2018-08-10 16:42

2018-08-10 16:42

Bollförbud utan bollar!

Debatt: Om vad som är värt att påminna om

Strand. Kribo (Kristinehamnsbostäder AB) använder sig delvis av SABO:s (Sveriges allmännyttiga bostadsföretags intresseorganisation) bestämmelser och riktlinjer vid tillämpningen för allas trivsel och hänsynstagande mellan hyresgäster inom bostadsområdena.

Även så på bostadsområdet Blixten, Strand i Kristinehamn. Varje hyresgäst erhåller ett skriftligt dokument med dessa riktlinjer vid inflytt.

Av riktlinjerna framgår det bl.a. att de som har husdjur, typ hund, ska hålla rent efter hunden. Alltså med andra ord inte rasta hunden inom bostadsområdet. Skyltar mot detta förbud finns uppsatta inom området. Vidare framgår att man inte får röka eller använda kolgrill på balkong eller uteplats, då tobaksrök och os från kolgrill direkt stör alla andra samt även letar sig in via ventilationen in i lägenheterna. Dock framgår det inte i varken Kribos eller SABO:s riktlinjer att man inte får inte får utöva bollspel. Ändå kom det ett skriftligt utskick från Kribo i allas brevfack denna sommar att ”Bollspel inne på gården inte är tillåtet”

Nuläget på området Blixten är följande: Hundägarna struntar i rådande rastningsförbud. Åtskilliga röker på sin balkong eller uteplats. Grillning med kolgrill förekommer frekvent. (Dock inte så mycket denna sommar utifrån den torra sommaren, men tidigare somrar väldigt mycket).

Bollspel har minskat. Men det ska tilläggas att bollspel på området förekom nästan inte innan utskicket om förbud och det har inte stört majoriteten av hyresgästerna att barn leker med boll. Därav rubriken ”bollförbud utan bollar”. En annan hyresgäst lämnade in en skriftlig synpunkt/information om dessa förbud till Kribo i början av denna sommar, men Kribo verkar hålla fast vid att bollförbudet är det viktiga att informera/påminna alla om.

Så kontentan av dessa förbud är att barn som leker med boll är mest störande. Dock hittar man inte i riktlinjer att det är förbjudet för barn att leka på området. Däremot verkar förbuden mot rökning, kolgrillning och hundrastning, som finns tydligt beskriva i riktlinjerna, inte tillräckligt störande så Kribo kan skicka ut lite påminnelse och information om detta.

Vissa med hundar har uttryckt att ”hunden måste ju får styra sitt liv och leverne”. Alla med lite självinsikt vet att en god hundägare tränar sin hund att göra det människan vill och inte tvärs om. En hundägare yttrade till och med att ”en hanhund kan man aldrig hindra från att kissa där just den vill”. Sådana människor bör inte få ha hund, då de har hunden för sin egen skull och inte för hundens skull. De vet i regel inget om hur träning av hund går till.

Gällande rökning som blir till passiv rökning mellan lägenheter, bör det vara en självklarhet för rökaren att känna till att många lider av passiv rökning utifrån flertalet perspektiv. Jag själv har haft cancer och vill inte att den sjukdomen kommer tillbaka på grund av egotrippade grannar.

Finns sunt förnuft?

Även så på bostadsområdet Blixten, Strand i Kristinehamn. Varje hyresgäst erhåller ett skriftligt dokument med dessa riktlinjer vid inflytt.

Av riktlinjerna framgår det bl.a. att de som har husdjur, typ hund, ska hålla rent efter hunden. Alltså med andra ord inte rasta hunden inom bostadsområdet. Skyltar mot detta förbud finns uppsatta inom området. Vidare framgår att man inte får röka eller använda kolgrill på balkong eller uteplats, då tobaksrök och os från kolgrill direkt stör alla andra samt även letar sig in via ventilationen in i lägenheterna. Dock framgår det inte i varken Kribos eller SABO:s riktlinjer att man inte får inte får utöva bollspel. Ändå kom det ett skriftligt utskick från Kribo i allas brevfack denna sommar att ”Bollspel inne på gården inte är tillåtet”

Nuläget på området Blixten är följande: Hundägarna struntar i rådande rastningsförbud. Åtskilliga röker på sin balkong eller uteplats. Grillning med kolgrill förekommer frekvent. (Dock inte så mycket denna sommar utifrån den torra sommaren, men tidigare somrar väldigt mycket).

Bollspel har minskat. Men det ska tilläggas att bollspel på området förekom nästan inte innan utskicket om förbud och det har inte stört majoriteten av hyresgästerna att barn leker med boll. Därav rubriken ”bollförbud utan bollar”. En annan hyresgäst lämnade in en skriftlig synpunkt/information om dessa förbud till Kribo i början av denna sommar, men Kribo verkar hålla fast vid att bollförbudet är det viktiga att informera/påminna alla om.

Så kontentan av dessa förbud är att barn som leker med boll är mest störande. Dock hittar man inte i riktlinjer att det är förbjudet för barn att leka på området. Däremot verkar förbuden mot rökning, kolgrillning och hundrastning, som finns tydligt beskriva i riktlinjerna, inte tillräckligt störande så Kribo kan skicka ut lite påminnelse och information om detta.

Vissa med hundar har uttryckt att ”hunden måste ju får styra sitt liv och leverne”. Alla med lite självinsikt vet att en god hundägare tränar sin hund att göra det människan vill och inte tvärs om. En hundägare yttrade till och med att ”en hanhund kan man aldrig hindra från att kissa där just den vill”. Sådana människor bör inte få ha hund, då de har hunden för sin egen skull och inte för hundens skull. De vet i regel inget om hur träning av hund går till.

Gällande rökning som blir till passiv rökning mellan lägenheter, bör det vara en självklarhet för rökaren att känna till att många lider av passiv rökning utifrån flertalet perspektiv. Jag själv har haft cancer och vill inte att den sjukdomen kommer tillbaka på grund av egotrippade grannar.

Finns sunt förnuft?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.