2016-04-23 18:44

2016-04-23 18:44

C lägger skarpa förslag

Debatt: Så kan myndigheterna flytta från storstaden

Centerpartiet lägger fram tre förslag som snabbt kan implementeras och som direkt kan påverka myndigheternas lokalisering.

1. Flytta myndigheter från storstäderna. Genom lägre rikthyror så kan staten spara på medborgarnas pengar och få fler myndigheter att placera sina kontor på andra platser än exklusiva och centralt belägna platser i storstäderna.

2. Utveckla servicekontoren så att fler uppdrag och funktioner kan decentraliseras. Alla myndigheter kommer inte kunna ha kontor i alla kommuner – men en rimlig nivå är att i högre grad samordna myndigheter som har medborgarnära service så att dessa kan dela kontor. Då kan man sänka lokalkostnaderna och prioritera att ha tjänstemän på plats.

3. Fler myndigheter ska ledas av styrelser, som ersätter dagens insynsråd. Tidigare har så väl Alliansregeringen som Göran Perssons regering framfört tydliga signaler om decentralisering, vilket inte alltid hörsammats. Därför tror vi att en styrelse som planerar för och genomföra de beslut som riksdagen har fattat ger en bättre möjlighet att förankra politiska beslut i verksamheterna.

Per Åsling (C)

ordförande i skatteutskottet

Centerpartiet lägger fram tre förslag som snabbt kan implementeras och som direkt kan påverka myndigheternas lokalisering.

1. Flytta myndigheter från storstäderna. Genom lägre rikthyror så kan staten spara på medborgarnas pengar och få fler myndigheter att placera sina kontor på andra platser än exklusiva och centralt belägna platser i storstäderna.

2. Utveckla servicekontoren så att fler uppdrag och funktioner kan decentraliseras. Alla myndigheter kommer inte kunna ha kontor i alla kommuner – men en rimlig nivå är att i högre grad samordna myndigheter som har medborgarnära service så att dessa kan dela kontor. Då kan man sänka lokalkostnaderna och prioritera att ha tjänstemän på plats.

3. Fler myndigheter ska ledas av styrelser, som ersätter dagens insynsråd. Tidigare har så väl Alliansregeringen som Göran Perssons regering framfört tydliga signaler om decentralisering, vilket inte alltid hörsammats. Därför tror vi att en styrelse som planerar för och genomföra de beslut som riksdagen har fattat ger en bättre möjlighet att förankra politiska beslut i verksamheterna.

Per Åsling (C)

ordförande i skatteutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.