2017-08-11 11:41

2017-08-11 11:41

Vad görs för att få fram platser?

Äldreboende: Inga vinster i välfärden

Vi har i Kristinehamn ett prekärt läge för oss äldre. Det saknas boende inom såväl särskilt boende (det som kallas säbo), där man får den omsorg man behöver när man inte över huvud taget kan ta hand om sig själv och i andra boendeformer som trygghetsboende, där man kan klara sig själv i olika omfattning.

Vi frågade under våren socialförvaltningen och fram kom det att det är cirka 20 personer som står i kö till säboplats, men anhöriga till personer som är i akutbehov av säboplats får beskedet att det är cirka 40 personer före. Vi vet att vård av hemtjänsten är minst lika kostsam som en säboplats, när brukaren är i behov av en säbovård.

Vad gör då socialnämnden och socialförvaltningen?

Man har börjat bereda nybyggnation av Säbo och Trygghetsboende.

När kan detta vara klart? Ser vi på andra kommunala projekt får vi räkna minst två år.

Det finns i dag privata företag i Kristinehamn som kan få i gång ett nytt bra Säbo-boende som täcker behovet, inom sex till tolv månader. Utan en krona i investering för kommunen.

Varför vill man då inte diskutera ett privat alternativ?

Inga vinster i välfärden!

Majoriteten (S, V och Mp) ser tydligen hellre att äldre behövande har en mindre trygg tillvaro, än att ett privat företag blir inblandat. Även om kvaliteten för brukarna är minst lika bra som i de kommunala och kostnaderna inte är högre för kommunen.

Vi vet ju från Expressens mätningar att Tapiren och Broängen alltid varit med i topp bland de bästa Säbo:na i Kristinehamn.

Vi Kristdemokrater är måna om att vi använder kommunens resurser på bästa sätt för våra äldre och att privata alternativ får vara med på lika villkor för att serva våra medborgare.

Ove Bengtsson

Kristdemokraterna i Kristinehamn

Vi har i Kristinehamn ett prekärt läge för oss äldre. Det saknas boende inom såväl särskilt boende (det som kallas säbo), där man får den omsorg man behöver när man inte över huvud taget kan ta hand om sig själv och i andra boendeformer som trygghetsboende, där man kan klara sig själv i olika omfattning.

Vi frågade under våren socialförvaltningen och fram kom det att det är cirka 20 personer som står i kö till säboplats, men anhöriga till personer som är i akutbehov av säboplats får beskedet att det är cirka 40 personer före. Vi vet att vård av hemtjänsten är minst lika kostsam som en säboplats, när brukaren är i behov av en säbovård.

Vad gör då socialnämnden och socialförvaltningen?

Man har börjat bereda nybyggnation av Säbo och Trygghetsboende.

När kan detta vara klart? Ser vi på andra kommunala projekt får vi räkna minst två år.

Det finns i dag privata företag i Kristinehamn som kan få i gång ett nytt bra Säbo-boende som täcker behovet, inom sex till tolv månader. Utan en krona i investering för kommunen.

Varför vill man då inte diskutera ett privat alternativ?

Inga vinster i välfärden!

Majoriteten (S, V och Mp) ser tydligen hellre att äldre behövande har en mindre trygg tillvaro, än att ett privat företag blir inblandat. Även om kvaliteten för brukarna är minst lika bra som i de kommunala och kostnaderna inte är högre för kommunen.

Vi vet ju från Expressens mätningar att Tapiren och Broängen alltid varit med i topp bland de bästa Säbo:na i Kristinehamn.

Vi Kristdemokrater är måna om att vi använder kommunens resurser på bästa sätt för våra äldre och att privata alternativ får vara med på lika villkor för att serva våra medborgare.

Ove Bengtsson

Kristdemokraterna i Kristinehamn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.