2016-08-11 13:52

2016-08-11 13:52

Vi måste jobba förebyggande

SEXUELLA TRAKASSERIER: Lär pojkar och flickor att vara jämställda

Under vår uppväxt från flickor till kvinnor har vi blivit tafsade och tagna på av hör och häpnad ”svenska killar och män”, de har varit allt från ungdomsledare till andra killar på krogen...

Att peka ut en särskild grupp killar som särskilt farliga är att mörka det strukturella sexuella våldet som finns och som alltid har funnits runt omkring oss. De allra flesta övergrepp på kvinnor sker i hemmet av någon de känner väl. Så funkar det i alla samhällsklasser och i alla kulturer. Det finns inga ”särskilda” män som förgriper sig på kvinnor.

Polisen fick också ta tillbaka sitt katastrofalt felaktiga uttalande om vilka som begått de misstänkta brotten under Putte i Parken i Karlstad. Lösningen på problemet machokultur är ökad jämställdhet.

Vi måste jobba förebyggande och öka kunskapen om hur ojämställdhet/jämställdhet skapas, för varför blir så många män oavsett ursprung och hudfärg förövare? Föds de till det? Nej det är något de får lära sig. För att passa in i rollen som pojke, kille och man är det alldeles för många som anpassar sig till den vålds- och machokultur som präglar mansnormen över hela världen.

Nuvarande generation lär nästa generation. Vi lär pojkar och flickor att förhålla sig ojämställt till varandra.

Flickor och kvinnor får stå tillbaka till förmån för pojkars framfart från förskoletiden och uppåt i åldrarna. Så här kan vi inte fortsätta.

I förskola och skola ska pojkar och flickor bemötas som individer och inte som stereotypa könspersoner som ska fostras in i olika normsystem där pojkar konsekvent överordnas på flickornas bekostnad. Killars våld mot tjejer är ett samhällsproblem och som politiker driver vi på för att skolan ska jobba normkritikskt, dvs lära ungdomarna om de normer som leder till ojämställdhet, våld och förtryck och istället ge dem verktyg att vara de personer de vill vara utan att behöva förminska sig till de tjej- och killnormer som finns.

Att beskriva det sexuella våldet mot flickor och kvinnor som en företeelse som började när de ensamkommande flyktingungdomarna kom till Filipstad och Värmland är ju helt absurt!

Som politiker, pappa och man kan en driva politik för ökad jämställdhet och se till att vi bryter machokulturen. Att däremot försöka få igenom en agenda där vissa barn och unga hängs ut som potentiella förövare hjälper ingen.

Det ställer vi verkligen inte upp på.

Madeleine Nyvall

Distriktsordförande Vänsterpartiet Värmland

Anne-Marie Wallouch (V)

Kristinehamn

Therese Larsson (V)

Kristinehamn

Kina Lindroos (V)

Storfors

Christel Iversen (V)

Filipstad

Att peka ut en särskild grupp killar som särskilt farliga är att mörka det strukturella sexuella våldet som finns och som alltid har funnits runt omkring oss. De allra flesta övergrepp på kvinnor sker i hemmet av någon de känner väl. Så funkar det i alla samhällsklasser och i alla kulturer. Det finns inga ”särskilda” män som förgriper sig på kvinnor.

Polisen fick också ta tillbaka sitt katastrofalt felaktiga uttalande om vilka som begått de misstänkta brotten under Putte i Parken i Karlstad. Lösningen på problemet machokultur är ökad jämställdhet.

Vi måste jobba förebyggande och öka kunskapen om hur ojämställdhet/jämställdhet skapas, för varför blir så många män oavsett ursprung och hudfärg förövare? Föds de till det? Nej det är något de får lära sig. För att passa in i rollen som pojke, kille och man är det alldeles för många som anpassar sig till den vålds- och machokultur som präglar mansnormen över hela världen.

Nuvarande generation lär nästa generation. Vi lär pojkar och flickor att förhålla sig ojämställt till varandra.

Flickor och kvinnor får stå tillbaka till förmån för pojkars framfart från förskoletiden och uppåt i åldrarna. Så här kan vi inte fortsätta.

I förskola och skola ska pojkar och flickor bemötas som individer och inte som stereotypa könspersoner som ska fostras in i olika normsystem där pojkar konsekvent överordnas på flickornas bekostnad. Killars våld mot tjejer är ett samhällsproblem och som politiker driver vi på för att skolan ska jobba normkritikskt, dvs lära ungdomarna om de normer som leder till ojämställdhet, våld och förtryck och istället ge dem verktyg att vara de personer de vill vara utan att behöva förminska sig till de tjej- och killnormer som finns.

Att beskriva det sexuella våldet mot flickor och kvinnor som en företeelse som började när de ensamkommande flyktingungdomarna kom till Filipstad och Värmland är ju helt absurt!

Som politiker, pappa och man kan en driva politik för ökad jämställdhet och se till att vi bryter machokulturen. Att däremot försöka få igenom en agenda där vissa barn och unga hängs ut som potentiella förövare hjälper ingen.

Det ställer vi verkligen inte upp på.

Madeleine Nyvall

Distriktsordförande Vänsterpartiet Värmland

Anne-Marie Wallouch (V)

Kristinehamn

Therese Larsson (V)

Kristinehamn

Kina Lindroos (V)

Storfors

Christel Iversen (V)

Filipstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.