2014-01-30 06:00

2016-10-09 07:42

Kristinehamnsbilder på Värmlands Museum

FOTO: Bo Dahlgren

Vi känner honom från böckerna Bilder från Kristinehamn och Vålön - livet på en ö i Vänern. Kristinehamnaren Bo Dahlgren sedan länge bosatt i Karlstad.
På lördag är han aktuell på Värmlands Museum, där en del av Kristinehamnsbilderna visas.

Förre landshövdingen Ingemar Eliasson inviger utställningen, som visar bilder från Bildgruppen Camus. Bo Dahlgren var en fem kvarvarande medlemmar. Bilderna som visas togs under åren 1966-73.

Bland andra en del bilder Bo Dahlgren tog sista natten brödet bakades 4 september 1971 på anrika Aronssons bageri vid Södra torget. Sista året drevs bageriet av makarna Ester och Hans Posserud tillsammans med familjemedlemmar.

Sjökaptenen Aronsson

Bageriet grundades 9 oktober 1876 av Anders Aronsson. 1895 tog sonen Carl Anders över. Hans son sjökaptenen Olle Aronsson tog vid, men eftersom han på grund av yrket mest var ute till sjöss var det två yngre män som fortsatte driften från 1933. En av dem var Hans Posserud, som från 1962 ensam drev bageriet vidare. Han hade börjat som springpojke 1922. Hans fru Ester kom in i företaget 1931 och de blev senare ett par.

Bo Dahlgren visar även en del bilder från livet på Vålön med jordbruks- och fiskarfamiljen Lindblad. Dahlgren bodde själv på Vålön under tjugo års tid.

Birgitta Mandorf

Det blev senare en bok tillsammans med den i Kristinehamn boende NWT-journalisten Birgitta Mandorf. Den boken kom ut 1996. Tillsammans med Sven Fagerman har Dahlgren gett ut Bilder från Kristinehamn 1988, en nyutgåva kom 1995.

Bo Dahlgren föddes 1939 och här växte han upp, ättling till Dahlgrens bilelektriska vid Svängbron, ungefär där Johnnys finns i dag. Han utbildade sig på Konstfack och Bäckmans reklamskola innan han flyttade hem till Värmland och Karlstad 1961. Han har arbetat både som grafisk formgivare och fotograf. Under åren har han erhållit flera utmärkelser för sina bilder, Postens frimärkstävling och tidningen Expressens fototävling ”Livets fröjder” 1973. Samma år startade han reklambyrån Bild & Design med hustrun Marianne.

Flera böcker

Förutom nämnda böcker med Kristinehamnsanknytning har det blivit en bok med bilder från Gruvöns bruk, Åmotfors bruk och Skoghallstanken. Den senaste heter Vänerhavet och kom 2005. Den gjordes tillsammans med Tore Hagman, Hans Kongbäck och Jan Töve.


Fotnot: Utställningen på Värmlands Museum har vernissage på lördag och visas fram till och med den 16 mars.

Förre landshövdingen Ingemar Eliasson inviger utställningen, som visar bilder från Bildgruppen Camus. Bo Dahlgren var en fem kvarvarande medlemmar. Bilderna som visas togs under åren 1966-73.

Bland andra en del bilder Bo Dahlgren tog sista natten brödet bakades 4 september 1971 på anrika Aronssons bageri vid Södra torget. Sista året drevs bageriet av makarna Ester och Hans Posserud tillsammans med familjemedlemmar.

Sjökaptenen Aronsson

Bageriet grundades 9 oktober 1876 av Anders Aronsson. 1895 tog sonen Carl Anders över. Hans son sjökaptenen Olle Aronsson tog vid, men eftersom han på grund av yrket mest var ute till sjöss var det två yngre män som fortsatte driften från 1933. En av dem var Hans Posserud, som från 1962 ensam drev bageriet vidare. Han hade börjat som springpojke 1922. Hans fru Ester kom in i företaget 1931 och de blev senare ett par.

Bo Dahlgren visar även en del bilder från livet på Vålön med jordbruks- och fiskarfamiljen Lindblad. Dahlgren bodde själv på Vålön under tjugo års tid.

Birgitta Mandorf

Det blev senare en bok tillsammans med den i Kristinehamn boende NWT-journalisten Birgitta Mandorf. Den boken kom ut 1996. Tillsammans med Sven Fagerman har Dahlgren gett ut Bilder från Kristinehamn 1988, en nyutgåva kom 1995.

Bo Dahlgren föddes 1939 och här växte han upp, ättling till Dahlgrens bilelektriska vid Svängbron, ungefär där Johnnys finns i dag. Han utbildade sig på Konstfack och Bäckmans reklamskola innan han flyttade hem till Värmland och Karlstad 1961. Han har arbetat både som grafisk formgivare och fotograf. Under åren har han erhållit flera utmärkelser för sina bilder, Postens frimärkstävling och tidningen Expressens fototävling ”Livets fröjder” 1973. Samma år startade han reklambyrån Bild & Design med hustrun Marianne.

Flera böcker

Förutom nämnda böcker med Kristinehamnsanknytning har det blivit en bok med bilder från Gruvöns bruk, Åmotfors bruk och Skoghallstanken. Den senaste heter Vänerhavet och kom 2005. Den gjordes tillsammans med Tore Hagman, Hans Kongbäck och Jan Töve.


Fotnot: Utställningen på Värmlands Museum har vernissage på lördag och visas fram till och med den 16 mars.

  • Lars Blomkvist

null
null
null