2015-01-08 11:29

2015-01-20 22:46

Mer demokrati mot terrorismen

Den demokratiska världen förfasas över terrordådet i Paris. Det är en tragedi att människor som utövar yttrande- och tryckfriheten får betala ett högt pris bara för att andra inte har samma åsikt.

I extremisternas värld finns bara en enda åsikt, en enda linje och det är deras egen. Den som tänker annorlunda eller utmanar det som extremisten står för skjuts eller bombas ihjäl.

Där går skiljelinjen mellan demokrati och extremism. Det kan aldrig föresväva en sann demokrat att urskulda eller förringa en terrorists handlingar. Möjligen kan det finnas en förklaring, men förståelse, aldrig. Oavsett om extremisten finns till vänster eller till höger. Deras mål är detsamma: Diktatur!

Det går aldrig att försvara en person som lyfter vapen och skjuter ihjäl meningsmotståndare, det går aldrig att försvara en självmordsterrorist som utlöser en sprängladdning och spränger sig själv och oskyldiga i luften.

FN:s generalförsamling har definierat terrorism; det är en handling som syftar till att döda eller skada civila och ickestridande personer. Avsikten är att skrämma en befolkning eller tvinga på stater och organisationer sin vilja.

Terrorister vill skrämma demokrater till tystnad och i förlängningen underkastelse.

Det måste bekämpas med mer demokrati, mer öppenhet, mer ifrågasättande och mer tolerans. Allt som terroristerna är emot.

Vilka nu än gärningsmännen är bakom attentatet i Paris spelar de de främlingsfientliga och islamofobiska krafterna i händerna.

Det är viktigt att demokrater står upp för alla människors lika värde, rätten för alla att ha en åsikt och att få uttrycka den. Det kan aldrig vara så att vissa religioner ska stå över granskning och kritik, det gäller både deras ledare och förebilder.

Rent kriminella personer som, under religiös täckmantel, vill tvinga på andra sina inskränkta levnadsregler måste bekämpas, vare sig det handlar om muslimska fundamentalister eller kristna fanatiker. Ett har de gemensamt; de vill trycka ner och förneka kvinnor självklara rättigheter.

Efter Anders Behring Breiviks attentat sommaren 2011 sade dåvarande norske statsministern Stoltenberg att antidemokrater ska mötas med mer öppenhet och mer demokrati. Ett recept som fortfarande är gångbart.

Även om det är svårt att freda sig från enskilda antidemokratiska våldsverkare, vare sig de beväpnar sig med järnrör eller automatkarbiner.

Den demokratiska världen förfasas över terrordådet i Paris. Det är en tragedi att människor som utövar yttrande- och tryckfriheten får betala ett högt pris bara för att andra inte har samma åsikt.

I extremisternas värld finns bara en enda åsikt, en enda linje och det är deras egen. Den som tänker annorlunda eller utmanar det som extremisten står för skjuts eller bombas ihjäl.

Där går skiljelinjen mellan demokrati och extremism. Det kan aldrig föresväva en sann demokrat att urskulda eller förringa en terrorists handlingar. Möjligen kan det finnas en förklaring, men förståelse, aldrig. Oavsett om extremisten finns till vänster eller till höger. Deras mål är detsamma: Diktatur!

Det går aldrig att försvara en person som lyfter vapen och skjuter ihjäl meningsmotståndare, det går aldrig att försvara en självmordsterrorist som utlöser en sprängladdning och spränger sig själv och oskyldiga i luften.

FN:s generalförsamling har definierat terrorism; det är en handling som syftar till att döda eller skada civila och ickestridande personer. Avsikten är att skrämma en befolkning eller tvinga på stater och organisationer sin vilja.

Terrorister vill skrämma demokrater till tystnad och i förlängningen underkastelse.

Det måste bekämpas med mer demokrati, mer öppenhet, mer ifrågasättande och mer tolerans. Allt som terroristerna är emot.

Vilka nu än gärningsmännen är bakom attentatet i Paris spelar de de främlingsfientliga och islamofobiska krafterna i händerna.

Det är viktigt att demokrater står upp för alla människors lika värde, rätten för alla att ha en åsikt och att få uttrycka den. Det kan aldrig vara så att vissa religioner ska stå över granskning och kritik, det gäller både deras ledare och förebilder.

Rent kriminella personer som, under religiös täckmantel, vill tvinga på andra sina inskränkta levnadsregler måste bekämpas, vare sig det handlar om muslimska fundamentalister eller kristna fanatiker. Ett har de gemensamt; de vill trycka ner och förneka kvinnor självklara rättigheter.

Efter Anders Behring Breiviks attentat sommaren 2011 sade dåvarande norske statsministern Stoltenberg att antidemokrater ska mötas med mer öppenhet och mer demokrati. Ett recept som fortfarande är gångbart.

Även om det är svårt att freda sig från enskilda antidemokratiska våldsverkare, vare sig de beväpnar sig med järnrör eller automatkarbiner.