2015-03-20 16:11

2015-03-20 16:11

Sluta snoka

Nyss har det diskuterats yttrandefrihet i fallet Lars Vilks. Minst lika viktig är meddelarfriheten. Den finns i Tryckfrihetsförordningen och ger dig rätt att anonymt tipsa medier om olika saker inom offentligt driven verksamhet. Du får till och med tips om sådant som du inte ens får berätta för grannen eller din bäste vän.

Meddelarfriheten gäller alla. Du får inte avslöja för någon om de vänt sig till en tidning för att tipsa om något. Det gäller inte minst anställda på tidningar. Vi är mycket medvetna om detta, i första hand för vårt förtroende.

Men det finns offentlig arbetsgivare som trampar över gränsen. För några år sedan var det socialchefen i Kristinehamn som i ett internt meddelande inte ville se kritik mot förvaltningen i tidningen. Efter kritik av grundlagsexperten Nils Funcke kröp socialchefen till korset och bad om ursäkt.

För knappt tio år sedan var det en annan socialchef som sökte upp en av klienterna och krävde en förklaring på en insändare i just NKP.

Övertramp förstås i båda fallen.

Nu sällar sig kommunalrådet Bjarne Olsson (S) till dem som klampar i klaveret. Han gör det på Facebook, var annars? I en tråd på ”Hur kan Kristinehamn förbättras” pågår en diskussion om Jakobsbergskolan, kvarteret Björktrasten. Där skriver en kritiker direkt till Bjarne Olsson: ”Björktrasten verkar inte ha en sån hög attraktionskraft bland personalen som berörs?

Då ställer Olsson frågan som han inte borde ha gjort? ”Vilka syftar du på bland personalen som inte är så attraherade”.

Det kan ju vara så att den som ställde frågan har fått informationen i förtroende från anställda som vill vara anonyma, men som vill ha dem framförda i skrift genom ombud.

Varningsklockorna borde ha ringt hos Bjarne Olsson (S), men icke.

Det är illavarslande. Offentligt anställda ska få framföra kritik och synpunkter genom ombud utan att kommunstyrelsens ordförande försöker få reda på vilka de är.

Dessutom borde väl Bjarne Olsson, innan han röstar igenom förslaget, ha något hum om opinionen i kommunen. Att de borgerliga är emot är ju klart. Men stämningen inom personalen som kommer att beröras borde väl högsta politiska ledningen ha något aning om. Utan att för den skull jaga fram exakt vilken ståndpunkt var och en har.

Vill man inte föra fram sina åsikter offentligt så har man valet att avstå. Vill man föra fram dem anonymt får man också göra det. Det kan inte ett enda kommunalråd ändra på.

Nyss har det diskuterats yttrandefrihet i fallet Lars Vilks. Minst lika viktig är meddelarfriheten. Den finns i Tryckfrihetsförordningen och ger dig rätt att anonymt tipsa medier om olika saker inom offentligt driven verksamhet. Du får till och med tips om sådant som du inte ens får berätta för grannen eller din bäste vän.

Meddelarfriheten gäller alla. Du får inte avslöja för någon om de vänt sig till en tidning för att tipsa om något. Det gäller inte minst anställda på tidningar. Vi är mycket medvetna om detta, i första hand för vårt förtroende.

Men det finns offentlig arbetsgivare som trampar över gränsen. För några år sedan var det socialchefen i Kristinehamn som i ett internt meddelande inte ville se kritik mot förvaltningen i tidningen. Efter kritik av grundlagsexperten Nils Funcke kröp socialchefen till korset och bad om ursäkt.

För knappt tio år sedan var det en annan socialchef som sökte upp en av klienterna och krävde en förklaring på en insändare i just NKP.

Övertramp förstås i båda fallen.

Nu sällar sig kommunalrådet Bjarne Olsson (S) till dem som klampar i klaveret. Han gör det på Facebook, var annars? I en tråd på ”Hur kan Kristinehamn förbättras” pågår en diskussion om Jakobsbergskolan, kvarteret Björktrasten. Där skriver en kritiker direkt till Bjarne Olsson: ”Björktrasten verkar inte ha en sån hög attraktionskraft bland personalen som berörs?

Då ställer Olsson frågan som han inte borde ha gjort? ”Vilka syftar du på bland personalen som inte är så attraherade”.

Det kan ju vara så att den som ställde frågan har fått informationen i förtroende från anställda som vill vara anonyma, men som vill ha dem framförda i skrift genom ombud.

Varningsklockorna borde ha ringt hos Bjarne Olsson (S), men icke.

Det är illavarslande. Offentligt anställda ska få framföra kritik och synpunkter genom ombud utan att kommunstyrelsens ordförande försöker få reda på vilka de är.

Dessutom borde väl Bjarne Olsson, innan han röstar igenom förslaget, ha något hum om opinionen i kommunen. Att de borgerliga är emot är ju klart. Men stämningen inom personalen som kommer att beröras borde väl högsta politiska ledningen ha något aning om. Utan att för den skull jaga fram exakt vilken ståndpunkt var och en har.

Vill man inte föra fram sina åsikter offentligt så har man valet att avstå. Vill man föra fram dem anonymt får man också göra det. Det kan inte ett enda kommunalråd ändra på.