2016-01-20 11:40

2016-01-22 14:12

Seniorboende behövs för alla

DEBATT: Svårt för en ensamstående med ekonomin

Jättebra att det kommer hyresrätter för de någorlunda friska äldre, som vill bl a sälja sina hus men inte hittar någonstans att bo som passar. Jag kan tänka mig att den planerade nybyggnationen blir perfekt.

Det finns bara en hake som jag ser det - hyran!

För de som har en hyfsad pension eller ett kapital funkar det säkert i många år. Men en ensamstående (i de flesta fall kvinnlig) pensionär med låg pension och inget sparkapital kanske också vill bo i ett bra seniorboende.

Pension på 10 000 till 11 000 kronor i månaden efter skatt är inte så ovanligt. Existensminimum för en vuxen person år 2016 är 4 679 kronor i månaden. Då ingår inte kostnad för bil eller en och annan billig Ålandsresa.

Pensionsmyndigheten anger på sin hemsida att övre gräns för bostadstillägg är en boendekostnad på 5000 kronor i månaden.

Var ska då en ensamstående pensionär med låg inkomst få tag på ett bra seniorboende om det blir för dyrt med en hyra på 7 500 eller 8500 kronor i månaden.?

Vad skulle det kosta att anpassa ett befintligt hyreshus till seniorboende? Tak och väggar, el och va finns ju!

Det skulle vara trevligt om ALLA hade möjlighet att få ett boende på äldre dar där det finns trygghet och inte bara ensamhet!

Lisbeth Lönnberg

Jättebra att det kommer hyresrätter för de någorlunda friska äldre, som vill bl a sälja sina hus men inte hittar någonstans att bo som passar. Jag kan tänka mig att den planerade nybyggnationen blir perfekt.

Det finns bara en hake som jag ser det - hyran!

För de som har en hyfsad pension eller ett kapital funkar det säkert i många år. Men en ensamstående (i de flesta fall kvinnlig) pensionär med låg pension och inget sparkapital kanske också vill bo i ett bra seniorboende.

Pension på 10 000 till 11 000 kronor i månaden efter skatt är inte så ovanligt. Existensminimum för en vuxen person år 2016 är 4 679 kronor i månaden. Då ingår inte kostnad för bil eller en och annan billig Ålandsresa.

Pensionsmyndigheten anger på sin hemsida att övre gräns för bostadstillägg är en boendekostnad på 5000 kronor i månaden.

Var ska då en ensamstående pensionär med låg inkomst få tag på ett bra seniorboende om det blir för dyrt med en hyra på 7 500 eller 8500 kronor i månaden.?

Vad skulle det kosta att anpassa ett befintligt hyreshus till seniorboende? Tak och väggar, el och va finns ju!

Det skulle vara trevligt om ALLA hade möjlighet att få ett boende på äldre dar där det finns trygghet och inte bara ensamhet!

Lisbeth Lönnberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.