2016-10-14 06:00

2016-10-14 06:00

Dörrarna fanns redan på plats

Debatt: Ernst lovade ta upp saken i julserien

Gustafsvik. Så här är det med de vackra pardörrarna som leder in till Gustafsviks västra flygel.

Under åren 1994 till 2000 genomfördes under två sommarveckor byggnadsvårdsläger vid Gustafsvik. När Föreningen Byggnadskultur fick 30 000 kronor från Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, såsom bidrag för iordningställande av den västra flygelbyggnaden vid Gustafsviks herrgård beslöt vi i samråd med byggnadsantikvarisk expertis att satsa på en kopia av den ursprungliga pardörren. Vi utgick från ett foto och en dörr, som vi fann i ett av magasinen. Vi tog kontakt med Märsta snickeri och snickaren Lennart Vertergård, som gjorde uppmätningar och en ritning som godkändes.

Dessa dörrar uppsattes och fanns där när Ernst Kirchsteiger och TV4-teamet öppnade den fula dörren våren 2016. Enligt vad Ernst sa till mig söndag 18 september så blev dörrarna beundrade av Ernst och teamet för ett snickerihantverk av högsta klass. När jag påminde Ernst om att inget av detta fanns med i programmet utan en annan version om ett inköp i Örebro lovade Ernst att ta upp det i julserien. Men om han glömmer det – därav dessa rader från mig.

Ps.Varje onsdag och lördag under oktober är dörrarna öppna för besökare.

Kerstin Stenberg

Under åren 1994 till 2000 genomfördes under två sommarveckor byggnadsvårdsläger vid Gustafsvik. När Föreningen Byggnadskultur fick 30 000 kronor från Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, såsom bidrag för iordningställande av den västra flygelbyggnaden vid Gustafsviks herrgård beslöt vi i samråd med byggnadsantikvarisk expertis att satsa på en kopia av den ursprungliga pardörren. Vi utgick från ett foto och en dörr, som vi fann i ett av magasinen. Vi tog kontakt med Märsta snickeri och snickaren Lennart Vertergård, som gjorde uppmätningar och en ritning som godkändes.

Dessa dörrar uppsattes och fanns där när Ernst Kirchsteiger och TV4-teamet öppnade den fula dörren våren 2016. Enligt vad Ernst sa till mig söndag 18 september så blev dörrarna beundrade av Ernst och teamet för ett snickerihantverk av högsta klass. När jag påminde Ernst om att inget av detta fanns med i programmet utan en annan version om ett inköp i Örebro lovade Ernst att ta upp det i julserien. Men om han glömmer det – därav dessa rader från mig.

Ps.Varje onsdag och lördag under oktober är dörrarna öppna för besökare.

Kerstin Stenberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.