2018-05-16 10:34

2018-05-16 10:34

Vad vill du göra Naeimy?

Replik: Till syvende och sist är det faktiskt vi själva som bidrar

Centrumvision. Det är väldigt lätt att sitta på läktaren och ha synpunkter om både det ena och andra, men som politiker borde du kunna redovisa vad du själv vill göra för att förbättra situationen.

Under de senaste månaderna har antalet tomma butiksfönster blivit allt fler i stadskärnan. Självklart är det här ingen bra utveckling. Varken för de handlare som drabbas, eller för oss kristinehamnare. Varför har vi då den här utvecklingen? Det som sker i Kristinehamn är inget unikt för Sverige. Stora köpcentra utanför stadskärnorna och en ökande e-handel är sådant som påverkar vårt sätt att handla. Till syvende och sist är det faktiskt vi själva som bidrar till det här genom att inte handla i våra butiker. Det kan inte vi politiker fixa som i gamla Sovjet där man kunde styra ekonomin genom en enda stor planeringsmyndighet. Vi lever i en marknadsekonomi, där konsumenters efterfrågan styr utbudet av affärer och produkter.

För den skull vill vi inte ge upp utan vi gör och har gjort mycket för att vår stadskärna ska utvecklas och må bra.

Vi har antagit en vision för stadskärnan och den ska resultera i konkreta handlingsplaner om förbättringar, vi deltar i ett EU-projekt för hållbar handelsutveckling för att erbjuda handlare möjlighet att utveckla sin verksamhet, Tekniska förvaltningen kommer att „snygga upp” centrum, Omtänksamma Kristinehamn får årligen ett bidrag på 500 000 kr för att skapa aktiviteter i centrum och ett nytt historiskt museum i Stora vågen har öppnat för att skapa ett besöksmål i centrum.

Det som är planerat är en ny stadspark och ombyggnad av torgen. Vi har vidare tagit beslut om att bygga bostäder i kvarteret Tellus (bakom Stadshotellet) och vi bygger en ny gymnasieskola. Allt det här bidrar till att fler människor kommer att röra sig i centrum. Det är den röda tråden. Vi har även tagit beslut om fritt Wifi i stadskärnan. Genom utbyggnad av Broängen kommer det här området att utvecklas som handelsområde. Förutom privata hyresvärdar kommer också vårt kommunala bostadsbolag att bygga bostäder på Sannakajen och det bidrar till ökad handel.

Det här är några saker som är genomförda eller ska genomföras och som gör stadskärnan mer attraktiv och som skapar förutsättningar för ökad handel. Det är dock ingen garanti. Vi som bor här måste också välja att handla här och det är en nödvändighet för våra butikers överlevnad på sikt.

Bjarne Olsson Samuel Carlén

Socialdemokrater

Under de senaste månaderna har antalet tomma butiksfönster blivit allt fler i stadskärnan. Självklart är det här ingen bra utveckling. Varken för de handlare som drabbas, eller för oss kristinehamnare. Varför har vi då den här utvecklingen? Det som sker i Kristinehamn är inget unikt för Sverige. Stora köpcentra utanför stadskärnorna och en ökande e-handel är sådant som påverkar vårt sätt att handla. Till syvende och sist är det faktiskt vi själva som bidrar till det här genom att inte handla i våra butiker. Det kan inte vi politiker fixa som i gamla Sovjet där man kunde styra ekonomin genom en enda stor planeringsmyndighet. Vi lever i en marknadsekonomi, där konsumenters efterfrågan styr utbudet av affärer och produkter.

För den skull vill vi inte ge upp utan vi gör och har gjort mycket för att vår stadskärna ska utvecklas och må bra.

Vi har antagit en vision för stadskärnan och den ska resultera i konkreta handlingsplaner om förbättringar, vi deltar i ett EU-projekt för hållbar handelsutveckling för att erbjuda handlare möjlighet att utveckla sin verksamhet, Tekniska förvaltningen kommer att „snygga upp” centrum, Omtänksamma Kristinehamn får årligen ett bidrag på 500 000 kr för att skapa aktiviteter i centrum och ett nytt historiskt museum i Stora vågen har öppnat för att skapa ett besöksmål i centrum.

Det som är planerat är en ny stadspark och ombyggnad av torgen. Vi har vidare tagit beslut om att bygga bostäder i kvarteret Tellus (bakom Stadshotellet) och vi bygger en ny gymnasieskola. Allt det här bidrar till att fler människor kommer att röra sig i centrum. Det är den röda tråden. Vi har även tagit beslut om fritt Wifi i stadskärnan. Genom utbyggnad av Broängen kommer det här området att utvecklas som handelsområde. Förutom privata hyresvärdar kommer också vårt kommunala bostadsbolag att bygga bostäder på Sannakajen och det bidrar till ökad handel.

Det här är några saker som är genomförda eller ska genomföras och som gör stadskärnan mer attraktiv och som skapar förutsättningar för ökad handel. Det är dock ingen garanti. Vi som bor här måste också välja att handla här och det är en nödvändighet för våra butikers överlevnad på sikt.

Bjarne Olsson Samuel Carlén

Socialdemokrater

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.