2015-02-26 17:51

2015-02-26 17:51

Journalistiken finns här och nu

Medieforskare och storstadsbaserade påstår att journalistiken försvinner snabbast i periferin, det vill säga där de själva inte finns.

Deras påstående är lika begåvat som när britterna på höjden av sin position tyckte att kontinenten var isolerad, när dimman låg tät över Engelska kanalen. Det säger mer om betraktarens syn på omvärlden än hur det verkligen ser ut.

Det är sant att antalet lokalredaktioner och storstadstidningarnas journalister ute i landet har minskat drastiskt, men journalistiken har inte försvunnit. Lokaltidningarna finns uj kvar. Det är Nya Kristinehamns-Posten ett levande bevis på. Sex av tio hushåll prenumererar på oss. Sju av tio tar del av vår tidning varje utgivningsdag. Det är betydligt högre siffror än vad både SVT och SR kan prestera. Knappt fyra av tio ser dagligen på SVT, cirka en tredjedel tar del av P4 Värmland.

Värmland är det län/landskap som har flest lokaltidningar i landet. Det finns dessutom två länstidningar som läsarna kan välja mellan. Få län har det så väl förspänt med journalistisk bevakning. Och det är en guldgruva för andra medier, radion, tv och storstadstidningarna att ösa nyheter ur som de kan presentera, som ”sina egna”, vare sig det gäller handväskor på statyer eller politikers t-tröjor som censureras.

Visst nyheten är fri, men skulle bara enstaka bilder av en kommun eller ort presenteras skulle det se väldigt konstigt ut. Det vet både du och jag som bor och verkar i den här kommunen.

Det är femton år sedan ett kommunalråd i Kristinehamn var riktigt upprörd, när tv ryckte ut med stora kameran och presenterade KRIStinehamn som den verkliga kriskommunen. Jodå man zoomade in vägskylten så det verkligen skulle understrykas hur krisigt det var, som journalisten såg det.

Jobbigt var det förvisso, men riktigt så illa som det framställdes i reportaget var det inte. Men det kunde ju inte journalisterna, som kom tillresta med sina förutfattade meningar, förstå. De följer ju inte vardagen på nära håll.

Vi lever i en omvälvande tid. Medieutvecklingen går blixtsnabbt. I dag har vi smarta telefoner och läsplattor som vi inte kunde drömma om för bara några år sedan. Vad som kommer i framtiden kan man bara sia om. Ett är då säkert suget om senaste nytt lär inte försvinna, särskilt det som intresserar just dig och händer i din närmaste omgivning. Där tänker NKP vara med, varje dag året om. Du har väl loggat in på vår hemsida nkp.se?

 

 

 

 

 

Deras påstående är lika begåvat som när britterna på höjden av sin position tyckte att kontinenten var isolerad, när dimman låg tät över Engelska kanalen. Det säger mer om betraktarens syn på omvärlden än hur det verkligen ser ut.

Det är sant att antalet lokalredaktioner och storstadstidningarnas journalister ute i landet har minskat drastiskt, men journalistiken har inte försvunnit. Lokaltidningarna finns uj kvar. Det är Nya Kristinehamns-Posten ett levande bevis på. Sex av tio hushåll prenumererar på oss. Sju av tio tar del av vår tidning varje utgivningsdag. Det är betydligt högre siffror än vad både SVT och SR kan prestera. Knappt fyra av tio ser dagligen på SVT, cirka en tredjedel tar del av P4 Värmland.

Värmland är det län/landskap som har flest lokaltidningar i landet. Det finns dessutom två länstidningar som läsarna kan välja mellan. Få län har det så väl förspänt med journalistisk bevakning. Och det är en guldgruva för andra medier, radion, tv och storstadstidningarna att ösa nyheter ur som de kan presentera, som ”sina egna”, vare sig det gäller handväskor på statyer eller politikers t-tröjor som censureras.

Visst nyheten är fri, men skulle bara enstaka bilder av en kommun eller ort presenteras skulle det se väldigt konstigt ut. Det vet både du och jag som bor och verkar i den här kommunen.

Det är femton år sedan ett kommunalråd i Kristinehamn var riktigt upprörd, när tv ryckte ut med stora kameran och presenterade KRIStinehamn som den verkliga kriskommunen. Jodå man zoomade in vägskylten så det verkligen skulle understrykas hur krisigt det var, som journalisten såg det.

Jobbigt var det förvisso, men riktigt så illa som det framställdes i reportaget var det inte. Men det kunde ju inte journalisterna, som kom tillresta med sina förutfattade meningar, förstå. De följer ju inte vardagen på nära håll.

Vi lever i en omvälvande tid. Medieutvecklingen går blixtsnabbt. I dag har vi smarta telefoner och läsplattor som vi inte kunde drömma om för bara några år sedan. Vad som kommer i framtiden kan man bara sia om. Ett är då säkert suget om senaste nytt lär inte försvinna, särskilt det som intresserar just dig och händer i din närmaste omgivning. Där tänker NKP vara med, varje dag året om. Du har väl loggat in på vår hemsida nkp.se?