2015-11-17 15:40

2015-11-17 15:40

Stå enade mot terrorn

Vänster, höger eller mitten. De vore bättre om svenska debattörer lade mer krut på att ta kraftigare avstånd från terrorn än att placera in organisationerna, helst så långt som möjligt från den egna ståndpunkten.

Mördare är mördare, terrorister är terrorister och barbarer är barbarer. Vare sig de befinner sig till vänster eller höger.

Jihadismen är ett reellt hot, men det tonas ner i debatten i Sverige. Högerextremismen är betydligt farligare. Det är nästan så att andra är skyldiga till våldsdåden; islamofobi och unga vilsna män som hamnat utanför samhället. Det är närapå så att det blir slut på eländet bara någon slutar rita karikatyrer och låter publicera dem.

Typfallet var i januari när terrorister slog till mot Charlie Hebdo i Paris och senare mot den judiska affären. Många debattörer oroade sig för att attacken mot kosherbutiken skulle späda på islamofobin, mer det än att attentatet var riktad mot en judisk verksamhet.

Utrikesminister Margot Wallström spädde på i lördags i SVT när hon i samband med våldsdådet i Paris, utan att någon bad om det sade följande:” Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld”.

Vad har Israel med terrorn i Syrien och Irak att göra? Den enda demokratin i Mellanöstern är Israel, som är omgiven av korrumperade och mer eller mindre diktaturländer. Den närmaste grannen styrs av en terrororganisation, som har som sitt första mål att utplåna staten Israel. Man ska inte blunda för att hätskheten mot den judiska staten styrs av antisemitiska strömningar.

Men det reella hotet i Mellanöstern är Den islamiska staten, eller Daesh som den kallas av kritiker och senast av franske utrikesministern Laurent Fabius. Isis har hotat skära tungan av dem som offentligt använder ordet ”daesh”, som påminner om ett arabiskt ord för krossa.

Det säger en hel del om en terrororganisation som med systematiskt våld, massmord och terror härskar i delar av Syrien och Irak. Deras dåd i Paris är upprörande, men det är samma sak som invånarna, i området Daesh behärskar, dagligen utsätts för.

Det är därför de flyr landet, en mindre del har kommit till Europa. Flyktingarna ska inte stå till svars för det terrorn utsätter dem för. De vill ha lugn och ro, demokrati, frihet och en framtid.

Det kan vi i Europa erbjuda dem, bara vi står upp för våra värderingar, enade mot terroristerna som missbrukar en religions namn.

 

 

Mördare är mördare, terrorister är terrorister och barbarer är barbarer. Vare sig de befinner sig till vänster eller höger.

Jihadismen är ett reellt hot, men det tonas ner i debatten i Sverige. Högerextremismen är betydligt farligare. Det är nästan så att andra är skyldiga till våldsdåden; islamofobi och unga vilsna män som hamnat utanför samhället. Det är närapå så att det blir slut på eländet bara någon slutar rita karikatyrer och låter publicera dem.

Typfallet var i januari när terrorister slog till mot Charlie Hebdo i Paris och senare mot den judiska affären. Många debattörer oroade sig för att attacken mot kosherbutiken skulle späda på islamofobin, mer det än att attentatet var riktad mot en judisk verksamhet.

Utrikesminister Margot Wallström spädde på i lördags i SVT när hon i samband med våldsdådet i Paris, utan att någon bad om det sade följande:” Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld”.

Vad har Israel med terrorn i Syrien och Irak att göra? Den enda demokratin i Mellanöstern är Israel, som är omgiven av korrumperade och mer eller mindre diktaturländer. Den närmaste grannen styrs av en terrororganisation, som har som sitt första mål att utplåna staten Israel. Man ska inte blunda för att hätskheten mot den judiska staten styrs av antisemitiska strömningar.

Men det reella hotet i Mellanöstern är Den islamiska staten, eller Daesh som den kallas av kritiker och senast av franske utrikesministern Laurent Fabius. Isis har hotat skära tungan av dem som offentligt använder ordet ”daesh”, som påminner om ett arabiskt ord för krossa.

Det säger en hel del om en terrororganisation som med systematiskt våld, massmord och terror härskar i delar av Syrien och Irak. Deras dåd i Paris är upprörande, men det är samma sak som invånarna, i området Daesh behärskar, dagligen utsätts för.

Det är därför de flyr landet, en mindre del har kommit till Europa. Flyktingarna ska inte stå till svars för det terrorn utsätter dem för. De vill ha lugn och ro, demokrati, frihet och en framtid.

Det kan vi i Europa erbjuda dem, bara vi står upp för våra värderingar, enade mot terroristerna som missbrukar en religions namn.

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.