2016-09-16 15:36

2016-09-16 15:36

Därför tar vi inte bussen

INSÄNDARE: Reflektioner efter NKP:s artikel om busslinjerna i tätorten

Vår familj åker inte buss, trots att vi betalar för en opersonlig månadsbiljett där lokaltrafiken ingår.

När vi flyttade till Kristinehamn blev vi glada över att här finns lokaltrafik. Vi bodde tidigare i ett mindre samhälle där kollektivtrafik saknas. Vi tänkte att ”bra, nu behöver vi bara ha en bil”. Tyvärr funkade inte det, eftersom det visade sig att bussarna inte går kvällar och helger. Men även på grund av att det tar väldigt lång tid att åka lokalbuss när de väl går och när man har tider att passa.

Vår familj består av två vuxna och tre barn. Alla vi borde kunna använda oss av lokaltrafiken när vi ska till skolan, musikskolan, tandläkaren, idrottsträningen eller jobbet. Men det funkar inte så.

1. Lokalbussarna passar inte med pendeltågen.

En av oss vuxna pendlar till Karlstad med Värmlandstrafiks tåg, och köper länskort varje månad. I länskortet ingår lokalbussarna i Kristinehamn, men eftersom de inte passar alls med tågtiderna så blir det bil till stationen. Sommartid cykel, men eftersom cykelbanorna är så dåligt underhållna, fulla med sprickor, gropar och hål, så känns cykel inte bra när det blir mörkt och halt. Varför åker du inte 500-bussen då, kanske någon undrar, den är ju anpassad till lokaltrafiken? Svaret på den frågan är att 500-bussen tar 45-50 minuter in till Karlstad, och tåget tar 23-25 min. Reser man varje dag så försvinner onödigt många timmar i transporttid. Dessutom är det mycket högre komfort på tåget jämfört med bussen.

2. Lokalbussarna går inte på kvällar och helger.

Barnen borde kunna ta bussen till musikskolan eller idrottsträningen, men eftersom sista bussen går vid 18-tiden så tar de sig varken dit eller hem. De cyklar på sommarhalvåret, annars skjutsar vi med bilen.

3. Det tar väldigt lång tid att åka buss.

Vi bor på Strand. Om vi ska till folktandvården på andra sidan stan (vid vårdcentralen) så behöver vi åka 1 eller 1,5 timme innan vi har den bokade tiden. Jämfört med 10-15 minuter med bilen. Och sen tillbaka samma tid. Eftersom bussarna bara går 1 gång/timmen på dagtid, så kan hemresan ta upp till 2 timmar om man just missat en avgång. Ska man ta ledigt från skola och jobb i 3 timmar för ett tandläkarbesök på 15 minuter? Helst inte, har man möjlighet så tar man bilen eller cyklar.

Våra förslag:

1. Se till att tidtabellen passar även pendeltågen till Karlstad.

2. Utöka tidtabellen till tre avgångar i timmen under högtrafik, och två gånger i timmen under lågtrafik.

3. Utöka lokalbusstrafiken till klockan 21:30 på vardagar, samt hela dagen plus kvällen på helgerna.

4. Snabba upp flödet vid resecentrum. Det är bra att man smidigt ska kunna byta buss, men ska det behöva ta så lång tid?

Familjen med två bilar, sju cyklar och två mopeder

 

När vi flyttade till Kristinehamn blev vi glada över att här finns lokaltrafik. Vi bodde tidigare i ett mindre samhälle där kollektivtrafik saknas. Vi tänkte att ”bra, nu behöver vi bara ha en bil”. Tyvärr funkade inte det, eftersom det visade sig att bussarna inte går kvällar och helger. Men även på grund av att det tar väldigt lång tid att åka lokalbuss när de väl går och när man har tider att passa.

Vår familj består av två vuxna och tre barn. Alla vi borde kunna använda oss av lokaltrafiken när vi ska till skolan, musikskolan, tandläkaren, idrottsträningen eller jobbet. Men det funkar inte så.

1. Lokalbussarna passar inte med pendeltågen.

En av oss vuxna pendlar till Karlstad med Värmlandstrafiks tåg, och köper länskort varje månad. I länskortet ingår lokalbussarna i Kristinehamn, men eftersom de inte passar alls med tågtiderna så blir det bil till stationen. Sommartid cykel, men eftersom cykelbanorna är så dåligt underhållna, fulla med sprickor, gropar och hål, så känns cykel inte bra när det blir mörkt och halt. Varför åker du inte 500-bussen då, kanske någon undrar, den är ju anpassad till lokaltrafiken? Svaret på den frågan är att 500-bussen tar 45-50 minuter in till Karlstad, och tåget tar 23-25 min. Reser man varje dag så försvinner onödigt många timmar i transporttid. Dessutom är det mycket högre komfort på tåget jämfört med bussen.

2. Lokalbussarna går inte på kvällar och helger.

Barnen borde kunna ta bussen till musikskolan eller idrottsträningen, men eftersom sista bussen går vid 18-tiden så tar de sig varken dit eller hem. De cyklar på sommarhalvåret, annars skjutsar vi med bilen.

3. Det tar väldigt lång tid att åka buss.

Vi bor på Strand. Om vi ska till folktandvården på andra sidan stan (vid vårdcentralen) så behöver vi åka 1 eller 1,5 timme innan vi har den bokade tiden. Jämfört med 10-15 minuter med bilen. Och sen tillbaka samma tid. Eftersom bussarna bara går 1 gång/timmen på dagtid, så kan hemresan ta upp till 2 timmar om man just missat en avgång. Ska man ta ledigt från skola och jobb i 3 timmar för ett tandläkarbesök på 15 minuter? Helst inte, har man möjlighet så tar man bilen eller cyklar.

Våra förslag:

1. Se till att tidtabellen passar även pendeltågen till Karlstad.

2. Utöka tidtabellen till tre avgångar i timmen under högtrafik, och två gånger i timmen under lågtrafik.

3. Utöka lokalbusstrafiken till klockan 21:30 på vardagar, samt hela dagen plus kvällen på helgerna.

4. Snabba upp flödet vid resecentrum. Det är bra att man smidigt ska kunna byta buss, men ska det behöva ta så lång tid?

Familjen med två bilar, sju cyklar och två mopeder

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.