2018-07-11 13:23

2018-07-11 13:23

Kärnverksamheter är viktigare

Prioriteringar: Svar till Lennart Fräjdin

Konstsnöprojektet

Majoriteten har inte sagt nej till en konstsnöanläggning. Däremot måste vi som vi gör med många andra objekt göra den här investeringen senare och i det här fallet 2021. För mig är inte konstsnö så viktigt att vi exempelvis måste stoppa bygget av en förskola eller ett äldreboende i Ölme.

Du skriver att det är möjligt att göra omprioriteringar inom budget för att kunna bygga konstsnöanläggningen. Den investeringsbudget som vi tog beslut om i juni bygger på kommunens kärnverksamheter det vill säga vad kommunen har för grunduppdrag. Här är några kostsamma investeringar 2019:

Förbättring av arbetsmiljö i skolan, inventarier socialförvaltningen exempelvis takliftar, nya maskiner skolan, kök Brogårdsskolan, skatepark stadsparken, nytt äldreboende Ölme, projektering ny gymnastikhall med hoppgrop, förskola Ölme, ombyggnad Jakobsbergsskolan och Hacklehemsskolan, ett nytt LSS-boende, upprustning hamnen, digitala informationstavlor vid kommunens infarter, fastighets- och gatuunderhåll, upprustning av broar och sista etappen i ombyggnad av torgen, uppställningsplats för husbilar Bäckhammar.

Det här är de stora investeringarna som man i så fall skulle kunna byta mot investering i en konstsnöanläggning. För mig är det här självklart, det vill säga att en konstsnöanläggning inte kan gå före något av det här 2019 och en konstsnöanläggning kan självklart inte styra hur vi prioriterar övriga investeringar. Faller på sin egen orimlighet.

Vi har försökt att hitta andra finansieringsmöjligheter. Bland annat vindkraftspengar, men inte lyckats. Jag har också undersökt hur andra kommuner hanterat finansieringen av konstsnöanläggningar och det var då en representant från kommunledningen i Filipstad lite skämtsamt sa att det vore bättre att ha gratisbussar från Kristinehamn till Filipstad. Självklart inget realistiskt alternativ.

Nej, Lennart det är inte att ta politiskt ansvar att låta en konstsnöanläggning gå före någon av ovanstående investeringar. Kärnverksamheten i kommunen går självklart före allt annat.

Bjarne Olsson (S), ordförande kommunstyrelsenKrister Nyström (S), ordförande tekniska nämnden

Majoriteten har inte sagt nej till en konstsnöanläggning. Däremot måste vi som vi gör med många andra objekt göra den här investeringen senare och i det här fallet 2021. För mig är inte konstsnö så viktigt att vi exempelvis måste stoppa bygget av en förskola eller ett äldreboende i Ölme.

Du skriver att det är möjligt att göra omprioriteringar inom budget för att kunna bygga konstsnöanläggningen. Den investeringsbudget som vi tog beslut om i juni bygger på kommunens kärnverksamheter det vill säga vad kommunen har för grunduppdrag. Här är några kostsamma investeringar 2019:

Förbättring av arbetsmiljö i skolan, inventarier socialförvaltningen exempelvis takliftar, nya maskiner skolan, kök Brogårdsskolan, skatepark stadsparken, nytt äldreboende Ölme, projektering ny gymnastikhall med hoppgrop, förskola Ölme, ombyggnad Jakobsbergsskolan och Hacklehemsskolan, ett nytt LSS-boende, upprustning hamnen, digitala informationstavlor vid kommunens infarter, fastighets- och gatuunderhåll, upprustning av broar och sista etappen i ombyggnad av torgen, uppställningsplats för husbilar Bäckhammar.

Det här är de stora investeringarna som man i så fall skulle kunna byta mot investering i en konstsnöanläggning. För mig är det här självklart, det vill säga att en konstsnöanläggning inte kan gå före något av det här 2019 och en konstsnöanläggning kan självklart inte styra hur vi prioriterar övriga investeringar. Faller på sin egen orimlighet.

Vi har försökt att hitta andra finansieringsmöjligheter. Bland annat vindkraftspengar, men inte lyckats. Jag har också undersökt hur andra kommuner hanterat finansieringen av konstsnöanläggningar och det var då en representant från kommunledningen i Filipstad lite skämtsamt sa att det vore bättre att ha gratisbussar från Kristinehamn till Filipstad. Självklart inget realistiskt alternativ.

Nej, Lennart det är inte att ta politiskt ansvar att låta en konstsnöanläggning gå före någon av ovanstående investeringar. Kärnverksamheten i kommunen går självklart före allt annat.

Bjarne Olsson (S), ordförande kommunstyrelsenKrister Nyström (S), ordförande tekniska nämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.