2015-10-20 14:00

2015-10-20 15:17

De ska klara av'et!

LEDARE

Regeringen och oppositionen sitter i samtal om flyktingsituationen.

Det är på tiden, det borde de ha gjort redan förra hösten i samband med regeringskrisen, när Löfven inte fick igenom sin budget. Migrationspolitiken är den som urskiljer SD från övriga partier, som vill stå för en generös flyktingpolitik.

Det betyder inte att den ska vara gränslös som Miljöpartiet gjorde upp med Alliansregeringen om. Det visar sig tydligt nu när tusentals flyktingar i veckan kommer till Sverige.

Sverige kan inte ta emot världens alla flyktingar, vilket är en orimlighet, men de ska tas emot på bästa sätt. Det görs också utifrån de förutsättningar som finns. Inte minst de många frivilliga organisationer och ideella krafter som praktiskt välkomnar gör en ovärderlig insats.

Själva mottagandet måste kombineras med en ansvarsfull integrationspolitik. Från dag ett ska de nyanlända få lära sig svenska språket och hur det svenska samhället fungerar. Det ska kombineras med praktik i det yrke de hade i hemlandet. Det finns inget snabbare sätt att lära sig språket i praktiken än på en arbetsplats och i ett yrke man redan kan. Det är rent förödande för en som arbetat i ett annat land att sitta och vänta på att få jobba, bara för att man först ska lära sig språket.

Asylrätten är viktig, den går inte att ta bort, som Sverigedemokraterna tror. Men den som inte har uppenbara asylskäl ska heller inte stanna kvar i Sverige. Så är reglerna, hur hårt den än kan låta.

Det är märkligt att S och M inte gjort upp om migrationspolitiken tidigare. Det borde gå, de befinner sig i politikens mittfåra, inget av partierna vill ha en gränslös invandring. Miljöpartiet är på den ena kanten och SD på den andra. Med en bred uppgörelse i mitten skulle de båda ytterligheterna avväpnas.

M:s krav på tillfälliga uppehållstillstånd och S krav på att alla kommuner ska ta emot flyktingar är ingen omöjlighet att kompromissa om. Inte minst för att Sverige behöver ha en fast politik på området. Det är inte bara Anna Kindberg Batra som vill ha ordning och reda här och nu. Även minoritetsregeringen Löfven är betjänt av det. Och svenska folket. Politiken är alldeles för svajig just nu på alla områden.

Det finns en berättigad oro för framtiden. Klarar Sverige av påfrestningarna? För bara någon vecka sedan gick SKL, Sveriges kommuner och landsting, ut och visade prognoser på att skatten behöver höjas några kronor för att klara av både flyktingströmmen och en allt mer åldrande befolkning.

De får väl göra som Martin Ljung sjöng 1961: ”Vi ska klara av'et”

Det är på tiden, det borde de ha gjort redan förra hösten i samband med regeringskrisen, när Löfven inte fick igenom sin budget. Migrationspolitiken är den som urskiljer SD från övriga partier, som vill stå för en generös flyktingpolitik.

Det betyder inte att den ska vara gränslös som Miljöpartiet gjorde upp med Alliansregeringen om. Det visar sig tydligt nu när tusentals flyktingar i veckan kommer till Sverige.

Sverige kan inte ta emot världens alla flyktingar, vilket är en orimlighet, men de ska tas emot på bästa sätt. Det görs också utifrån de förutsättningar som finns. Inte minst de många frivilliga organisationer och ideella krafter som praktiskt välkomnar gör en ovärderlig insats.

Själva mottagandet måste kombineras med en ansvarsfull integrationspolitik. Från dag ett ska de nyanlända få lära sig svenska språket och hur det svenska samhället fungerar. Det ska kombineras med praktik i det yrke de hade i hemlandet. Det finns inget snabbare sätt att lära sig språket i praktiken än på en arbetsplats och i ett yrke man redan kan. Det är rent förödande för en som arbetat i ett annat land att sitta och vänta på att få jobba, bara för att man först ska lära sig språket.

Asylrätten är viktig, den går inte att ta bort, som Sverigedemokraterna tror. Men den som inte har uppenbara asylskäl ska heller inte stanna kvar i Sverige. Så är reglerna, hur hårt den än kan låta.

Det är märkligt att S och M inte gjort upp om migrationspolitiken tidigare. Det borde gå, de befinner sig i politikens mittfåra, inget av partierna vill ha en gränslös invandring. Miljöpartiet är på den ena kanten och SD på den andra. Med en bred uppgörelse i mitten skulle de båda ytterligheterna avväpnas.

M:s krav på tillfälliga uppehållstillstånd och S krav på att alla kommuner ska ta emot flyktingar är ingen omöjlighet att kompromissa om. Inte minst för att Sverige behöver ha en fast politik på området. Det är inte bara Anna Kindberg Batra som vill ha ordning och reda här och nu. Även minoritetsregeringen Löfven är betjänt av det. Och svenska folket. Politiken är alldeles för svajig just nu på alla områden.

Det finns en berättigad oro för framtiden. Klarar Sverige av påfrestningarna? För bara någon vecka sedan gick SKL, Sveriges kommuner och landsting, ut och visade prognoser på att skatten behöver höjas några kronor för att klara av både flyktingströmmen och en allt mer åldrande befolkning.

De får väl göra som Martin Ljung sjöng 1961: ”Vi ska klara av'et”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.