2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Knäck ohälsan!

DEBATT: Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb

Ingen ska behöva gå till arbetet med en klump i magen eller komma hem för utmattad för att orka med familj och vänner.

Ingen ska behöva sjukskriva sig för att stressen och pressen blir för mycket. Här presenterar Akademikerförbundet SSR åtta förslag för hur vi tillsammans kan knäcka ohälsan.

1. Arbeta systematiskt – varje dag. Systematiskt arbetsmiljöarbete måste bli en del av vardagen och ska ingå i styr- och ledningssystemen, allt förändringsarbete och i medarbetarsamtal och på arbetsplatsträffar.

2. Använd proffsen. De som arbetar med HR-, eller personalfrågor har verktygen som krävs både på strategisk och operativ nivå. HR ska ha ett tydligt uppdrag som motor i arbetsmiljöarbetet.

3. Dags för psykosociala skyddsronder. Det är viktigt med psykosociala skyddsronder med fokus på medarbetarnas välmående och viktiga friskfaktorer såsom inflytande, kontroll och balansen mellan arbete och fritid.

4. Företagshälsovård åt alla. Arbetsgivarens avtal med företagshälsovården måste bygga på långsiktighet och på behov som identifierats i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Staten bör skjuta till medel för att se till att alla arbetsgivare är anslutna till en kvalitetssäkrad företagshälsovård.

5. Rusta cheferna. Cheferna måste ges förutsättningar att kunna ta ansvar för arbetsmiljön. De måste ha tid för att vara närvarande i det dagliga arbetet och till att delta i arbetsplatsträffar och skyddsronder. Arbetsgivaren måste också se till att cheferna har kunskap om vad det personliga arbetsmiljöansvaret innebär.

6. Fika efter friskfaktorerna. Hälsofrämjande insatser är investeringar. Genom att ta fasta på kända friskfaktorer, som inflytande och kontroll, att medarbetarna känner sig uppskattade och har möjligheter till yrkesutveckling, kan ohälsa förebyggas.

7. Det ska kosta att göra fel. Alla arbetsgivare tar inte sitt ansvar för rehabilitering. För att komma till rätta med det behövs sanktioner mot arbetsgivare som missköter rehabiliteringen.

8. Det behövs fler skyddsombud. Skyddsombud är en strategisk funktion. Arbetsgivaren ska uppmuntra medarbetare att bli skyddsombud. Och staten ska bidra till deras vidareutbildning.

Ohälsa är inte bara ett problem för individen som drabbas – ohälsan är otroligt olönsam. Både för arbetsgivarna och samhället i stort. Vi vill, tillsammans med arbetsgivarna, jobba långsiktigt för att knäcka ohälsan. Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb.

Styrelsen lokalföreningen Akademikerförbundet SSR Kristinehamn

 

Ingen ska behöva sjukskriva sig för att stressen och pressen blir för mycket. Här presenterar Akademikerförbundet SSR åtta förslag för hur vi tillsammans kan knäcka ohälsan.

1. Arbeta systematiskt – varje dag. Systematiskt arbetsmiljöarbete måste bli en del av vardagen och ska ingå i styr- och ledningssystemen, allt förändringsarbete och i medarbetarsamtal och på arbetsplatsträffar.

2. Använd proffsen. De som arbetar med HR-, eller personalfrågor har verktygen som krävs både på strategisk och operativ nivå. HR ska ha ett tydligt uppdrag som motor i arbetsmiljöarbetet.

3. Dags för psykosociala skyddsronder. Det är viktigt med psykosociala skyddsronder med fokus på medarbetarnas välmående och viktiga friskfaktorer såsom inflytande, kontroll och balansen mellan arbete och fritid.

4. Företagshälsovård åt alla. Arbetsgivarens avtal med företagshälsovården måste bygga på långsiktighet och på behov som identifierats i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Staten bör skjuta till medel för att se till att alla arbetsgivare är anslutna till en kvalitetssäkrad företagshälsovård.

5. Rusta cheferna. Cheferna måste ges förutsättningar att kunna ta ansvar för arbetsmiljön. De måste ha tid för att vara närvarande i det dagliga arbetet och till att delta i arbetsplatsträffar och skyddsronder. Arbetsgivaren måste också se till att cheferna har kunskap om vad det personliga arbetsmiljöansvaret innebär.

6. Fika efter friskfaktorerna. Hälsofrämjande insatser är investeringar. Genom att ta fasta på kända friskfaktorer, som inflytande och kontroll, att medarbetarna känner sig uppskattade och har möjligheter till yrkesutveckling, kan ohälsa förebyggas.

7. Det ska kosta att göra fel. Alla arbetsgivare tar inte sitt ansvar för rehabilitering. För att komma till rätta med det behövs sanktioner mot arbetsgivare som missköter rehabiliteringen.

8. Det behövs fler skyddsombud. Skyddsombud är en strategisk funktion. Arbetsgivaren ska uppmuntra medarbetare att bli skyddsombud. Och staten ska bidra till deras vidareutbildning.

Ohälsa är inte bara ett problem för individen som drabbas – ohälsan är otroligt olönsam. Både för arbetsgivarna och samhället i stort. Vi vill, tillsammans med arbetsgivarna, jobba långsiktigt för att knäcka ohälsan. Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb.

Styrelsen lokalföreningen Akademikerförbundet SSR Kristinehamn

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.