2016-01-12 16:14

2016-01-12 16:14

Tungt för Kristinehamn

I måndags kom beskedet att Kristinehamns näringsliv drabbats av ännu ett bakslag. Husvagnstillverkaren Cabby har gått i konkurs.

Trots mycket arbete med en rekonstruktion och att företaget signalerade en viss framtidstro så gick det inte längre. Banken drog tillbaka krediterna.

I ett år klarade sig Cabby efter att rekonstruktionen gått igenom.

Nu riskerar de 63 anställda att gå ut i arbetslöshet, även om förhoppningen är att en ny köpare ska träda fram och rädda det anrika företaget.

För personalen kom konkursen naturligtvis som ett tungt besked. Men Cabbys fall har större betydelsen än för direkt drabbade. Företaget har ett symbolvärde. Många kristinehamnare har känt en stolthet över de klassiska husvagnarna som varit banbrytande och som producerats i Kristinehamn. En epok kan nu vara över.

Efter stora varsel och nedläggningar den senaste tiden är konkursen dessutom ett tufft slag mot arbetsmarknaden i regionen. Arbetslösheten är redan stor och företagen står inte direkt på kö för att öppna nya arbetsplatser i Kristinehamn med hundratals arbetstillfällen.

De som vill etablera sig här får heller inte alltid det välkomnade som de önskat sig. Etableringen av finska Finnfoam oy i Hinkebo väntas ge runt 50 arbetstillfällen, men först måste företaget få igenom sitt miljötillstånd, vilket överklagats. Förhandling i det målet sker i morgon i mark- och miljödomstolen.

Risken finns att överklaganden, hur välgrundade de än må vara, sätter Kristinehamn på kartan som kommunen där det inte är lönt att etablera sig. Den stämpeln har kommunen knappast råd att få. Arbetsmarknadsläget är kärvt nog som det redan är.

Näringslivsutvecklare Madelen Richardsson har öppet uttryckt sin oro för framtiden och över hur överklaganden kan skada kommunens rykte. Det är en oro som ska tas på allvar och kan vara minst lika allvarligt som att företag går i konkurs.

 

 

Trots mycket arbete med en rekonstruktion och att företaget signalerade en viss framtidstro så gick det inte längre. Banken drog tillbaka krediterna.

I ett år klarade sig Cabby efter att rekonstruktionen gått igenom.

Nu riskerar de 63 anställda att gå ut i arbetslöshet, även om förhoppningen är att en ny köpare ska träda fram och rädda det anrika företaget.

För personalen kom konkursen naturligtvis som ett tungt besked. Men Cabbys fall har större betydelsen än för direkt drabbade. Företaget har ett symbolvärde. Många kristinehamnare har känt en stolthet över de klassiska husvagnarna som varit banbrytande och som producerats i Kristinehamn. En epok kan nu vara över.

Efter stora varsel och nedläggningar den senaste tiden är konkursen dessutom ett tufft slag mot arbetsmarknaden i regionen. Arbetslösheten är redan stor och företagen står inte direkt på kö för att öppna nya arbetsplatser i Kristinehamn med hundratals arbetstillfällen.

De som vill etablera sig här får heller inte alltid det välkomnade som de önskat sig. Etableringen av finska Finnfoam oy i Hinkebo väntas ge runt 50 arbetstillfällen, men först måste företaget få igenom sitt miljötillstånd, vilket överklagats. Förhandling i det målet sker i morgon i mark- och miljödomstolen.

Risken finns att överklaganden, hur välgrundade de än må vara, sätter Kristinehamn på kartan som kommunen där det inte är lönt att etablera sig. Den stämpeln har kommunen knappast råd att få. Arbetsmarknadsläget är kärvt nog som det redan är.

Näringslivsutvecklare Madelen Richardsson har öppet uttryckt sin oro för framtiden och över hur överklaganden kan skada kommunens rykte. Det är en oro som ska tas på allvar och kan vara minst lika allvarligt som att företag går i konkurs.