2018-02-19 08:15

2018-02-19 08:15

Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Debatt: "Vi har rätt att leva i fred"

De saker som händer i Afghanistan varje dag gör ont i våra hjärtan. Vi har förlorat vårt land, våra familjer, våra kompisar och allt som vi hade.

Snälla stoppa utvisningarna. Skicka inte oss till ett lidande land som Afghanistan, som är helvetet på riktigt. Vi bara skriker och gör ramaskrin, men ingen hör våra röster.

Migrationsverket säger att Afghanistan är säkert men var i Afghanistan är det säkert? Varför tar Migrationsverket inte ansvar för de som de har skickat tidigare och de som inte lever längre? Varför är Migrationsverket tyst? Det enda regeringen säger är ”vi är ledsna och tycker synd om dem som dog och deras familjer”, men ingenting görs för att rädda människors liv och för att Afghanistan ska bli säkrare. Afghanistans utrikesminister vädjade till EU och sa; Utvisa inte fler afghaner till Afghanistan, eftersom de inte kan garantera människors säkerhet. Men Migrationsverket står fortfarande fast vid sitt ord ”Landet är säkert”.

För det första dör människor varje dag på grund av krig, konflikter och förföljelse. Vi ser bilder av barn som förlorat sina föräldrar. Vi är många som förlorat vår pappor, mammor, bröder eller systrar.

För det andra är vi människor, vi har också rätt att leva. Att vara flyktingar är inget brott. Vi fick lidande och smärta överallt. Vi lever som afghanska flyktingar i hela världen, men ingenstans är vi välkomna.

För det tredje ska alla människor vara lika värda, men så är det inte för afghaner. Varför får vi inte stanna på samma villkor som många andra flyktingar från andra länder? Regeringen säger att Sverige är ett demokratiskt land, men var är demokratin då?

Vi önskar att få studera, arbeta och fortsätta att leva i frihet. Vi har varit här i flera år och vi lär oss svenska språket, har fått smaka på ett lyckligt liv. Vi uppmanar Migrationsverket och regeringen att ge oss uppehållstillstånd för att vi har rätt att leva i fred.

Olycklig men förhoppningsfull Afghan

De saker som händer i Afghanistan varje dag gör ont i våra hjärtan. Vi har förlorat vårt land, våra familjer, våra kompisar och allt som vi hade.

Snälla stoppa utvisningarna. Skicka inte oss till ett lidande land som Afghanistan, som är helvetet på riktigt. Vi bara skriker och gör ramaskrin, men ingen hör våra röster.

Migrationsverket säger att Afghanistan är säkert men var i Afghanistan är det säkert? Varför tar Migrationsverket inte ansvar för de som de har skickat tidigare och de som inte lever längre? Varför är Migrationsverket tyst? Det enda regeringen säger är ”vi är ledsna och tycker synd om dem som dog och deras familjer”, men ingenting görs för att rädda människors liv och för att Afghanistan ska bli säkrare. Afghanistans utrikesminister vädjade till EU och sa; Utvisa inte fler afghaner till Afghanistan, eftersom de inte kan garantera människors säkerhet. Men Migrationsverket står fortfarande fast vid sitt ord ”Landet är säkert”.

För det första dör människor varje dag på grund av krig, konflikter och förföljelse. Vi ser bilder av barn som förlorat sina föräldrar. Vi är många som förlorat vår pappor, mammor, bröder eller systrar.

För det andra är vi människor, vi har också rätt att leva. Att vara flyktingar är inget brott. Vi fick lidande och smärta överallt. Vi lever som afghanska flyktingar i hela världen, men ingenstans är vi välkomna.

För det tredje ska alla människor vara lika värda, men så är det inte för afghaner. Varför får vi inte stanna på samma villkor som många andra flyktingar från andra länder? Regeringen säger att Sverige är ett demokratiskt land, men var är demokratin då?

Vi önskar att få studera, arbeta och fortsätta att leva i frihet. Vi har varit här i flera år och vi lär oss svenska språket, har fått smaka på ett lyckligt liv. Vi uppmanar Migrationsverket och regeringen att ge oss uppehållstillstånd för att vi har rätt att leva i fred.

Olycklig men förhoppningsfull Afghan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.