2015-02-10 11:57

2015-02-10 14:50

Polisen och yttrandefriheten

NKP-ledare

Polisen presstalesman utnyttjar grundlagen rätt

Yttrandefriheten är vid i Sverige och många demokratiska länder. Den betyder att du och andra, med få undantag, får säga din mening. Men det innebär inte att du måste dela den åsikt som yttrats. Tvärtom får du tycka illa, till och med mycket illa, om den. Du har också rätt att kritisera den som sagt eller uttryckt något du inte gillar.

I vanliga massmedier är det ansvarige utgivaren som har det juridiska ansvaret. På nätet är det den enskilde som får stå till svars.

Nu har Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh uppmärksammats av Radio Värmland för att han på sin privata Facebooksida haft åsikter om miljöpartisten och ministern Åsa Romson. Lindh råkade titta på tv innan han gick och lade sig och Åsa Romsons inlägg störde nattsömnen för Lindh. Enligt radion skrev han att hon ”inte företräder ett politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar”.

Och det är väl tur att Lindh förklarar vad han menar med ”terroristorganisation”, då blir det högst begripligt. En och annan värmlänning har säkert använt betydligt hårdare omdömen om alla påfund som kommer från ”stan”.

Ett svep över Facebook ger den bilden, där en hel del är skrivet eller ”lajkat” i stundens ingivelse. Och det får ju stå för var och en.

Nu ska kommunikationschefen i region Bergslagen diskutera med Tommy Lindh om det fällda uttalandet, ”om det går att minska den här typen av negativ uppmärksamhet”.

Varför det? Lindh har uttalat sig som privatperson om en ledande politiker i hårda ordalag. Det har inte hans arbetsgivare med att göra, särskilt som det inte har med den enskilde polisens jobb att göra. Det ligger i yttrandefrihetens natur att tuffa och elaka ord kan fällas.

Hade kommunikationschefen, Mats Nyhlén, reagerat likadant om Lind uttalat sig om Sverigedemokrater i stället för tt av partierna i minoritetsregeringen?

Högste polischefen Dan Eliasson skrev, innan han tillträdde, mitt under en tv-debatt: ” Normalt håller jag mig till socialförsäkringen. Men J. Åkesson i debatt gör att jag kräks”. Det inlägget på Twitter publicerades automatiskt på Försäkringskassans hemsida.

I det fallet kan man verkligen ifrågasätta om det var lämpligt. Eliasson blandar både in sin egen roll som generaldirektör och använde myndighetens kanaler för sin högst privata åsikt. Eliasson belönades senare med ett nytt jobb; som rikspolischef.

Tommy Lindh och andra poliser ska fortsätta att ha åsikter, det tillhör demokratin.

Yttrandefriheten är vid i Sverige och många demokratiska länder. Den betyder att du och andra, med få undantag, får säga din mening. Men det innebär inte att du måste dela den åsikt som yttrats. Tvärtom får du tycka illa, till och med mycket illa, om den. Du har också rätt att kritisera den som sagt eller uttryckt något du inte gillar.

I vanliga massmedier är det ansvarige utgivaren som har det juridiska ansvaret. På nätet är det den enskilde som får stå till svars.

Nu har Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh uppmärksammats av Radio Värmland för att han på sin privata Facebooksida haft åsikter om miljöpartisten och ministern Åsa Romson. Lindh råkade titta på tv innan han gick och lade sig och Åsa Romsons inlägg störde nattsömnen för Lindh. Enligt radion skrev han att hon ”inte företräder ett politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar”.

Och det är väl tur att Lindh förklarar vad han menar med ”terroristorganisation”, då blir det högst begripligt. En och annan värmlänning har säkert använt betydligt hårdare omdömen om alla påfund som kommer från ”stan”.

Ett svep över Facebook ger den bilden, där en hel del är skrivet eller ”lajkat” i stundens ingivelse. Och det får ju stå för var och en.

Nu ska kommunikationschefen i region Bergslagen diskutera med Tommy Lindh om det fällda uttalandet, ”om det går att minska den här typen av negativ uppmärksamhet”.

Varför det? Lindh har uttalat sig som privatperson om en ledande politiker i hårda ordalag. Det har inte hans arbetsgivare med att göra, särskilt som det inte har med den enskilde polisens jobb att göra. Det ligger i yttrandefrihetens natur att tuffa och elaka ord kan fällas.

Hade kommunikationschefen, Mats Nyhlén, reagerat likadant om Lind uttalat sig om Sverigedemokrater i stället för tt av partierna i minoritetsregeringen?

Högste polischefen Dan Eliasson skrev, innan han tillträdde, mitt under en tv-debatt: ” Normalt håller jag mig till socialförsäkringen. Men J. Åkesson i debatt gör att jag kräks”. Det inlägget på Twitter publicerades automatiskt på Försäkringskassans hemsida.

I det fallet kan man verkligen ifrågasätta om det var lämpligt. Eliasson blandar både in sin egen roll som generaldirektör och använde myndighetens kanaler för sin högst privata åsikt. Eliasson belönades senare med ett nytt jobb; som rikspolischef.

Tommy Lindh och andra poliser ska fortsätta att ha åsikter, det tillhör demokratin.