2016-02-29 16:42

2016-02-29 16:42

Inför gratis kontroll

DEBATT DISTRIKTSORDFÖRANDE S-KVINNOR I VÄRMLAND.: Gynekologisk cellprovtagning räddar livInga-Lill Röhr

S-kvinnor kämpar för ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter och samma rättigheter. En av våra viktigaste frågor är jämlik och jämställd vård.

Fysisk och psykisk ohälsa är starkt knutet till både klass, kön och etnicitet. Inom vården är mannen norm och kvinnors hälsa har blivit lidande.

Vi är därför både stolta och glada att den Socialdemokratiskt ledda regeringen har lyssnat på vårt krav och infört gratis mammografi i hela landet. Det är en reform som kommer att rädda liv.

När det gäller gynekologisk cellprovtagning för att upptäcka livmoderhalscancer är vården däremot fortfarande ojämlik. I en majoritet av landstingen tas en avgift ut, trots att studier visar att det leder till att färre kvinnor går på kontrollerna.

Varje år insjuknar 500 kvinnor i Sverige och 150 avlider.

I Värmland kostar undersökningen 200 kr, men ingår i högkostnadsskyddet. För den enskilda kvinnan kan avgiften ändå vara det som hindrar en från att testa sig. För landstinget är intäkten däremot liten i förhållande till kostnaderna för vård av kvinnor som insjuknar. I hela Europa är det bara fyra länder, däribland Sverige, som inte insett detta och fortfarande har en avgift i hela eller delar av landet.

Som S-kvinnor kräver vi att avgiftsfri cellprovtagningen införs i hela landet. Vi kan börja med vårt landsting. Det kommer att sparar både liv och pengar!

S-kvinnor kämpar för ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter och samma rättigheter. En av våra viktigaste frågor är jämlik och jämställd vård.

Fysisk och psykisk ohälsa är starkt knutet till både klass, kön och etnicitet. Inom vården är mannen norm och kvinnors hälsa har blivit lidande.

Vi är därför både stolta och glada att den Socialdemokratiskt ledda regeringen har lyssnat på vårt krav och infört gratis mammografi i hela landet. Det är en reform som kommer att rädda liv.

När det gäller gynekologisk cellprovtagning för att upptäcka livmoderhalscancer är vården däremot fortfarande ojämlik. I en majoritet av landstingen tas en avgift ut, trots att studier visar att det leder till att färre kvinnor går på kontrollerna.

Varje år insjuknar 500 kvinnor i Sverige och 150 avlider.

I Värmland kostar undersökningen 200 kr, men ingår i högkostnadsskyddet. För den enskilda kvinnan kan avgiften ändå vara det som hindrar en från att testa sig. För landstinget är intäkten däremot liten i förhållande till kostnaderna för vård av kvinnor som insjuknar. I hela Europa är det bara fyra länder, däribland Sverige, som inte insett detta och fortfarande har en avgift i hela eller delar av landet.

Som S-kvinnor kräver vi att avgiftsfri cellprovtagningen införs i hela landet. Vi kan börja med vårt landsting. Det kommer att sparar både liv och pengar!

  • Inga-Lill Röhr

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.