2016-01-15 06:00

2016-01-15 06:00

Vem tar ansvar för nedskräpningen i Värmland?

DEBATT VD HÅLL SVERIGE RENT: Ett problem att ta på allvar

Miljö. Nedskräpningen i Värmland är ett problem som måste tas på allvar. Det innebär minskad trygghet och trivsel, större skaderisker för barn och djur och mer gifter i vår natur. Mycket av skräpet hamnar till slut i våra hav, som redan är fulla av framförallt plast, vilket får katastrofala följder för det marina djurlivet. Många kommuner kämpar med skrala budgetar mot skräpet på gator, torg och stränder. Men ingen tar ett samlat ansvar.

Lagstiftningen kring nedskräpning och renhållning är omodern och svårtolkad. De bestämmelser som reglerar kommunernas ansvar för gaturenhållning härstammar från 1970-talet, då problematiken såg helt annorlunda ut. Det är alltså resonemang och lösningar från en svunnen tid som ska hantera dagens problem med snabbmatsförpackningar, plast och cigarettfimpar som stora bovar i dramat.

Det är kommunerna som har det övergripande ansvaret för nedskräpningen. Håll Sverige Rent genomförde nyligen en enkätundersökning bland kommunerna som visade att det är få som vet vad nedskräpningen i den egna kommunen kostar. Bara 16 procent säger sig ha en aktuell beräkning av kostnaderna. Det är också få kommuner som arbetar strategiskt för att få bukt med problemet.

Det mest effektiva sättet för att minska nedskräpningen är att påverka attityder och beteenden, vilket kräver ett långsiktigt och träget arbete. Nedskräpning är ett allvarligt miljöproblem som alla faktiskt kan göra något åt – det är bara att låta bli. Nu krävs det en gemensam kraftsamling mot skräpet.

Det är dags samtliga aktörer tar ett större ansvar för nedskräpningen:

För det första måste alla Värmlands kommuner ta frågan på allvar och börja arbeta strategiskt mot nedskräpningen. Bara fyra av länets sexton kommuner uppger att de i dag har både mål och åtgärder för att minska nedskräpningen.

För det andra behöver producenterna av förpackningar och tobaksprodukter ta sitt ansvar.

För det tredje bör miljöminister Åsa Romson (MP) och regeringen säkra Håll Sverige Rents verksamhet och göra det möjligt för oss att driva en ny omfattande nationell kampanj mot nedskräpningen.

Värmlands kommunpolitiker och riksdagsledamöter måste nu engagera sig för att vi ska kunna minska nedskräpningen.

Johanna Ragnartz

Lagstiftningen kring nedskräpning och renhållning är omodern och svårtolkad. De bestämmelser som reglerar kommunernas ansvar för gaturenhållning härstammar från 1970-talet, då problematiken såg helt annorlunda ut. Det är alltså resonemang och lösningar från en svunnen tid som ska hantera dagens problem med snabbmatsförpackningar, plast och cigarettfimpar som stora bovar i dramat.

Det är kommunerna som har det övergripande ansvaret för nedskräpningen. Håll Sverige Rent genomförde nyligen en enkätundersökning bland kommunerna som visade att det är få som vet vad nedskräpningen i den egna kommunen kostar. Bara 16 procent säger sig ha en aktuell beräkning av kostnaderna. Det är också få kommuner som arbetar strategiskt för att få bukt med problemet.

Det mest effektiva sättet för att minska nedskräpningen är att påverka attityder och beteenden, vilket kräver ett långsiktigt och träget arbete. Nedskräpning är ett allvarligt miljöproblem som alla faktiskt kan göra något åt – det är bara att låta bli. Nu krävs det en gemensam kraftsamling mot skräpet.

Det är dags samtliga aktörer tar ett större ansvar för nedskräpningen:

För det första måste alla Värmlands kommuner ta frågan på allvar och börja arbeta strategiskt mot nedskräpningen. Bara fyra av länets sexton kommuner uppger att de i dag har både mål och åtgärder för att minska nedskräpningen.

För det andra behöver producenterna av förpackningar och tobaksprodukter ta sitt ansvar.

För det tredje bör miljöminister Åsa Romson (MP) och regeringen säkra Håll Sverige Rents verksamhet och göra det möjligt för oss att driva en ny omfattande nationell kampanj mot nedskräpningen.

Värmlands kommunpolitiker och riksdagsledamöter måste nu engagera sig för att vi ska kunna minska nedskräpningen.

Johanna Ragnartz

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.