2016-03-30 15:56

2016-03-30 15:56

Satsa på demensforskning

DEBATT ORDFÖRANDE: En närvårdsavdelning vore en trygghet

Sjukdom. Under den senaste tiden har det i media framkommit skrämmande framtidsutsikter om en kraftig ökning av demenssjukdomar bland befolkningen. Redan i dag finns det cirka 180 000 demenssjuka, varav cirka 10 000 under 65 år i Sverige och som kostar samhället enorma summor.

Det är inte bara ett stort lidande för den sjuke utan drabbar även anhöriga och närstående med stor kraft. Livssituationen är i dag hårt pressad för många och drabbas då en nära anhörig av en demenssjukdom kan det bli ytterst betungande.

Demensföreningen i Kristinehamn delar den oro som framförs av forskare inför vad som komma skall. Vi lever allt längre och utsätts under vår livstid för stora krav från många håll och det kommer med jämna mellanrum olika teser om vad som är bra och inte bra för vår hjärna, men ännu verkar gåtan inte vara löst.

Vi tycker att det vore både samhällsekonomiskt och ytterst humant om det satsades på att lösa denna gåta snarast. I väntan på detta får vi hjälpas åt att göra det bästa av situationen och det skall sägas, att vi i vår kommun har en bra demensvård, men ingenting är så bra att det inte går att göra bättre. Inrättandet av en Närvårdsavdelning i Kristinehamn vore en stor trygghet och lättnad för demenssjuka och deras anhöriga, men vi ser också med oro fram mot att det tycks försvinna ett äldreboende i vår kommun inom en snar framtid, visserligen inte ett demensboende men det kommer i förlängningen att ha inverkan på tillgängligheten av boendeplatser och det går stick i stäv mot vad alla utredningar inför framtiden utvisar. Till sist får vi komma ihåg att demens är en dödlig sjukdom och att cirka 25 000 människor avlider varje år av sin sjukdom, lika många insjuknar i nuläget varje år och det måste till förändringar för att stoppa den utvecklingen.

Anneli Ericsson

Dementanhörigas förening i Kristinehamn

Det är inte bara ett stort lidande för den sjuke utan drabbar även anhöriga och närstående med stor kraft. Livssituationen är i dag hårt pressad för många och drabbas då en nära anhörig av en demenssjukdom kan det bli ytterst betungande.

Demensföreningen i Kristinehamn delar den oro som framförs av forskare inför vad som komma skall. Vi lever allt längre och utsätts under vår livstid för stora krav från många håll och det kommer med jämna mellanrum olika teser om vad som är bra och inte bra för vår hjärna, men ännu verkar gåtan inte vara löst.

Vi tycker att det vore både samhällsekonomiskt och ytterst humant om det satsades på att lösa denna gåta snarast. I väntan på detta får vi hjälpas åt att göra det bästa av situationen och det skall sägas, att vi i vår kommun har en bra demensvård, men ingenting är så bra att det inte går att göra bättre. Inrättandet av en Närvårdsavdelning i Kristinehamn vore en stor trygghet och lättnad för demenssjuka och deras anhöriga, men vi ser också med oro fram mot att det tycks försvinna ett äldreboende i vår kommun inom en snar framtid, visserligen inte ett demensboende men det kommer i förlängningen att ha inverkan på tillgängligheten av boendeplatser och det går stick i stäv mot vad alla utredningar inför framtiden utvisar. Till sist får vi komma ihåg att demens är en dödlig sjukdom och att cirka 25 000 människor avlider varje år av sin sjukdom, lika många insjuknar i nuläget varje år och det måste till förändringar för att stoppa den utvecklingen.

Anneli Ericsson

Dementanhörigas förening i Kristinehamn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.