2016-09-20 15:00

2016-09-20 15:04

Dags att kavla upp ärmarna

LEDARE

Kristinehamn fortsätter att rasa på näringslivsrankningen. Tappet i år är hela 72 placeringar.

Från att för sex år sedan ha varit en av landets bästa kommuner har Kristinehamn inte bara ramlat ner bland medelmåttorna utan tillhör nu den tredjedel kommuner i landet som har sämst lokalt företagsklimat. Endast fem kommuner i hela landet dyker mer i rankningen.

Det duger inte.

Utvecklingen talar för sig själv:

2016 plats 216

2015 plats 144

2014 plats 76

2013 plats 78

2012 plats 75

2011 plats 57

2010 plats 35

Det går inte för kommunledningen att blunda för företagarnas missnöje. Såväl politiker som tjänstemän måste ta siffrorna på allvar. Att gömma sig bakom bättre resultat i andra mätningar kommer inte att leda till en förbättring. Att Kristinehamn fått ett antal etableringar senaste året är heller inte tillräckligt för att vända trenden. H&M, Karl Hedin bygghandel och MM är bra, rent av jättebra. Men etableringarna löser på intet vis företagarnas syn på att kommunledningen är passiv och inte förstår företagarnas villkor.

Ideologiska motsättningar är säkerligen en förklaring till raset och att stängningen av äldreboendet Broängen återspeglas i siffrorna är ytterst sannolikt. Men S-styrda kommuner kan lyckas. Munkfors är ett bra exempel på det.

Det är alltså dags för kommunledningen med kommunalrådet Bjarne Olsson (S) i spetsen att verkligen lyssna på företagarna. Inte bara träffa dem utan ge dem sin totala uppmärksamhet.

Men även näringslivet har ett stort ansvar här. De företagare som är missnöjda behöver definiera vad de förväntar sig att politiker och tjänstemän ska leverera. Torsdagens näringslivskväll 360 grader Kristinehamn är ett ypperligt tillfälle för alla parter att tillsammans ta fram en konkret handlingsplan.

Passa också på att se NKP som en resurs. På insändarsidan är alla som vill välkomna att ge sin syn på företagsklimatet och hur det kan förbättras. På nyhetsplats speglar vi gärna det återtåg uppåt i rankningen som alla nu borde jobba mot.

Uppförsbacken är brant, men det går att vända trenden. Kristinehamn har gjort det förr och kan göra det igen. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång.

Från att för sex år sedan ha varit en av landets bästa kommuner har Kristinehamn inte bara ramlat ner bland medelmåttorna utan tillhör nu den tredjedel kommuner i landet som har sämst lokalt företagsklimat. Endast fem kommuner i hela landet dyker mer i rankningen.

Det duger inte.

Utvecklingen talar för sig själv:

2016 plats 216

2015 plats 144

2014 plats 76

2013 plats 78

2012 plats 75

2011 plats 57

2010 plats 35

Det går inte för kommunledningen att blunda för företagarnas missnöje. Såväl politiker som tjänstemän måste ta siffrorna på allvar. Att gömma sig bakom bättre resultat i andra mätningar kommer inte att leda till en förbättring. Att Kristinehamn fått ett antal etableringar senaste året är heller inte tillräckligt för att vända trenden. H&M, Karl Hedin bygghandel och MM är bra, rent av jättebra. Men etableringarna löser på intet vis företagarnas syn på att kommunledningen är passiv och inte förstår företagarnas villkor.

Ideologiska motsättningar är säkerligen en förklaring till raset och att stängningen av äldreboendet Broängen återspeglas i siffrorna är ytterst sannolikt. Men S-styrda kommuner kan lyckas. Munkfors är ett bra exempel på det.

Det är alltså dags för kommunledningen med kommunalrådet Bjarne Olsson (S) i spetsen att verkligen lyssna på företagarna. Inte bara träffa dem utan ge dem sin totala uppmärksamhet.

Men även näringslivet har ett stort ansvar här. De företagare som är missnöjda behöver definiera vad de förväntar sig att politiker och tjänstemän ska leverera. Torsdagens näringslivskväll 360 grader Kristinehamn är ett ypperligt tillfälle för alla parter att tillsammans ta fram en konkret handlingsplan.

Passa också på att se NKP som en resurs. På insändarsidan är alla som vill välkomna att ge sin syn på företagsklimatet och hur det kan förbättras. På nyhetsplats speglar vi gärna det återtåg uppåt i rankningen som alla nu borde jobba mot.

Uppförsbacken är brant, men det går att vända trenden. Kristinehamn har gjort det förr och kan göra det igen. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång.