2015-11-03 12:52

2015-11-03 12:52

Ta inte från de fattigaste

Asylsökande väller dagligen in över landets gränser. Då satsar Försäkringskassan, tullen och polisen på att i Helsingborg jaga fusk-vabbande föräldrar som varit i Tyskland och köpt alkohol.

Den aktuella dagen får de fast en misstänkt! Märklig prioritering när myndigheterna säger att de inte hinner med att kontrollera över vilka som kommer in i landet.

En talande bild för ett land och en regering som helt tappat greppet om migrationspolitiken. Till försvar kan man säga att ingen kunde ana flyktingströmmens nuvarande proportioner för ett år sedan. Men det har gått flera månader sedan den tog fart och naturligtvis är det oroande för medborgarna. Särskilt som prognoserna talar för att det blir rekordmånga asylsökande i landet.

Inte så att avogheten ökar mot dem som kommer. En större del av svenska folket är positiva till att asylsökande kan komma till Sverige. Dagligen berättas historier om den generositet som svenskarna visar. Det är positivt.

Men det finns en utbredd oro för att landet inte kommer att klara av trycket. Inte blir det bättre av att regeringen svävar på målet.

Alliansen började knapra på det internationella biståndet för att använda pengarna för att finansiera flyktingmottagandet här hemma. Redan används en femtedel av biståndet till sådan verksamhet. Senast i förra veckan talade finansminister Magdalena Andersson (S) i DN om att uppåt halva biståndet kan få betala flyktingmottagandet.

Det svider naturligtvis hos regeringskollegan Miljöpartiet som tidigare varit emot att biståndspengar används här hemma. Men läget är akut. Centrala myndigheter har fått dammsuga sina verksamheter för att kunna spara in pengar som kan användas till flyktingmottagandet. Det handlar om stora pengar. Migrationsverket behöver uppåt 70 miljarder de kommande två åren.

Att i det läget börja prata om att halvera biståndet är helt emot det Sverige stått för genom åren. Vi har varit den stora bidragsgivaren med nära en procent av bruttonationalinkomsten. Vad Magdalena Andersson nu gör är att ta pengar från de allra fattigaste i världen för att i stället hjälpa de som tagit sig till Sverige. Sidas lista på vad som händer om biståndet dras ner är skrämmande; en miljon blir utan basal nödhjälp, 50 000 får inte gå till skolan längre och kvinnor blir utan mödravård.

I praktiken tar regeringen pengar från de allra fattigaste och ger till vinstdrivande bolag, som hyr ut bostäder till Migrationsverket.

Det är ju så det brukar heta.

I stället borde regeringen ta tag i asylmottagandet och få ner det på en nivå som vi klarar av, samtidigt som vi fortfarande kan hjälpa de allra fattigaste på plats.

 

 

Den aktuella dagen får de fast en misstänkt! Märklig prioritering när myndigheterna säger att de inte hinner med att kontrollera över vilka som kommer in i landet.

En talande bild för ett land och en regering som helt tappat greppet om migrationspolitiken. Till försvar kan man säga att ingen kunde ana flyktingströmmens nuvarande proportioner för ett år sedan. Men det har gått flera månader sedan den tog fart och naturligtvis är det oroande för medborgarna. Särskilt som prognoserna talar för att det blir rekordmånga asylsökande i landet.

Inte så att avogheten ökar mot dem som kommer. En större del av svenska folket är positiva till att asylsökande kan komma till Sverige. Dagligen berättas historier om den generositet som svenskarna visar. Det är positivt.

Men det finns en utbredd oro för att landet inte kommer att klara av trycket. Inte blir det bättre av att regeringen svävar på målet.

Alliansen började knapra på det internationella biståndet för att använda pengarna för att finansiera flyktingmottagandet här hemma. Redan används en femtedel av biståndet till sådan verksamhet. Senast i förra veckan talade finansminister Magdalena Andersson (S) i DN om att uppåt halva biståndet kan få betala flyktingmottagandet.

Det svider naturligtvis hos regeringskollegan Miljöpartiet som tidigare varit emot att biståndspengar används här hemma. Men läget är akut. Centrala myndigheter har fått dammsuga sina verksamheter för att kunna spara in pengar som kan användas till flyktingmottagandet. Det handlar om stora pengar. Migrationsverket behöver uppåt 70 miljarder de kommande två åren.

Att i det läget börja prata om att halvera biståndet är helt emot det Sverige stått för genom åren. Vi har varit den stora bidragsgivaren med nära en procent av bruttonationalinkomsten. Vad Magdalena Andersson nu gör är att ta pengar från de allra fattigaste i världen för att i stället hjälpa de som tagit sig till Sverige. Sidas lista på vad som händer om biståndet dras ner är skrämmande; en miljon blir utan basal nödhjälp, 50 000 får inte gå till skolan längre och kvinnor blir utan mödravård.

I praktiken tar regeringen pengar från de allra fattigaste och ger till vinstdrivande bolag, som hyr ut bostäder till Migrationsverket.

Det är ju så det brukar heta.

I stället borde regeringen ta tag i asylmottagandet och få ner det på en nivå som vi klarar av, samtidigt som vi fortfarande kan hjälpa de allra fattigaste på plats.

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.