2016-04-18 06:00

2016-04-18 06:00

Kaplans snesteg är många

LEDARE

Bostadsminister Mehmet Kaplan (Mp) har kritiserats från alla håll. Och det med rätta. För det är inga små snedsteg Kaplan har tagit. På bilder från sommaren 2015 framkommer att Sveriges bostadsminister äter middag tillsammans med en ledare för Grå vargarna. Organisationen är nyfascistisk och har dödat hundratals politiker och journalister.

Runt samma bord satt även viceordföranden i Turkiska riksförbundet, Barbaros Leylani, som för en kort tid sedan under en demonstration på Sergels torg hetsade till att döda armenier. Leylani tvingades sedan att avgå efter massiv kritik.

När journalister ringde ministern för att få en kommentar svarade hans pressekreterare ”det är låg standard på den typen av journalistisk måste jag säga” (Expressen 14/4). En normal reaktion hade varit att genast ta avstånd från extremisterna. När Kaplan sedan uttalar sig hävdar han att han inte kände till att de befann sig på middagen.

Det mesta tyder dock på att han faktiskt visste det. Kaplan kommer från Turkiet och berättar själv att han har goda relationer med turkiska organisationer, hans turkiska engagemang är ingen nyhet och utesluter okunskap om organisationen. Han är också minister, vilket medför ett ordentligt mått av ansvar och krav på omdöme.

Grå vargarna bildades på 60-talet och är den militanta grenen av det turkiska nationalistpartiet MHP. Alparslan Türkes heter grundaren av partiet och han inspirerades av nazisterna och hävdade att den turkiska rasen var överlägsen alla andra. Men det motbjudande middagssällskapet är bara det senaste i en lång rad av klavertramp.

Som nybliven bostadsminister intervjuades Kaplan hösten 2014 av den turkiska tidningen Star Gazeta. Där förklarade han att ett av de viktigaste skälen till att ungdomar ansluter sig till islamiska staten, IS, är att islamofobin är så utbredd i Europa. Det är ett märkligt uttalande på många vis. Isalmofobin finns i vissa kretsar och organisationer, men är inte särskilt utbredd. För det andra ger ingen islamofobi i världen IS rätt att skära huvudet av någon.

Exemplen på när Kaplans omdöme har brustit är många. På ett seminarium i Almedalen 2014 liknade Kaplan de som åker till Syrien för att begå jihad med svenskar som deltog i finska vinterkriget.

Att en svensk minister konsekvent relativiserar extremism är djupt problematiskt för en regering som har svårt att motverka just extremism. När personer från andra partier gör något felaktigt uttalande brukar partiledningen illa kvickt agera. Men Miljöpartiets första reflex är att skylla på låg journalistik och systemfel, vilket Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin senare gjorde.

Regeringens kritik av extremister tappar i värde när deras egna företrädare frotterar sig med desamma. Ministrar har behövt avgå för avsevärt mindre misstag.

Runt samma bord satt även viceordföranden i Turkiska riksförbundet, Barbaros Leylani, som för en kort tid sedan under en demonstration på Sergels torg hetsade till att döda armenier. Leylani tvingades sedan att avgå efter massiv kritik.

När journalister ringde ministern för att få en kommentar svarade hans pressekreterare ”det är låg standard på den typen av journalistisk måste jag säga” (Expressen 14/4). En normal reaktion hade varit att genast ta avstånd från extremisterna. När Kaplan sedan uttalar sig hävdar han att han inte kände till att de befann sig på middagen.

Det mesta tyder dock på att han faktiskt visste det. Kaplan kommer från Turkiet och berättar själv att han har goda relationer med turkiska organisationer, hans turkiska engagemang är ingen nyhet och utesluter okunskap om organisationen. Han är också minister, vilket medför ett ordentligt mått av ansvar och krav på omdöme.

Grå vargarna bildades på 60-talet och är den militanta grenen av det turkiska nationalistpartiet MHP. Alparslan Türkes heter grundaren av partiet och han inspirerades av nazisterna och hävdade att den turkiska rasen var överlägsen alla andra. Men det motbjudande middagssällskapet är bara det senaste i en lång rad av klavertramp.

Som nybliven bostadsminister intervjuades Kaplan hösten 2014 av den turkiska tidningen Star Gazeta. Där förklarade han att ett av de viktigaste skälen till att ungdomar ansluter sig till islamiska staten, IS, är att islamofobin är så utbredd i Europa. Det är ett märkligt uttalande på många vis. Isalmofobin finns i vissa kretsar och organisationer, men är inte särskilt utbredd. För det andra ger ingen islamofobi i världen IS rätt att skära huvudet av någon.

Exemplen på när Kaplans omdöme har brustit är många. På ett seminarium i Almedalen 2014 liknade Kaplan de som åker till Syrien för att begå jihad med svenskar som deltog i finska vinterkriget.

Att en svensk minister konsekvent relativiserar extremism är djupt problematiskt för en regering som har svårt att motverka just extremism. När personer från andra partier gör något felaktigt uttalande brukar partiledningen illa kvickt agera. Men Miljöpartiets första reflex är att skylla på låg journalistik och systemfel, vilket Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin senare gjorde.

Regeringens kritik av extremister tappar i värde när deras egna företrädare frotterar sig med desamma. Ministrar har behövt avgå för avsevärt mindre misstag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.