22 februari dyker Monica Dominique och Palle Danielsson upp i Kristinehamn. Syskonparet har efter många års musicerande var för sig förenats i ett samarbete som tar dem till Broängskyrkan.

Vårens program avslutas sedan den 26 mars med en hemvändare, Daniel Karlsson trio. I höstas förärades bandet Sveriges radios pris Jazzkatten till bästa grupp i genren. En självklar bokning och en värdig avslutning på jazzvåren.