2015-09-11 06:00

2015-09-11 06:00

Självklart en utsträckt hand

Europa ska ta emot med en utsträckt hand. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger det självklara alla vettiga människor tänker när de ser en medmänniska som söker hjälp. Ingen är hjälpt av en kall hand eller ett slag i ansiktet.

Trots den självklara rätten alla har att söka asyl har EU gjort allt för att stänga människor ute. Genom ett stolligt direktiv har det ekonomiska ansvaret lämpats över på flygbolag och rederier. De får betala återresan om flyktingen inte har rätt till asyl.

I stället har flyktingarna hänvisats till kriminella ligor och samvetslösa smugglare, som i vrak till båtar, för hutlösa pengar smugglat människorna över Medelhavet. Den ena katastrofen efter den andra har inträffat, medan Europas politiker fegat. Först nu har förbundskansler Angelica Merkel stått upp för människovärdet. Tyskland tar sitt ansvar jämte Sverige och några länder till.

Det handlar inte om att varenda flykting ska komma till Europa, som vissa påstår. Men Europas länder kan göra sitt för att hjälpa människor som söker en fristad undan krig och elände.

Majoriteten av svenskarna och riksdagspartierna tycker likadant. Det finns andra som tycker motsatsen. Undrar hur de själva skulle agera om de befann sig i flyktingarnas situation? Och hur är deras inställning till svenskar som behöver hjälp, ska de få den eller ska de bli utan?

Det brukar heta att flyktingarna tar av de gamlas resurser. Det är rent strunt. Vi har det bra i Sverige, ingen är utan mat, alla har tak över huvudet, vi har tillgång till sjukvård och omsorg från vaggan till graven.

Flyktingarna som kommer hit har inte samma ekonomiska standard som garantipensionärerna. Och de äter inte oss ur huset.

Sverige har klarat att vara solidariskt tidigare, på 1990-talet när kriget rasade på Balkan, när 70 000 ensamkommande finska barn kom hit under andra världskriget. Då gjordes stora insatser och det görs även i dag av ideella krafter.

Men allt är inte bra. Integrationspolitiken kan förbättras. Det kan inte vara mening att kommunerna ska ta ansvaret, när det är staten Sverige som beviljar asylen. Staten ska betala tills flyktingen kan försörja sig själv.

Det ska vara undervisning i svenska språket och samhällskunskap från första dagen för flyktingarna. De ska veta att i Sverige råder jämlikhet, barnen har sina rättigheter, vi har religionsfrihet, vilket även betyder att vi har rätt att slippa religion om vi så vill, och i Sverige gäller svenska lagar.

 

 

 

 

Trots den självklara rätten alla har att söka asyl har EU gjort allt för att stänga människor ute. Genom ett stolligt direktiv har det ekonomiska ansvaret lämpats över på flygbolag och rederier. De får betala återresan om flyktingen inte har rätt till asyl.

I stället har flyktingarna hänvisats till kriminella ligor och samvetslösa smugglare, som i vrak till båtar, för hutlösa pengar smugglat människorna över Medelhavet. Den ena katastrofen efter den andra har inträffat, medan Europas politiker fegat. Först nu har förbundskansler Angelica Merkel stått upp för människovärdet. Tyskland tar sitt ansvar jämte Sverige och några länder till.

Det handlar inte om att varenda flykting ska komma till Europa, som vissa påstår. Men Europas länder kan göra sitt för att hjälpa människor som söker en fristad undan krig och elände.

Majoriteten av svenskarna och riksdagspartierna tycker likadant. Det finns andra som tycker motsatsen. Undrar hur de själva skulle agera om de befann sig i flyktingarnas situation? Och hur är deras inställning till svenskar som behöver hjälp, ska de få den eller ska de bli utan?

Det brukar heta att flyktingarna tar av de gamlas resurser. Det är rent strunt. Vi har det bra i Sverige, ingen är utan mat, alla har tak över huvudet, vi har tillgång till sjukvård och omsorg från vaggan till graven.

Flyktingarna som kommer hit har inte samma ekonomiska standard som garantipensionärerna. Och de äter inte oss ur huset.

Sverige har klarat att vara solidariskt tidigare, på 1990-talet när kriget rasade på Balkan, när 70 000 ensamkommande finska barn kom hit under andra världskriget. Då gjordes stora insatser och det görs även i dag av ideella krafter.

Men allt är inte bra. Integrationspolitiken kan förbättras. Det kan inte vara mening att kommunerna ska ta ansvaret, när det är staten Sverige som beviljar asylen. Staten ska betala tills flyktingen kan försörja sig själv.

Det ska vara undervisning i svenska språket och samhällskunskap från första dagen för flyktingarna. De ska veta att i Sverige råder jämlikhet, barnen har sina rättigheter, vi har religionsfrihet, vilket även betyder att vi har rätt att slippa religion om vi så vill, och i Sverige gäller svenska lagar.