2015-03-27 16:05

2015-03-27 16:05

Skillnad på folk och folk

Det är märkligt hur olika värde människor och deras rättigheter tillmäts.

Ett lysande exempel är det som hände i Karlstad för några veckor sedan. Inne i Wermlandsbankens lokaler stod ”konstnären” som skymfat muslimer med sina rondellhundar. Han fick samhällets hela uppbackning i form av säkerhetsvakter och polisskydd.

Utanför stod polisens erkänt duktige presstalesman Tommy Lindh och svarade balanserat och korrekt på journalisternas frågor.

Veckorna innan hade han hudflängts av makthavare, chefredaktörer och politiker för att han på sina privata Facebook-sida på fritiden liknat Miljöpartiet vid en ”terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar”.

Tommy Lindh hade precis som Lars Wilks utnyttjat den yttrandefrihet som tillhör alla. Men drevet gick: ”Ta er skärmdump innan han raderar den”, ”det är en fara när en sådan, som ska försvara demokratin, uttrycker sig så, kan en sådan ha kvar sitt arbete?”. ”Han är inte trovärdig att kommentera jaktbrott” . Det var några kommentarer från miljöpartister fällda på samma Facebook.

Allt slutar med att Tommy Lindh i princip tvingas att be om ursäkt, vilket var framkallat av den mediestorm som slog emot honom. Ve den som ger sig på miljöpartister, en hel del av dem befolkar diverse redaktioner runt om i landet. Ingen av dem tog Tommy Lindh och hans självklara rätt i försvar.

Var fanns alla chefredaktörer och kommentatorer som kunde ha ställt upp till försvar för en enkel underordnad polis, som utnyttjat sin grundlagsskyldiga rätt?

Som bortblåsta. Däremot bröstar de upp sig och tar ”konstnären” Lars Wilks i försvar, för då handlar det tydligen om en annan yttrandefrihet, eller är det så att, gud förbjude tanken, att Miljöpartiet är mer värt än några miljarder muslimer?

Alla som krävde en ursäkt av Tommy Lindh, varför har de inte krävt att Lars Wilks ber muslimer om ursäkt. Nej, då är det ett tassande om oheliga principer om den omistliga yttrandefriheten. Ingen har tagit ifrån Wilks har rätt och prata. Däremot har samma människor tvingat fram en ursäkt av Tommy Lindh och kväst hans yttrandefrihet.

Den fanns en tid när journalister ställde upp för den enkla människan och ställde makthavare mot väggen. Nu vill de hellre gotta sig med dem på krogar och i tv-soffor.

Yttrandefriheten tillhör och är lika för alla, inte bara för dem, vars åsikter vi gillar eller är partikamrater med.

 

 

 

 

Ett lysande exempel är det som hände i Karlstad för några veckor sedan. Inne i Wermlandsbankens lokaler stod ”konstnären” som skymfat muslimer med sina rondellhundar. Han fick samhällets hela uppbackning i form av säkerhetsvakter och polisskydd.

Utanför stod polisens erkänt duktige presstalesman Tommy Lindh och svarade balanserat och korrekt på journalisternas frågor.

Veckorna innan hade han hudflängts av makthavare, chefredaktörer och politiker för att han på sina privata Facebook-sida på fritiden liknat Miljöpartiet vid en ”terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar”.

Tommy Lindh hade precis som Lars Wilks utnyttjat den yttrandefrihet som tillhör alla. Men drevet gick: ”Ta er skärmdump innan han raderar den”, ”det är en fara när en sådan, som ska försvara demokratin, uttrycker sig så, kan en sådan ha kvar sitt arbete?”. ”Han är inte trovärdig att kommentera jaktbrott” . Det var några kommentarer från miljöpartister fällda på samma Facebook.

Allt slutar med att Tommy Lindh i princip tvingas att be om ursäkt, vilket var framkallat av den mediestorm som slog emot honom. Ve den som ger sig på miljöpartister, en hel del av dem befolkar diverse redaktioner runt om i landet. Ingen av dem tog Tommy Lindh och hans självklara rätt i försvar.

Var fanns alla chefredaktörer och kommentatorer som kunde ha ställt upp till försvar för en enkel underordnad polis, som utnyttjat sin grundlagsskyldiga rätt?

Som bortblåsta. Däremot bröstar de upp sig och tar ”konstnären” Lars Wilks i försvar, för då handlar det tydligen om en annan yttrandefrihet, eller är det så att, gud förbjude tanken, att Miljöpartiet är mer värt än några miljarder muslimer?

Alla som krävde en ursäkt av Tommy Lindh, varför har de inte krävt att Lars Wilks ber muslimer om ursäkt. Nej, då är det ett tassande om oheliga principer om den omistliga yttrandefriheten. Ingen har tagit ifrån Wilks har rätt och prata. Däremot har samma människor tvingat fram en ursäkt av Tommy Lindh och kväst hans yttrandefrihet.

Den fanns en tid när journalister ställde upp för den enkla människan och ställde makthavare mot väggen. Nu vill de hellre gotta sig med dem på krogar och i tv-soffor.

Yttrandefriheten tillhör och är lika för alla, inte bara för dem, vars åsikter vi gillar eller är partikamrater med.