2016-04-08 06:00

2016-04-08 06:00

Olika syn på Näva

DEBATT CENTERPARTIET I KRISTINEHAMNS KOMMUN: Centerpartiet annonserade åt landstinget

OBS! LIV söker nu till Näva i Kristinehamn och Säffle, läkare, vårdadministratör, sjuksköterskor och avdelningschef, stod det på en liten rad i en annons för Centerpartiet i Kristinehamns kommun nyligen.

Det fick landstingsrådet Vänsterpartisten Anders Nilsson att se rött.

Centerpartiet i Kristinehamns kommun, bjöd nämligen allmänheten till visning av kommande Näva på före detta sjukhuset i Kristinehamn och hade uppmärksammat landstingets annons efter personal till Näva och hänvisade då till denna. Ett bra tillfälle för eventuella arbetssökande att besöka ett blivande Näva, tänkte vi i Centerpartiet för att hjälpa till på bästa sätt. Arbete i Värmland. Arbete i Kristinehamn.

Vänsterpartisten Anders Nilsson inbjuder då landstingsrådet för Centerpartiet, Jane Larsson till en debatt gällande Närvård i Radio Värmland och framför då påståenden som är direkt felaktiga. En debatt som fortsatts på Facebook.

Fakta är att:

• Näva ger rätt/adekvat vård till lägre kostnad.

• Näva underlättar för patienter och närstående.

• Uppsalautredningen, som Nilsson hänvisar till, pekar på fortsatt utveckling av Närvårdsplatser då den är en besparing på 2000 till 3000 kronor per dygn (efter inkörningsperiod) på Näva jämförbart med ett storsjukhus.

• Utredningen pekar på att återinläggningar minskar, patienterna åker inte fram och tillbaka på samma sätt.

• Näva har funnits i Uppsala läns landsting sedan 2008 på bland annat följande platser Enköping, Uppsala, Nynäshamn Östhammar och Tierp.

• Näva i Kristinehamn och Säffle ger avlastning till de tre akutsjukhusen som då får mindre tryck på akuten och rätt patient på rätt avdelning.

• Näva på CSK har funnits sedan 2000-talet, men är ständigt överbelastad med patienter från medicinsk akutvårdsavdelningarna.

• Patientgruppen för Näva är mycket klart fastställd enligt utredarna.

• Göran Stiernstedt, utredare för regeringen, föreslår att resurser flyttas ut från akutsjukhusen.

De cirka 80, som besökte mötet i Kristinehamn, fick efter visning av lokaler för Näva, höra Näva opinion, Elisabeth Segerud och Gunnar Edström berätta om ovanstående fakta, landstingsrådet Jane Larsson om de politiska besluten med bakgrundsfakta. Ansvariga tjänstemän Jan Hultbäck och Lena Backman informerade om beslutad verksamhet, om vilka patientgrupper som kan bli Näva-aktuella ,om kompetens och bemanning. Utgångspunkt att skapa ett bättre omhändertagande av de mest sjuka äldre på rätt vårdnivå.

Vår uppfattning är att landstingsrådet Anders Nilssons agerande helt strider emot den utveckling som pågår inom vården och som genom sitt agerande undergräver det demokratiska beslut som tagits i landstingsfullmäktige.

Vi anser att han till och med försöker skrämma eventuella sökanden till utannonserade Nävaplatser genom sina osanna påståenden.

Vi anser det mycket viktigt att sanningen kommer fram gällande Uppsalautredningen.

Sammanfattningsvis ser vi att Centerpartiets landstingsråd Jane Larsson tillsammans med Värmlandssamverkan arbetar mycket seriöst och aktivt för att säkra en anpassad vård till en framtida allt större efterfrågan.

Marianne C Cordes

OBS! LIV söker nu till Näva i Kristinehamn och Säffle, läkare, vårdadministratör, sjuksköterskor och avdelningschef, stod det på en liten rad i en annons för Centerpartiet i Kristinehamns kommun nyligen.

Det fick landstingsrådet Vänsterpartisten Anders Nilsson att se rött.

Centerpartiet i Kristinehamns kommun, bjöd nämligen allmänheten till visning av kommande Näva på före detta sjukhuset i Kristinehamn och hade uppmärksammat landstingets annons efter personal till Näva och hänvisade då till denna. Ett bra tillfälle för eventuella arbetssökande att besöka ett blivande Näva, tänkte vi i Centerpartiet för att hjälpa till på bästa sätt. Arbete i Värmland. Arbete i Kristinehamn.

Vänsterpartisten Anders Nilsson inbjuder då landstingsrådet för Centerpartiet, Jane Larsson till en debatt gällande Närvård i Radio Värmland och framför då påståenden som är direkt felaktiga. En debatt som fortsatts på Facebook.

Fakta är att:

• Näva ger rätt/adekvat vård till lägre kostnad.

• Näva underlättar för patienter och närstående.

• Uppsalautredningen, som Nilsson hänvisar till, pekar på fortsatt utveckling av Närvårdsplatser då den är en besparing på 2000 till 3000 kronor per dygn (efter inkörningsperiod) på Näva jämförbart med ett storsjukhus.

• Utredningen pekar på att återinläggningar minskar, patienterna åker inte fram och tillbaka på samma sätt.

• Näva har funnits i Uppsala läns landsting sedan 2008 på bland annat följande platser Enköping, Uppsala, Nynäshamn Östhammar och Tierp.

• Näva i Kristinehamn och Säffle ger avlastning till de tre akutsjukhusen som då får mindre tryck på akuten och rätt patient på rätt avdelning.

• Näva på CSK har funnits sedan 2000-talet, men är ständigt överbelastad med patienter från medicinsk akutvårdsavdelningarna.

• Patientgruppen för Näva är mycket klart fastställd enligt utredarna.

• Göran Stiernstedt, utredare för regeringen, föreslår att resurser flyttas ut från akutsjukhusen.

De cirka 80, som besökte mötet i Kristinehamn, fick efter visning av lokaler för Näva, höra Näva opinion, Elisabeth Segerud och Gunnar Edström berätta om ovanstående fakta, landstingsrådet Jane Larsson om de politiska besluten med bakgrundsfakta. Ansvariga tjänstemän Jan Hultbäck och Lena Backman informerade om beslutad verksamhet, om vilka patientgrupper som kan bli Näva-aktuella ,om kompetens och bemanning. Utgångspunkt att skapa ett bättre omhändertagande av de mest sjuka äldre på rätt vårdnivå.

Vår uppfattning är att landstingsrådet Anders Nilssons agerande helt strider emot den utveckling som pågår inom vården och som genom sitt agerande undergräver det demokratiska beslut som tagits i landstingsfullmäktige.

Vi anser att han till och med försöker skrämma eventuella sökanden till utannonserade Nävaplatser genom sina osanna påståenden.

Vi anser det mycket viktigt att sanningen kommer fram gällande Uppsalautredningen.

Sammanfattningsvis ser vi att Centerpartiets landstingsråd Jane Larsson tillsammans med Värmlandssamverkan arbetar mycket seriöst och aktivt för att säkra en anpassad vård till en framtida allt större efterfrågan.

Marianne C Cordes

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.