2015-01-19 06:00

2015-01-20 22:52

Svenskar som gjort skillnad

LEDARE: NKP-ledare

I dagarna är det 70 år sedan Raoul Wallenberg fördes bort av sovjetiska Röda Armén i Budapest. Det var sista gången en svensk såg honom vid liv. Men världen har inte glömt Wallenberg och hans insatser i Ungern, där han räddade tiotusentals judar undan Förintelsen.

Det finns gator, torg och minnesmärken över Raoul Wallenberg världen över. 1981 blev han amerikanska hedersmedborgare, han är det även i Kanada, Ungern, Australien och Israel.

Ett minnesmärke sattes upp i Budapest under kommunisttiden. Dagen efter tog regimen bort det. Kommunismen har aldrig satt människovärdet högt.

Det är först det här århundradet som hans hemland Sverige erkänt de insatser Wallenberg gjorde. Den svenska utrikesledningen med utrikesministern och värmlänningen Östen Undén gjorde i stort sett ingenting. Den svenske ambassadören i Moskva kröp för Stalin. Undén valde att vara inaktiv, trots att vissa utrikestjänstemän föreslog diplomatiska insatser. Undén var mer intresserad av ett gott förhållande till Sovjet. Det var också han som ansvarade för att de baltiska flyktingarna lämnades ut 1946. Wallenbergs kvarvarande släktingar behandlades styvmoderligt.

Allt är ett sorgligt och tragiskt kapitel i svensk politisk historia. Ett stort svek av ansvariga ministrar och regering.

En som inte svek var Raoul Wallenberg. På kort tid räddade han livet på tiotusentals judar. Han var utsänd svensk diplomat, men hans räddningsaktion betalades med amerikanska pengar, främst från judiska organisationer. Det kan vara en av orsakerna till att han fördes bort och så småningom med stor sannolikhet avrättades av ryssarna 1947.

70 år efter det han fördes bort är Raoul Wallenberg mer levande än någonsin. Hans oegennyttiga gärning och medmänsklighet visar att det går att hjälpa även där ondskan regerar. Hans insatser kan ge oss inspiration i dag och i morgon för att få en medmänskligare värld.

Wallenberg är inte ensam svensk om att göra insatser för utsatta människor. Folke Bernadottes vita bussar i slutskedet av andra världskriget räddade tusentals ur nazistiska koncentrationsläger.

En som ofta glöms bort i sådana sammanhang är Elsa Brändström, även kallad Sibiriens ängel. Hon var krigssjuksköterska och gjorde betygande insatser för krigsfångar och kämpade för deras människovärde. Med nöd och näppe undgick hon att arkebuseras av bolsjevikerna, som trodde hon var spion. Hon fortsatte sin medmänskliga väg livet ut och har uppmärksammats för det. Hon har prytt ett tyskt frimärke och har fått gator uppkallade efter sig i flera tyska städer och faktiskt även i Sverige.

I dagarna är det 70 år sedan Raoul Wallenberg fördes bort av sovjetiska Röda Armén i Budapest. Det var sista gången en svensk såg honom vid liv. Men världen har inte glömt Wallenberg och hans insatser i Ungern, där han räddade tiotusentals judar undan Förintelsen.

Det finns gator, torg och minnesmärken över Raoul Wallenberg världen över. 1981 blev han amerikanska hedersmedborgare, han är det även i Kanada, Ungern, Australien och Israel.

Ett minnesmärke sattes upp i Budapest under kommunisttiden. Dagen efter tog regimen bort det. Kommunismen har aldrig satt människovärdet högt.

Det är först det här århundradet som hans hemland Sverige erkänt de insatser Wallenberg gjorde. Den svenska utrikesledningen med utrikesministern och värmlänningen Östen Undén gjorde i stort sett ingenting. Den svenske ambassadören i Moskva kröp för Stalin. Undén valde att vara inaktiv, trots att vissa utrikestjänstemän föreslog diplomatiska insatser. Undén var mer intresserad av ett gott förhållande till Sovjet. Det var också han som ansvarade för att de baltiska flyktingarna lämnades ut 1946. Wallenbergs kvarvarande släktingar behandlades styvmoderligt.

Allt är ett sorgligt och tragiskt kapitel i svensk politisk historia. Ett stort svek av ansvariga ministrar och regering.

En som inte svek var Raoul Wallenberg. På kort tid räddade han livet på tiotusentals judar. Han var utsänd svensk diplomat, men hans räddningsaktion betalades med amerikanska pengar, främst från judiska organisationer. Det kan vara en av orsakerna till att han fördes bort och så småningom med stor sannolikhet avrättades av ryssarna 1947.

70 år efter det han fördes bort är Raoul Wallenberg mer levande än någonsin. Hans oegennyttiga gärning och medmänsklighet visar att det går att hjälpa även där ondskan regerar. Hans insatser kan ge oss inspiration i dag och i morgon för att få en medmänskligare värld.

Wallenberg är inte ensam svensk om att göra insatser för utsatta människor. Folke Bernadottes vita bussar i slutskedet av andra världskriget räddade tusentals ur nazistiska koncentrationsläger.

En som ofta glöms bort i sådana sammanhang är Elsa Brändström, även kallad Sibiriens ängel. Hon var krigssjuksköterska och gjorde betygande insatser för krigsfångar och kämpade för deras människovärde. Med nöd och näppe undgick hon att arkebuseras av bolsjevikerna, som trodde hon var spion. Hon fortsatte sin medmänskliga väg livet ut och har uppmärksammats för det. Hon har prytt ett tyskt frimärke och har fått gator uppkallade efter sig i flera tyska städer och faktiskt även i Sverige.