2015-11-05 12:57

2015-11-05 12:57

Blått vill ha rätt röda siffror

LEDARE

Det är inte var dag man ser en politiker och dessutom en moderat som vill sänka sitt eget arvode. Oppositionsrådet Marie Oudin (M) kom med förslaget i kommunstyrelsen i tisdags.

Det var hennes förslag för att behålla det inläsningsarvode fritidspolitikerna har i vissa nämnder, där ärendena är mer omfattande. De får 576 konor extra för att läsa in nämndens ärenden.

En snygg gest för att bredda demokratin. Det är ändå så att vanliga politiker inte har skyhöga ersättningar för sin insats i demokratins tjänst.

Totalt kostar det drygt 430 000 per år. ”Det här blev fasligt dyrt”, kommentaren från kommunalrådet Bjarne Olsson (S) i januari när han blev varse kostnaderna. Men det visste han redan i september förra året, när beslut om inläsningsarvodet klubbades. Demokrati- och framtidsgruppen, som kom med förslaget, såg också att det rymdes inom budgeten. Men då kom Socialdemokraterna med rejäla höjningar av andra ordförandearvoden. Fullmäktiges ordförande skulle ha nästan 17 procent i lönelyft och de kommunala bolagens ordförande en fördubbling. Det var förslag som inte fanns med i demokrati- och framtidsgruppens förslag utan kom till på Socialdemokraternas initiativ.

Det är märkligt att ”toppolitikerna” i Kristinehamn ska förse sig, när det i stället gäller att bredda demokratin och få fler intresserade för de kommunala frågorna. De nämndledamöter som, ofta på sin fritid, sliter för att göra sitt bästa efter förmåga för kommunens invånare. De om några borde ha ersättning för sitt slit. I stället prioriterar Socialdemokraterna politiker som på hel- eller deltid ägnar sig åt politiken.

Minns för några år sedan hur tre nämndordföranden (S) tog ut tiotusentals kronor i ersättning som de inte hade rätt till och skyllde allt på en tjänsteman. Till slut fick de krypa till korset och betala tillbaka varenda krona.

Nu är nämndordförandena i Kristinehamn inga fattiglappar. De har tillhört de bäst betalda i Värmland under flera år. Och ska det sparas pengar på arvoden är det där stöten ska sättas in. Om Bjarne Olsson och hans partivänner får avstå ett tionde till kommunens kassakista drabbar det ingen fattig. Det är bättre än att skinna de fritidspolitiker, som bara får ersättning om de deltar i nämndmötena.

Att moderata Marie Oudin vill sänka sitt arvode är en viktig signal till kommuninvånarna. Majoriteten däremot säger något helt annat: De rika kan gott betala bara det inte drabbar mig.

 

 

 

Det var hennes förslag för att behålla det inläsningsarvode fritidspolitikerna har i vissa nämnder, där ärendena är mer omfattande. De får 576 konor extra för att läsa in nämndens ärenden.

En snygg gest för att bredda demokratin. Det är ändå så att vanliga politiker inte har skyhöga ersättningar för sin insats i demokratins tjänst.

Totalt kostar det drygt 430 000 per år. ”Det här blev fasligt dyrt”, kommentaren från kommunalrådet Bjarne Olsson (S) i januari när han blev varse kostnaderna. Men det visste han redan i september förra året, när beslut om inläsningsarvodet klubbades. Demokrati- och framtidsgruppen, som kom med förslaget, såg också att det rymdes inom budgeten. Men då kom Socialdemokraterna med rejäla höjningar av andra ordförandearvoden. Fullmäktiges ordförande skulle ha nästan 17 procent i lönelyft och de kommunala bolagens ordförande en fördubbling. Det var förslag som inte fanns med i demokrati- och framtidsgruppens förslag utan kom till på Socialdemokraternas initiativ.

Det är märkligt att ”toppolitikerna” i Kristinehamn ska förse sig, när det i stället gäller att bredda demokratin och få fler intresserade för de kommunala frågorna. De nämndledamöter som, ofta på sin fritid, sliter för att göra sitt bästa efter förmåga för kommunens invånare. De om några borde ha ersättning för sitt slit. I stället prioriterar Socialdemokraterna politiker som på hel- eller deltid ägnar sig åt politiken.

Minns för några år sedan hur tre nämndordföranden (S) tog ut tiotusentals kronor i ersättning som de inte hade rätt till och skyllde allt på en tjänsteman. Till slut fick de krypa till korset och betala tillbaka varenda krona.

Nu är nämndordförandena i Kristinehamn inga fattiglappar. De har tillhört de bäst betalda i Värmland under flera år. Och ska det sparas pengar på arvoden är det där stöten ska sättas in. Om Bjarne Olsson och hans partivänner får avstå ett tionde till kommunens kassakista drabbar det ingen fattig. Det är bättre än att skinna de fritidspolitiker, som bara får ersättning om de deltar i nämndmötena.

Att moderata Marie Oudin vill sänka sitt arvode är en viktig signal till kommuninvånarna. Majoriteten däremot säger något helt annat: De rika kan gott betala bara det inte drabbar mig.

 

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.