2016-07-13 06:00

2016-07-13 06:00

Varför måste man bli större?

REGIONFRÅGAN: Västra Götaland är inte välkomnande – däremot ÖrebroBjörn Nyström (M)

– Vi ska gilla läget, tyckte kommunstyrelsens ordförande Bjarne Olsson i NKP nyligen, apropå förslaget att slå samman Värmland med Västra Götaland.

Jag gillar det inte och uppenbarligen inte många andra heller.

Frågan om större regioner har stötts och blötts i många år nu och varje gång den kommit upp har jag ställt frågan:

– Varför måste man bli större?

Något bra svar har jag inte fått. Ett standardsvar är att alla EU-länder består av större regioner. Jo visst, men förutsättningarna är kanske annorlunda på kontinenten.

I andra sammanhang framförs också att storleken inte har någon betydelse.

Jag har inte uppfattat att det finns något starkt medborgartryck för att vi ska ingå i en större region. Kan heller inte erinra mig att någon enda i något parti motionerat om att vi måste växa in i en annan region. Det känns mest som tankarna kläckts i ett sammanträdesrum i Stockholm.

Det är bara att hoppas att vi kommunalfolk får en chans att påverka eller - som landstingsrådet Fredrik Larsson föreslår – varför inte folkomrösta? Men då är det oerhört viktigt att formulera frågan så att valet blir enkelt.

Den nyligen avhållna Brexitomröstningen är ett spår som förskräcker. Uppenbarligen förstod inte folk hur komplicerad frågeställningen är. För att lämna EU måste man – vilket Anders Borg just påpekat - riva upp de senaste 45 årens lagstiftning i Storbritannien.

Ska vi ansluta oss till Västra Götaland, dit vi inte verkar särskilt välkomna eller ska vi ansluta oss österut, där man tydligt uttalat att vi är välkomna och där vi också har ett väletablerat samarbete.

I Dagens Samhälle (fackorgan för alla aktiva i landstings- och kommunalpolitiken) den 2 juni tillfrågades alla Sveriges 21 landshövdingar vad de ansåg om förslaget till ny regionindelning. En – säger och skriver en enda person - var odelat positiv. Sju var negativa och resten avvaktande, neutrala, tveksamma med mera.

Lars Bäckström, hövding i Västra Götaland dit då Värmland eventuellt skulle tvångskommenderas säger bara:

– Inga fördelar.

Känns inte särskilt välkomnande, om man säger så.

Till sist tar jag än en gång risken att verka tjatig och citera en nyligen pensionerad topptjänsteman på länsstyrelsen:

– Tror vi på tillväxtkorridoren Oslo – Stockholm – Helsingfors – Sankt Petersburg eller tror vi på tillväxtkorridoren Göteborg - Sveg?

Jag gillar det inte och uppenbarligen inte många andra heller.

Frågan om större regioner har stötts och blötts i många år nu och varje gång den kommit upp har jag ställt frågan:

– Varför måste man bli större?

Något bra svar har jag inte fått. Ett standardsvar är att alla EU-länder består av större regioner. Jo visst, men förutsättningarna är kanske annorlunda på kontinenten.

I andra sammanhang framförs också att storleken inte har någon betydelse.

Jag har inte uppfattat att det finns något starkt medborgartryck för att vi ska ingå i en större region. Kan heller inte erinra mig att någon enda i något parti motionerat om att vi måste växa in i en annan region. Det känns mest som tankarna kläckts i ett sammanträdesrum i Stockholm.

Det är bara att hoppas att vi kommunalfolk får en chans att påverka eller - som landstingsrådet Fredrik Larsson föreslår – varför inte folkomrösta? Men då är det oerhört viktigt att formulera frågan så att valet blir enkelt.

Den nyligen avhållna Brexitomröstningen är ett spår som förskräcker. Uppenbarligen förstod inte folk hur komplicerad frågeställningen är. För att lämna EU måste man – vilket Anders Borg just påpekat - riva upp de senaste 45 årens lagstiftning i Storbritannien.

Ska vi ansluta oss till Västra Götaland, dit vi inte verkar särskilt välkomna eller ska vi ansluta oss österut, där man tydligt uttalat att vi är välkomna och där vi också har ett väletablerat samarbete.

I Dagens Samhälle (fackorgan för alla aktiva i landstings- och kommunalpolitiken) den 2 juni tillfrågades alla Sveriges 21 landshövdingar vad de ansåg om förslaget till ny regionindelning. En – säger och skriver en enda person - var odelat positiv. Sju var negativa och resten avvaktande, neutrala, tveksamma med mera.

Lars Bäckström, hövding i Västra Götaland dit då Värmland eventuellt skulle tvångskommenderas säger bara:

– Inga fördelar.

Känns inte särskilt välkomnande, om man säger så.

Till sist tar jag än en gång risken att verka tjatig och citera en nyligen pensionerad topptjänsteman på länsstyrelsen:

– Tror vi på tillväxtkorridoren Oslo – Stockholm – Helsingfors – Sankt Petersburg eller tror vi på tillväxtkorridoren Göteborg - Sveg?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.