2015-10-21 14:33

2015-10-21 14:33

Kommunens kostnader

BROÄNGEN: Redovisa, Lars Nilsson (S)

debatt. I NKP måndag 19/10 säger Lars Nilsson (socialnämndens ordförande) att Broängen inte velat gå in i kostnadsjämförelser med kommunens verksamheter. Jag vidhåller fortfarande att Lars Nilssons läskunnighet behöver förbättras.

Vad är det jag har efterlyst i insändare efter insändare hela sommaren? Jo, vad är kommunens kringkostnader för äldreboendet i Kristinehamns förutom vård- och omsorg. T ex snöskottning, administration med mera. Sådant som sköts centralt och rimligtvis borde faktureras internt. Inget svar har kommit.

Jag högaktar Stiftelsen Broängen och respekterar deras beslut att inte lämna in anbud på upphandlingen. Deras boende är ett av de bättre i kommunen, ja kanske det bästa. Och nu verkar det försvinna. Det är bedrövligt att partipolitik ska fördärva detta p.g.a. att maten till 18 personer ska lagas i kommunen.

Jag förstår inte logiken i att det ska byggas en skola för långt över 100 miljoner, där man inte vet om det finns elever när bygget är färdigt. Det man vet i dag är att efterfrågan på äldreboende finns och det kommer inte att bli mindre när vi 40-talister kommer stormande. Vi är redan på gång, en del av oss är 70 år och äldre.

Politikerna har bestämt åt oss att vi ska bo kvar hemma så länge som möjligt, om så behövs, med hemtjänst. Jättebra för de som vill bo kvar hemma. Men för oss som inte vill bo kvar hemma. Vi är säkert några som inte vill sitta ensamma hemma och vänta på veckans höjdpunkt - när den kylda maten för nästa vecka kommer.

När det blir dags att flytta vill jag inte förvaras i ett stort opersonligt boende fastän det kanske är billigare för kommunen. Det allra billigaste är naturligtvis, när vi blir en belastning, den gamla hederliga ättestupan.

Även om jag inte är riktigt frisk i vare sig kroppen eller knoppen tror jag att jag skulle må väldigt bra i ett litet personligt boende. Där finns folk runtomkring för lite socialt prat och aktiviteter. Där maten lagas i köket där jag bor och ingen stressad hemtjänst kommer för att ge mig medicin och om de har tid ett vänligt ord.

Varför ska vi ha det sämre när vi blir äldre? Varför inte satsa mer pengar på oss så att vi själva kan välja hur vi vill ha det. Vi håller oss alldeles säkert friska i en tillvaro som vi själva har valt.

Det måste finnas pengar att spara på annat än äldreomsorgen. Politikerlöner kanske?

Lisbeth Lönnberg

Vad är det jag har efterlyst i insändare efter insändare hela sommaren? Jo, vad är kommunens kringkostnader för äldreboendet i Kristinehamns förutom vård- och omsorg. T ex snöskottning, administration med mera. Sådant som sköts centralt och rimligtvis borde faktureras internt. Inget svar har kommit.

Jag högaktar Stiftelsen Broängen och respekterar deras beslut att inte lämna in anbud på upphandlingen. Deras boende är ett av de bättre i kommunen, ja kanske det bästa. Och nu verkar det försvinna. Det är bedrövligt att partipolitik ska fördärva detta p.g.a. att maten till 18 personer ska lagas i kommunen.

Jag förstår inte logiken i att det ska byggas en skola för långt över 100 miljoner, där man inte vet om det finns elever när bygget är färdigt. Det man vet i dag är att efterfrågan på äldreboende finns och det kommer inte att bli mindre när vi 40-talister kommer stormande. Vi är redan på gång, en del av oss är 70 år och äldre.

Politikerna har bestämt åt oss att vi ska bo kvar hemma så länge som möjligt, om så behövs, med hemtjänst. Jättebra för de som vill bo kvar hemma. Men för oss som inte vill bo kvar hemma. Vi är säkert några som inte vill sitta ensamma hemma och vänta på veckans höjdpunkt - när den kylda maten för nästa vecka kommer.

När det blir dags att flytta vill jag inte förvaras i ett stort opersonligt boende fastän det kanske är billigare för kommunen. Det allra billigaste är naturligtvis, när vi blir en belastning, den gamla hederliga ättestupan.

Även om jag inte är riktigt frisk i vare sig kroppen eller knoppen tror jag att jag skulle må väldigt bra i ett litet personligt boende. Där finns folk runtomkring för lite socialt prat och aktiviteter. Där maten lagas i köket där jag bor och ingen stressad hemtjänst kommer för att ge mig medicin och om de har tid ett vänligt ord.

Varför ska vi ha det sämre när vi blir äldre? Varför inte satsa mer pengar på oss så att vi själva kan välja hur vi vill ha det. Vi håller oss alldeles säkert friska i en tillvaro som vi själva har valt.

Det måste finnas pengar att spara på annat än äldreomsorgen. Politikerlöner kanske?

Lisbeth Lönnberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.