2016-07-11 06:00

2016-07-15 11:22

Varför har ni svikit oss?

DEBATT: Fas-3 har döpts om till Jobb- och utvecklingsgarantin

Sveriges största ”företag” är fortfarande fas 3, det som nu döpts om till Jobb- och utvecklingsgarantin.

Men vad hände med Socialdemokraternas löfte från valet 2014 att befria alla Fas-3:are. Vi som har fastnat i detta system har inte kommit någonstans, men ändå har detta kostat staten kostat över sex miljarder kronor. Pengar som kunde ha använts till kompetenshöjning i form av olika utbildningar eller fler arbeten inom offentliga sektorn, där personalen ofta sliter ut sig. Ni som inte förstår hur Fas-3 fungerar ska veta att för många känns det förnedrande och knäcker självförtroendet. Vi tillhör trots allt den grupp medborgare i Europa som är fattigast.

Det finns dock fas 3-anordnare som har en mer humanistisk inställning till oss långtidsarbetslösa, främst inom det ideella föreningslivet. Men det är hög tid att ansvariga politiker svarar på våra frågor om framtiden för oss blivit inlåsta i Fas-3.

Därför ställer vi några frågor som vi förutsätter att riksdagspolitiker besvarar innan det är dags för er semester, en förmån som vi inom Fas-3 aldrig får uppleva eftersom vi aldrig kan resa bort med familjen. Vi måste vara kunna inställa oss på arbetsförmedlingen inom 48 timmar. Här kommer frågorna till er ansvariga politiker:

1. Enligt statistik är de som är 55+ den stora andelen som är långtidsarbetslösa inom jobb och utvecklingsgarantin. Hur tänker ditt parti lösa detta stora problem?

2. Ett tydligt vallöfte Socialdemokraterna gav var att höja ersättningen för arbetslösa, varför gäller detta inte alla som har lägst ersättning samt långtidsarbetslösa? Är det rimligt att leva på 5 000 till 10 000 kronor i månaden?

3. Avser regeringen att låta alla inom Fas-3 fortsätta tillhöra Europas fattigaste enligt EU?

4. Arbetsförmedling är den myndighet som svenska folket har minst förtroende för sedan många år. Vad gör regeringen för att radikalt ändra på detta?

5. Arbetsförmedlingen är den enda myndighet som inte har en tillsynsmyndighet över sig. Det finns i dagsläget ingen möjlighet att få en oberoende granskning och prövning, en så kallad second opinion som man har haft i Norge under lång tid inom flera samhällsområden. Är det inte dags att Sverige följer det norska exemplet för att öka rättssäkerheten för alla arbetslösa som behandlas illa? Med en förhoppning om klargörande svar så att inom Fas-3 vet vilket parti vi ska stödja i nästa val. Eller är det så illa att vi måste bilda ett nytt parti som 400 000 arbetslösa plus andra i utanförskap röstar på?

Arbetslösa 55-plussare i jobb och utvecklingsgarantin.

 

Men vad hände med Socialdemokraternas löfte från valet 2014 att befria alla Fas-3:are. Vi som har fastnat i detta system har inte kommit någonstans, men ändå har detta kostat staten kostat över sex miljarder kronor. Pengar som kunde ha använts till kompetenshöjning i form av olika utbildningar eller fler arbeten inom offentliga sektorn, där personalen ofta sliter ut sig. Ni som inte förstår hur Fas-3 fungerar ska veta att för många känns det förnedrande och knäcker självförtroendet. Vi tillhör trots allt den grupp medborgare i Europa som är fattigast.

Det finns dock fas 3-anordnare som har en mer humanistisk inställning till oss långtidsarbetslösa, främst inom det ideella föreningslivet. Men det är hög tid att ansvariga politiker svarar på våra frågor om framtiden för oss blivit inlåsta i Fas-3.

Därför ställer vi några frågor som vi förutsätter att riksdagspolitiker besvarar innan det är dags för er semester, en förmån som vi inom Fas-3 aldrig får uppleva eftersom vi aldrig kan resa bort med familjen. Vi måste vara kunna inställa oss på arbetsförmedlingen inom 48 timmar. Här kommer frågorna till er ansvariga politiker:

1. Enligt statistik är de som är 55+ den stora andelen som är långtidsarbetslösa inom jobb och utvecklingsgarantin. Hur tänker ditt parti lösa detta stora problem?

2. Ett tydligt vallöfte Socialdemokraterna gav var att höja ersättningen för arbetslösa, varför gäller detta inte alla som har lägst ersättning samt långtidsarbetslösa? Är det rimligt att leva på 5 000 till 10 000 kronor i månaden?

3. Avser regeringen att låta alla inom Fas-3 fortsätta tillhöra Europas fattigaste enligt EU?

4. Arbetsförmedling är den myndighet som svenska folket har minst förtroende för sedan många år. Vad gör regeringen för att radikalt ändra på detta?

5. Arbetsförmedlingen är den enda myndighet som inte har en tillsynsmyndighet över sig. Det finns i dagsläget ingen möjlighet att få en oberoende granskning och prövning, en så kallad second opinion som man har haft i Norge under lång tid inom flera samhällsområden. Är det inte dags att Sverige följer det norska exemplet för att öka rättssäkerheten för alla arbetslösa som behandlas illa? Med en förhoppning om klargörande svar så att inom Fas-3 vet vilket parti vi ska stödja i nästa val. Eller är det så illa att vi måste bilda ett nytt parti som 400 000 arbetslösa plus andra i utanförskap röstar på?

Arbetslösa 55-plussare i jobb och utvecklingsgarantin.

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.