2015-03-24 13:58

2015-03-24 16:41

Lag och etik Bjarne Olsson

Så har då kommunalrådet Bjarne Olsson konsulterat jurister för att slå fast att han inte gjort något olagligt. Det har heller aldrig NKP påstått. Vi ifrågasätter bara hur kommunstyrelsens ordförande uppträder på sociala medier. Lagar är en sak och etik är något annat.

Även om det är lagligt i sig kan yttranden från kommunstyrelsens ordförande få anställda att reagera: ”Det känns obehagligt att personer med såpass mycket makt inom den kommunala organisationen uttrycker sig på det sättet. Är syftet att man som vanlig anställd inte ska våga säga vad man tycker?”.

Det är en av flera reaktioner som kommit redaktionen till del innan måndagens ledare skrevs. Det är ju inget som gripits ur luften. Bjarne Olsson skriver till en namngiven lärare: ”Som lärare på Brogårdsskolan känns det inte bra att du sprider det här”.

Hur känner sig en anställd när en av kommunens högsta politiker uttrycker sig så där? Kan det uppfattas på något annat sätt än att en lärare på den skolan inte ska uttrycka sig så? Åtminstone enligt kommunstyrelsens ordförande.

Sagt till en namngiven kvinna är det inget annat än manlig härskarteknik utfört inför öppen ridå på Facebook.

I efterhand försöker Bjarne Olsson blanda bort korten genom att påstå att han inte är intresserad av vilka anställda motdebattören refererar till, utan hur debattören kan veta att skolpersonal och elever är emot en ny skola.

Varför då ställa en fråga när han vill ha svar på en helt annan?

Bjarne Olsson är, som han själv skriver, nyfiken. Men vad har han med att göra vad andra människor tycker, särskilt personer som inte ens deltar i debatten?

Om han vill ha reda på vad personalen anser får han väl fråga dem själv på ett hyfsat sätt, i stället för att försöka luska ut det via andra.

Det är väl det normala sättet i vilken organisation som helst, om det finns en öppen attityd, där överordnade chefer och politiker inte kommer med utsagor som får anställda att känna olust.

Det finns händelser i kommunen några år tillbaka, som tyder på att det finns en okunnighet och ett oacceptabelt beteende som borde ha skärpt till uppförandet. Bjarne Olssons agerande ligger i gränslandet. Kommunstyrelsens ordförande borde veta bättre och föregå med gott exempel, även på sociala medier.

 

Läs också: NKP:s ledare i måndags och Bjarne Olssons reaktion på den ledaren

 

 

 

 

Så har då kommunalrådet Bjarne Olsson konsulterat jurister för att slå fast att han inte gjort något olagligt. Det har heller aldrig NKP påstått. Vi ifrågasätter bara hur kommunstyrelsens ordförande uppträder på sociala medier. Lagar är en sak och etik är något annat.

Även om det är lagligt i sig kan yttranden från kommunstyrelsens ordförande få anställda att reagera: ”Det känns obehagligt att personer med såpass mycket makt inom den kommunala organisationen uttrycker sig på det sättet. Är syftet att man som vanlig anställd inte ska våga säga vad man tycker?”.

Det är en av flera reaktioner som kommit redaktionen till del innan måndagens ledare skrevs. Det är ju inget som gripits ur luften. Bjarne Olsson skriver till en namngiven lärare: ”Som lärare på Brogårdsskolan känns det inte bra att du sprider det här”.

Hur känner sig en anställd när en av kommunens högsta politiker uttrycker sig så där? Kan det uppfattas på något annat sätt än att en lärare på den skolan inte ska uttrycka sig så? Åtminstone enligt kommunstyrelsens ordförande.

Sagt till en namngiven kvinna är det inget annat än manlig härskarteknik utfört inför öppen ridå på Facebook.

I efterhand försöker Bjarne Olsson blanda bort korten genom att påstå att han inte är intresserad av vilka anställda motdebattören refererar till, utan hur debattören kan veta att skolpersonal och elever är emot en ny skola.

Varför då ställa en fråga när han vill ha svar på en helt annan?

Bjarne Olsson är, som han själv skriver, nyfiken. Men vad har han med att göra vad andra människor tycker, särskilt personer som inte ens deltar i debatten?

Om han vill ha reda på vad personalen anser får han väl fråga dem själv på ett hyfsat sätt, i stället för att försöka luska ut det via andra.

Det är väl det normala sättet i vilken organisation som helst, om det finns en öppen attityd, där överordnade chefer och politiker inte kommer med utsagor som får anställda att känna olust.

Det finns händelser i kommunen några år tillbaka, som tyder på att det finns en okunnighet och ett oacceptabelt beteende som borde ha skärpt till uppförandet. Bjarne Olssons agerande ligger i gränslandet. Kommunstyrelsens ordförande borde veta bättre och föregå med gott exempel, även på sociala medier.

 

Läs också: NKP:s ledare i måndags och Bjarne Olssons reaktion på den ledaren