2018-01-12 09:31

2018-01-12 09:31

Rättssäkerhet inför lagen

Kommunen: Vart tog rågången vägen?

Överklagan. Det finns ett ärende hos Vänersborgs Tingsrätt som gäller förhållandet med att placera tillfälliga skolbaracker på idrottsplanen tillhörande Södermalmsskolan, och den höga ljudvolym som sprids i grannskapet. Kommunen håller inte med och därför har ärendet hamnat i tingsrätten.

Vår fastighet ligger i direkt anslutning till idrottsplatsen och direkt efter skolstarten 2016 tog vi kontakt med kommunen och skolledningen för att få framföra våra åsikter. Vi blev meddelade att vi kan överklaga bullret och övriga olägenheter till avdelningen Miljö och hälsa hos Kristinehamns kommun. Vi gjorde så då vi inte kände oss välkomna hos kommunen, det vi reagerade på var det höga ljudet från skolan.

Miljö och hälsa var hos oss en första gång i september för att göra ljudmätningar, det var så låga aktiviteter så en lämplig mätning var inte möjlig att genomföra. En ny skulle genomföras och gjordes också, man fick fram under en kort mätning att värdena var för höga och processen gick vidare.

Vid besöket framförde jag en misstänksamhet till tjänstemännen, mot att jag som kommuninnevånare skulle överklaga till en kommunal instans som samtidigt var min motpart, jag fick till svar att det på något vis inte var ett problem kommunen höll hårt på rågången.

Här i dagarna fick jag ett brev från tingsrätten där jag förelades att yttra mig angående kommunens svar på tingsrättens syn. Jag ser då till min förvåning att samma tjänstemän som var och gjorde mätningarna och intygade sin objektivitet nu också svarar tingsrätten såsom representanter för Kristinehamns kommuns avdelning Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

I vanligt tal är det här en jävssituation, har kommunen någon gräddfil som dom tror sig kunna nyttja vid en sån här situation? Vart tog rågången vägen?

Jag vill på det här sättet informera dig som kanske sitter i samma situation som jag, var vaksam på hur dialogen ser ut. Är vi lika inför lagen eller tror sig kommunen kunna ”köra över” kommuninnevånaren som man inte är överens med.

Lars Larsson

Vår fastighet ligger i direkt anslutning till idrottsplatsen och direkt efter skolstarten 2016 tog vi kontakt med kommunen och skolledningen för att få framföra våra åsikter. Vi blev meddelade att vi kan överklaga bullret och övriga olägenheter till avdelningen Miljö och hälsa hos Kristinehamns kommun. Vi gjorde så då vi inte kände oss välkomna hos kommunen, det vi reagerade på var det höga ljudet från skolan.

Miljö och hälsa var hos oss en första gång i september för att göra ljudmätningar, det var så låga aktiviteter så en lämplig mätning var inte möjlig att genomföra. En ny skulle genomföras och gjordes också, man fick fram under en kort mätning att värdena var för höga och processen gick vidare.

Vid besöket framförde jag en misstänksamhet till tjänstemännen, mot att jag som kommuninnevånare skulle överklaga till en kommunal instans som samtidigt var min motpart, jag fick till svar att det på något vis inte var ett problem kommunen höll hårt på rågången.

Här i dagarna fick jag ett brev från tingsrätten där jag förelades att yttra mig angående kommunens svar på tingsrättens syn. Jag ser då till min förvåning att samma tjänstemän som var och gjorde mätningarna och intygade sin objektivitet nu också svarar tingsrätten såsom representanter för Kristinehamns kommuns avdelning Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.

I vanligt tal är det här en jävssituation, har kommunen någon gräddfil som dom tror sig kunna nyttja vid en sån här situation? Vart tog rågången vägen?

Jag vill på det här sättet informera dig som kanske sitter i samma situation som jag, var vaksam på hur dialogen ser ut. Är vi lika inför lagen eller tror sig kommunen kunna ”köra över” kommuninnevånaren som man inte är överens med.

Lars Larsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.