2017-12-06 11:55

2017-12-06 11:55

Äntligen dags för Ölme!

Debatt: Förslag om att bygga ut förskola/skola

Skolnämnden. Under onsdagen så ska förhoppningsvis skolnämnden i Kristinehamn besluta om en utbyggnad av lokalerna vid förskolan/skolan i Ölme. Detta behövs mycket väl då födelsetalen har ökat betydligt under senare år samtidigt som det sker en stor inflyttning av barnfamiljer till Ölme. Som anledning till att man flyttar till Ölme uppger många den goda boende miljön, att det finns skola/förskola i området samt de rimliga pendlingsavstånden till både Karlstad, Kristinehamn och Karlskoga.

Under flera år har det varit svårt att få plats på förskolan och föräldrar i Ölme har fått hänvisats till andra alternativ av barnomsorg för sina barn. Det finns till glädje för många idag 2 stycken dagbarnvårdare (tidigare 3) som tar emot barn i sina hem vilket är ett bra alternativ för många bland annat för undertecknad. En del barn har också tilldelats platser på förskolor inne i Kristinehamn vilket kan fungera bra för de föräldrar som har sina arbeten österut, men också varit ett riktigt dåligt alternativ för de föräldrar som exempelvis arbetar i Karlstad och som då har fått börja sin dag med att transportera sina barn åt fel håll. Några familjer har också haft möjlighet att få plats för sina barn i förskolan i Väse som tillhör Karlstad kommun.

Sent i våras fick vi besked om att en dagbarnvårdare skulle gå i pension under hösten samt att ytterligare en går i pension våren 2018 vilket innebär att det då bara skulle bli en kvar. Så får det inte vara då det måste finnas en backup vid exempelvis sjukdom eller ledighet. På grund av detta måste även dagbarnvårdare nummer tre sluta. Då kan man lätt förstå att situationen kommer att bli ännu mera ansträngd på förskolan då det blir cirka 15 barn ytterligare som måste tilldelas plats.

Direkt efter sommaren kontaktade jag ansvarig förskolechef för Ölme som i det läget inte hade någon lösning på den uppkomna situationen men som skulle föra ärendet uppåt i organisationen. Vid samma tidpunkt kontaktade jag Jane Larsson, centerpartiet som är vice ordförande i skolnämnden, som också började jobba med frågan. Jag tog även upp frågan i centerpartiets kommunkrets styrelse i Kristinehamn och där ansåg man att en tillbyggnad skulle vara bästa lösningen för situationen i Ölme, glädjande nog så finns det alltså ett förslag på detta nu.

En sak som man undrar lite över och kan ifrågasätta är varför inte skolförvaltningen redan tidigare vidtagit åtgärder. För även om man fattar beslut idag så kommer utbyggnaden inte att hinna bli klar förrän till ht 2019.

Alltså kvarstår att lösa situationen för läsåret ht 2018/ vt 2019. Det är oerhört viktigt att skolnämnden tar ansvar för detta och fattar beslut som minimerar flytt av barn åt olika håll. Det är många föräldrar som är oroliga över vad som ska hända. Som jag ser det finns det två alternativ, antingen att placera en paviljong i anslutning till skolan vilket torde gå relativt lätt då det funnits en sådan lösning för ett antal år sedan, alternativt söka efter någon extern lokal att hyra inte alltför långt ifrån skolområdet.

Om skolnämnden anser att de inte klarar att finansiera detta så borde det vara möjligt att begära extra anslag ifrån kommunstyrelsen. Vi fick nämligen i förra veckan på kommunfullmäktige en redovisning över vad kommunen gjort för satsningar på landsbygden under 2017 och det visade sig att i Ölme hade det inte hänt någonting. Nu finns möjligheten att ändra på detta. Det kommer i alla fall jag och centerpartiet i Kristinehamn att jobba för.

Anders Ölmhult

Förälder i Ölme

Under flera år har det varit svårt att få plats på förskolan och föräldrar i Ölme har fått hänvisats till andra alternativ av barnomsorg för sina barn. Det finns till glädje för många idag 2 stycken dagbarnvårdare (tidigare 3) som tar emot barn i sina hem vilket är ett bra alternativ för många bland annat för undertecknad. En del barn har också tilldelats platser på förskolor inne i Kristinehamn vilket kan fungera bra för de föräldrar som har sina arbeten österut, men också varit ett riktigt dåligt alternativ för de föräldrar som exempelvis arbetar i Karlstad och som då har fått börja sin dag med att transportera sina barn åt fel håll. Några familjer har också haft möjlighet att få plats för sina barn i förskolan i Väse som tillhör Karlstad kommun.

Sent i våras fick vi besked om att en dagbarnvårdare skulle gå i pension under hösten samt att ytterligare en går i pension våren 2018 vilket innebär att det då bara skulle bli en kvar. Så får det inte vara då det måste finnas en backup vid exempelvis sjukdom eller ledighet. På grund av detta måste även dagbarnvårdare nummer tre sluta. Då kan man lätt förstå att situationen kommer att bli ännu mera ansträngd på förskolan då det blir cirka 15 barn ytterligare som måste tilldelas plats.

Direkt efter sommaren kontaktade jag ansvarig förskolechef för Ölme som i det läget inte hade någon lösning på den uppkomna situationen men som skulle föra ärendet uppåt i organisationen. Vid samma tidpunkt kontaktade jag Jane Larsson, centerpartiet som är vice ordförande i skolnämnden, som också började jobba med frågan. Jag tog även upp frågan i centerpartiets kommunkrets styrelse i Kristinehamn och där ansåg man att en tillbyggnad skulle vara bästa lösningen för situationen i Ölme, glädjande nog så finns det alltså ett förslag på detta nu.

En sak som man undrar lite över och kan ifrågasätta är varför inte skolförvaltningen redan tidigare vidtagit åtgärder. För även om man fattar beslut idag så kommer utbyggnaden inte att hinna bli klar förrän till ht 2019.

Alltså kvarstår att lösa situationen för läsåret ht 2018/ vt 2019. Det är oerhört viktigt att skolnämnden tar ansvar för detta och fattar beslut som minimerar flytt av barn åt olika håll. Det är många föräldrar som är oroliga över vad som ska hända. Som jag ser det finns det två alternativ, antingen att placera en paviljong i anslutning till skolan vilket torde gå relativt lätt då det funnits en sådan lösning för ett antal år sedan, alternativt söka efter någon extern lokal att hyra inte alltför långt ifrån skolområdet.

Om skolnämnden anser att de inte klarar att finansiera detta så borde det vara möjligt att begära extra anslag ifrån kommunstyrelsen. Vi fick nämligen i förra veckan på kommunfullmäktige en redovisning över vad kommunen gjort för satsningar på landsbygden under 2017 och det visade sig att i Ölme hade det inte hänt någonting. Nu finns möjligheten att ändra på detta. Det kommer i alla fall jag och centerpartiet i Kristinehamn att jobba för.

Anders Ölmhult

Förälder i Ölme

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.