2015-09-24 11:49

2015-09-24 11:49

Politikerna har abdikerat

LEDARE

Den som såg Uppdrag Granskning i onsdags kväll kan konstatera en sak: Politikerna har abdikerat, trots alla ord från talarstolar.

Statsministern Stefan Löfven sade i sitt sommartal att Sverige är ett samhälle där absolut ingen tigger på våra gator.

Typexemplet på vindflöjelpolitiken är barn- och äldreministern Åsa Regnér. I april välkomnade hon moderaternas utspel om att förbjuda organiserat tiggeri. Kort efteråt påstod hon att moderaterna fiskar i grumligt vatten. I juni gjorde hon en u-sväng och föreslog ett förbud liknande moderaterna och så tillsattes en utredning för att det ska bli enklare att avhysa illegalt boende ockupanter.

Ett alltmer utbrett problem. NKP berättade förra året om en kristinehamnare som fått ett avlägset hus ockuperat av tiggare. Husägaren försökte få hjälp av polisen att avhysa ockupanter, men den dök aldrig upp. Till slut lyckades husägaren få ut personerna och kunde regla dörren.

Det kan inte vara meningen att fastighetsägare själva ska lösa problem, när vi har myndigheter som ska ta hand om det. I tv-programmet berättades om ett äldre par som fått sin sommarstuga ockuperad. Men någon hjälp av polis eller kronofogde blev det inte.

Likadant med den parkeringsplats i Malmö, där cirka 400 tiggare slagit sig ner och orsakar miljöproblem. Den kommunanställde juristen bara suckade åt moment 22-problemet, hon kan inget göra. Likadant sade polischefen.

Problemet är politiskt; med politiker som inte vet eller vågar göra något. Ge myndigheterna verktyg så att de kan utföra sitt jobb.

Huvudorsaken till att tiggarna är här är att de har det svårt i hemlandet på grund av diskriminering. Ett uselt liv i Sverige är tydligen bättre än i hemlandet.

De kanske ska slå sig ner på gräsmattan alldeles utanför Rosenbad så att statsministern verkligen får se problemet i vitögat. Gissa hur länge det dröjer innan de tiggarna blir avhysta?

Även om de är tiggare ska samma lagar gälla för dem som för andra som bor eller vistas i Sverige. Det är förbjudet att bosätta sig på annans mark, det är förbjudet att skräpa ner, det är förbjudet att köra omkring med oregistrerade bilar.

Man behöver inte gå lika långt som en vänsterdebattör förslog; sluta betala in EU-avgiften tills Rumänien och Bulgarien skärper sig och tar hand om sina medborgare. Men däremot ska Sverige höja tonläget rejält nu när både Rumänien och Bulgarien vägrar att ta emot flyktingar, så som EU-majoriteten bestämt.

Varken tiggarna eller deras barn är betjänta av att bo uselt på sophögar i välfärdslandet Sverige och dra sig fram på allmosor.

Statsministern Stefan Löfven sade i sitt sommartal att Sverige är ett samhälle där absolut ingen tigger på våra gator.

Typexemplet på vindflöjelpolitiken är barn- och äldreministern Åsa Regnér. I april välkomnade hon moderaternas utspel om att förbjuda organiserat tiggeri. Kort efteråt påstod hon att moderaterna fiskar i grumligt vatten. I juni gjorde hon en u-sväng och föreslog ett förbud liknande moderaterna och så tillsattes en utredning för att det ska bli enklare att avhysa illegalt boende ockupanter.

Ett alltmer utbrett problem. NKP berättade förra året om en kristinehamnare som fått ett avlägset hus ockuperat av tiggare. Husägaren försökte få hjälp av polisen att avhysa ockupanter, men den dök aldrig upp. Till slut lyckades husägaren få ut personerna och kunde regla dörren.

Det kan inte vara meningen att fastighetsägare själva ska lösa problem, när vi har myndigheter som ska ta hand om det. I tv-programmet berättades om ett äldre par som fått sin sommarstuga ockuperad. Men någon hjälp av polis eller kronofogde blev det inte.

Likadant med den parkeringsplats i Malmö, där cirka 400 tiggare slagit sig ner och orsakar miljöproblem. Den kommunanställde juristen bara suckade åt moment 22-problemet, hon kan inget göra. Likadant sade polischefen.

Problemet är politiskt; med politiker som inte vet eller vågar göra något. Ge myndigheterna verktyg så att de kan utföra sitt jobb.

Huvudorsaken till att tiggarna är här är att de har det svårt i hemlandet på grund av diskriminering. Ett uselt liv i Sverige är tydligen bättre än i hemlandet.

De kanske ska slå sig ner på gräsmattan alldeles utanför Rosenbad så att statsministern verkligen får se problemet i vitögat. Gissa hur länge det dröjer innan de tiggarna blir avhysta?

Även om de är tiggare ska samma lagar gälla för dem som för andra som bor eller vistas i Sverige. Det är förbjudet att bosätta sig på annans mark, det är förbjudet att skräpa ner, det är förbjudet att köra omkring med oregistrerade bilar.

Man behöver inte gå lika långt som en vänsterdebattör förslog; sluta betala in EU-avgiften tills Rumänien och Bulgarien skärper sig och tar hand om sina medborgare. Men däremot ska Sverige höja tonläget rejält nu när både Rumänien och Bulgarien vägrar att ta emot flyktingar, så som EU-majoriteten bestämt.

Varken tiggarna eller deras barn är betjänta av att bo uselt på sophögar i välfärdslandet Sverige och dra sig fram på allmosor.