2015-11-04 16:15

2015-11-04 16:15

Låter bra, klingar falskt

REPLIK: Till Bjarne Olsson (S)

Skolan. Bjarne Olsson, i NKP den 16/9 svarar du på mina frågor angående skolan. Vad jag kan förstå så svarar du helt uppriktigt på mina konkreta frågor. Tyvärr är svaren de som jag befarade.

Det blir INGEN SATSNING på mindre klasser, pga. avsaknaden av klassrum. Det blir heller INGEN SATSNING på fler lärare och därmed mindre klasser pga. att det inte finns lärare att tillgå. Jag är inte ett dugg förvånad över att verkligheten är sådan, det som är förvånansvärt är ni socialdemokrater kan gå ut och lova detta för ni borde ju känna till hur verkligheten ser ut innan ni lovar saker och ting.

Jag tror att det istället kommer att bli större klasser inom de närmaste åren eftersom det tar tid att utbilda nya lärare och att vi nu får alltfler invandrare som skall in i skolan. Det är, tyvärr, inte bara i Kristinehamn som dessa problem och löftesbrott finns. Det finns med största sannolikhet många kommuner i Sverige som har samma problem som Kristinehamn och som därmed inte kan infria löften om mindre klasser och fler lärare.

Nästa gång Bjarne som du träffar Löfven, Magdalena Andersson och eventuellt även Fridolin så tala om för dem hur verkligheten ser ut så slipper vi ständigt höra dem tal om hur mycket regeringen satsar på något som på kommunal nivå inte kan uppfyllas.

En annan så kallad satsning som ni gör är ju att genom statens försorg ge alla lärare en löneförhöjning på 3000 kr/mån. Varför ska det ge ett bättre skolresultat? Utbildar inte dagens lärare efter bästa förmåga redan nu, utbildar de bättre om de för ett lönepåslag. Jag förutsätter att alla gör sitt bästa redan nu och ett lönepåslag gör dem endast gladare, inte bättre pedagoger. Ingen behöver ju visa framfötterna för att få detta lönepåslag till skillnad från förstelärartjänsterna där det krävs att man visar resultat och är villig att ta större ansvar få att få bli förstelärare och därmed få högre lön, en mycket bättre metod än att dela ut 3000 kr/mån till alla lärare utan prestationskrav.

Gå till dig själv Bjarne, jag förutsätter att du gör ditt bästa idag och att du inte skulle göra något bättre jobb om du skulle få ett sådant lönepåslag. Det som behövs är ju en satsning på rekrytering av nya lärare och att höja ingångslönerna för dessa, fortsätta med förstelärartjänster samt kompletteringskurser för befintliga lärare.

Eftersom du svarade mig att det inte blir mindre klasser och flera lärare i Kristinehamns kommun så stå upp för det svaret och upprepa inte gång efter annan att ni gör dessa satsningar. Du passar på att nämna dessa så kallade satsningar lite då och då t ex i NKP 16/10 i din replik till Stellan Jansson där du påstår att ni satsar resurser på fler lärare och förskollärare. Det låter ju bra men klingar oerhört falskt.

Helge

Det blir INGEN SATSNING på mindre klasser, pga. avsaknaden av klassrum. Det blir heller INGEN SATSNING på fler lärare och därmed mindre klasser pga. att det inte finns lärare att tillgå. Jag är inte ett dugg förvånad över att verkligheten är sådan, det som är förvånansvärt är ni socialdemokrater kan gå ut och lova detta för ni borde ju känna till hur verkligheten ser ut innan ni lovar saker och ting.

Jag tror att det istället kommer att bli större klasser inom de närmaste åren eftersom det tar tid att utbilda nya lärare och att vi nu får alltfler invandrare som skall in i skolan. Det är, tyvärr, inte bara i Kristinehamn som dessa problem och löftesbrott finns. Det finns med största sannolikhet många kommuner i Sverige som har samma problem som Kristinehamn och som därmed inte kan infria löften om mindre klasser och fler lärare.

Nästa gång Bjarne som du träffar Löfven, Magdalena Andersson och eventuellt även Fridolin så tala om för dem hur verkligheten ser ut så slipper vi ständigt höra dem tal om hur mycket regeringen satsar på något som på kommunal nivå inte kan uppfyllas.

En annan så kallad satsning som ni gör är ju att genom statens försorg ge alla lärare en löneförhöjning på 3000 kr/mån. Varför ska det ge ett bättre skolresultat? Utbildar inte dagens lärare efter bästa förmåga redan nu, utbildar de bättre om de för ett lönepåslag. Jag förutsätter att alla gör sitt bästa redan nu och ett lönepåslag gör dem endast gladare, inte bättre pedagoger. Ingen behöver ju visa framfötterna för att få detta lönepåslag till skillnad från förstelärartjänsterna där det krävs att man visar resultat och är villig att ta större ansvar få att få bli förstelärare och därmed få högre lön, en mycket bättre metod än att dela ut 3000 kr/mån till alla lärare utan prestationskrav.

Gå till dig själv Bjarne, jag förutsätter att du gör ditt bästa idag och att du inte skulle göra något bättre jobb om du skulle få ett sådant lönepåslag. Det som behövs är ju en satsning på rekrytering av nya lärare och att höja ingångslönerna för dessa, fortsätta med förstelärartjänster samt kompletteringskurser för befintliga lärare.

Eftersom du svarade mig att det inte blir mindre klasser och flera lärare i Kristinehamns kommun så stå upp för det svaret och upprepa inte gång efter annan att ni gör dessa satsningar. Du passar på att nämna dessa så kallade satsningar lite då och då t ex i NKP 16/10 i din replik till Stellan Jansson där du påstår att ni satsar resurser på fler lärare och förskollärare. Det låter ju bra men klingar oerhört falskt.

Helge

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.