2015-12-02 14:09

2015-12-02 14:09

Olyckligt uttalande av Läkarförbundet

LANDSTINGET LEDAMOT LANDSTINGS- OCH REGIONFULLMÄKTIGE MM

I kvällens (1/12) Värmlandsnyheter uttalade sig läkarförbundets i Värmland, kvinnliga ordförande på ett synnerligen olyckligt och negativt sätt rörande rekryteringen av läkare till de båda närvårdavdelningarna i Kristinehamn och Säffle. Som landstingsledamot beklagar jag detta djupt och förstår inte varför det skulle vara negativt att arbeta som läkare på dessa avdelningar. Jag anser att det tvärtom borde vara bra att läkare kan få olika arbetsuppgifter, både på vårdcentraler i primärvården och inom dessa med arbetsuppgifter på närvårdsavdelningar och inte bara på akutsjukhusen. Efter hennes uttalande är mitt förtroende för läkarförbundet i Värmland svårt naggat i kanten och jag önskar som förtroendevald en förklaring från henne. Jag trodde i min enfald att det så kallade läkarsamvetet var till för att rädda liv och bota sjukdomar i alla möjliga vårdformer.

Närvårdsplatserna behövs inte bara i Kristinehamn och Säffle utan på fler platser i Värmland där landstinget har lokaler, till exempel i Filipstad, Hagfors och Sunne med flera orter. Jag hoppas verkligen inte att läkarförbundet i Värmland försöker motverka detta utan ser fram mot att förbundet i stället biträder vår ambition att anställa läkare i landstinget och minska behovet av hyrläkare.

Det så kallade läkarsamvetet borde i min värld vara en garanti för att patienterna får en kontinuerlig och stadigvarande kontakt med behandlande läkare i stället för ständiga läkarbyten som hyrläkarsystemet innebär med en försämrad patientsäkerhet ett och försämrat förtroende för sjukvården som följd. Läkarförbundet i Värmland måste skärpa sig och inte uttala sig som i kvällens nyheter.

Stellan Jansson (M)

I kvällens (1/12) Värmlandsnyheter uttalade sig läkarförbundets i Värmland, kvinnliga ordförande på ett synnerligen olyckligt och negativt sätt rörande rekryteringen av läkare till de båda närvårdavdelningarna i Kristinehamn och Säffle. Som landstingsledamot beklagar jag detta djupt och förstår inte varför det skulle vara negativt att arbeta som läkare på dessa avdelningar. Jag anser att det tvärtom borde vara bra att läkare kan få olika arbetsuppgifter, både på vårdcentraler i primärvården och inom dessa med arbetsuppgifter på närvårdsavdelningar och inte bara på akutsjukhusen. Efter hennes uttalande är mitt förtroende för läkarförbundet i Värmland svårt naggat i kanten och jag önskar som förtroendevald en förklaring från henne. Jag trodde i min enfald att det så kallade läkarsamvetet var till för att rädda liv och bota sjukdomar i alla möjliga vårdformer.

Närvårdsplatserna behövs inte bara i Kristinehamn och Säffle utan på fler platser i Värmland där landstinget har lokaler, till exempel i Filipstad, Hagfors och Sunne med flera orter. Jag hoppas verkligen inte att läkarförbundet i Värmland försöker motverka detta utan ser fram mot att förbundet i stället biträder vår ambition att anställa läkare i landstinget och minska behovet av hyrläkare.

Det så kallade läkarsamvetet borde i min värld vara en garanti för att patienterna får en kontinuerlig och stadigvarande kontakt med behandlande läkare i stället för ständiga läkarbyten som hyrläkarsystemet innebär med en försämrad patientsäkerhet ett och försämrat förtroende för sjukvården som följd. Läkarförbundet i Värmland måste skärpa sig och inte uttala sig som i kvällens nyheter.

Stellan Jansson (M)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.