2017-10-27 11:31

2017-10-27 11:31

Vad skulle få dig att handla lokalt?

Är Kristinehamns centrum på väg att förvandlas till en spökstad? Det låter lite drastiskt men nu är det inte längre ett hot att flera butiker ska stänga, det är fakta. Ekobutiken stängde för gott förra veckan. Apotek hjärtat stänger i mitten på november och hela kedjan Nille lämnar Sverige och därmed också Kristinehamn i början på nästa år. Dessutom kommer Fin under att slå igen sin butik. När man pratar med handlarna är det tyvärr ytterligare några som beskriver läget som tufft. Det kan alltså bli ännu fler som försvinner med fler tomma butiksytor som följd.

Orsaken är att vi kristinehamnare handlar på nätet, i Karlstad och på andra orter.

Det är billigare så säger många. Allt finns inte i Kristinehamn säger andra. Det är förvisso sant, till viss del i alla fall. Det stora företaget med nätförsäljning kan ta in stora mängder och därmed få ned priset på sina produkter, de har en lagerlokal i stället för butiksyta i centrum. Det är svårt att konkurrera med för den lilla lokala butiken i Kristinehamns centrum som ska få ihop till både hyran och personalens löner.

Sedan är det faktiskt inte alltid så att varorna är billigare på nätet och de är definitivt inte alltid billigare inne på köpcentret i Karlstad – då kostar ju dessutom bensinen dit en slant. Den som faktiskt jämför kan bli överraskad över hur konkurrenskraftiga butikerna i Kristinehamn är.

Sedan har vi det här med utarmningen av centrum. Det är priset som vi alla får betala för att vi inte handlar lokalt. Därför är frågan som vi alla behöver ställa oss vad som skulle få just oss att handla lokalt. Är bra service värd att betala lite extra för? Är ett levande centrum värt att betala lite extra för?

Moderaterna kom nyligen med ett vällovligt initiativ om att julhandla hemma. De utmanade övriga partier. Hittills är det ingen som visat att de nappat på utmaningen. Vi kan hoppas att det beror på att övriga partier inte börjat julhandla än.

För varken våra politiker eller vi andra kristinehamnare kan säga att vi inte visste hur allvarligt läget var. Det går liksom inte att komma och klaga sen och säga att det blivit öde i centrum.

Detta har sagts tidigare men är värt att upprepa: Vill vi ha butikerna kvar i morgon måste vi handla i dem i dag.

Är Kristinehamns centrum på väg att förvandlas till en spökstad? Det låter lite drastiskt men nu är det inte längre ett hot att flera butiker ska stänga, det är fakta. Ekobutiken stängde för gott förra veckan. Apotek hjärtat stänger i mitten på november och hela kedjan Nille lämnar Sverige och därmed också Kristinehamn i början på nästa år. Dessutom kommer Fin under att slå igen sin butik. När man pratar med handlarna är det tyvärr ytterligare några som beskriver läget som tufft. Det kan alltså bli ännu fler som försvinner med fler tomma butiksytor som följd.

Orsaken är att vi kristinehamnare handlar på nätet, i Karlstad och på andra orter.

Det är billigare så säger många. Allt finns inte i Kristinehamn säger andra. Det är förvisso sant, till viss del i alla fall. Det stora företaget med nätförsäljning kan ta in stora mängder och därmed få ned priset på sina produkter, de har en lagerlokal i stället för butiksyta i centrum. Det är svårt att konkurrera med för den lilla lokala butiken i Kristinehamns centrum som ska få ihop till både hyran och personalens löner.

Sedan är det faktiskt inte alltid så att varorna är billigare på nätet och de är definitivt inte alltid billigare inne på köpcentret i Karlstad – då kostar ju dessutom bensinen dit en slant. Den som faktiskt jämför kan bli överraskad över hur konkurrenskraftiga butikerna i Kristinehamn är.

Sedan har vi det här med utarmningen av centrum. Det är priset som vi alla får betala för att vi inte handlar lokalt. Därför är frågan som vi alla behöver ställa oss vad som skulle få just oss att handla lokalt. Är bra service värd att betala lite extra för? Är ett levande centrum värt att betala lite extra för?

Moderaterna kom nyligen med ett vällovligt initiativ om att julhandla hemma. De utmanade övriga partier. Hittills är det ingen som visat att de nappat på utmaningen. Vi kan hoppas att det beror på att övriga partier inte börjat julhandla än.

För varken våra politiker eller vi andra kristinehamnare kan säga att vi inte visste hur allvarligt läget var. Det går liksom inte att komma och klaga sen och säga att det blivit öde i centrum.

Detta har sagts tidigare men är värt att upprepa: Vill vi ha butikerna kvar i morgon måste vi handla i dem i dag.