2015-09-10 07:44

2015-09-10 07:44

Skrota utkastningslagen

FLYKTINGAR: Majoritet är förKristinehamn för mångfald

Äntligen! Vi har ju vetat att en majoritet av oss som bor i Sverige INTE vill ställa olika grupper i samhället mot varandra.

Ändå blev normaliseringen av ”främlingsfientlighet”, rasism och nationalism i det offentliga rummet så tydlig under den sommar som gick. Anonyma konton på Twitter och delningarna och ”gilla”-tryckningarna i sociala medier från islamofobiska, rasistiska och nationalistiska sajter och bloggar ökade på ett mycket synligt sätt i takt med att ledarsidorna på vissa tidningar gick splittrande krafter till mötes och krävde eller önskade bl.a. hårdare asylpolitik, publicering av misstänktas etnicitet och hårdare bevakning av EU:s gränser.

Men så vände det. Det är klart att människor som flyr har tillgång till en smartphone att ta selfies med och skicka till nära och kära för att visa att de överlevde resan över Medelhavet, för det är ju så det är; en lever sitt liv i sitt land med nära och kära och har hus, jobb och smartphone - AND THEN SHIT HAPPENS och du behöver fly!

Till slut tog medmänskligheten och solidariteten ett stort kliv ut i offentligheten och i samband med det minskade de anonyma kontona, delningarna och ”gilla”-tryckningarna i flödet på sociala medier. Solidariska initiativ som gör skillnad här och nu är alltid välkomna!

För att nå en stabil och varaktig förändring för vuxna och barn på flykt kräver Kristinehamn för mångfald:

• Låt flyktingarna stanna – skrota utkastningslagen!

• Öppna flygvägen till Europa – slopa transportörsansvaret!

• Sätt press på EU – öka flyktingkvoten och hjälpen i närområden!

Ändå blev normaliseringen av ”främlingsfientlighet”, rasism och nationalism i det offentliga rummet så tydlig under den sommar som gick. Anonyma konton på Twitter och delningarna och ”gilla”-tryckningarna i sociala medier från islamofobiska, rasistiska och nationalistiska sajter och bloggar ökade på ett mycket synligt sätt i takt med att ledarsidorna på vissa tidningar gick splittrande krafter till mötes och krävde eller önskade bl.a. hårdare asylpolitik, publicering av misstänktas etnicitet och hårdare bevakning av EU:s gränser.

Men så vände det. Det är klart att människor som flyr har tillgång till en smartphone att ta selfies med och skicka till nära och kära för att visa att de överlevde resan över Medelhavet, för det är ju så det är; en lever sitt liv i sitt land med nära och kära och har hus, jobb och smartphone - AND THEN SHIT HAPPENS och du behöver fly!

Till slut tog medmänskligheten och solidariteten ett stort kliv ut i offentligheten och i samband med det minskade de anonyma kontona, delningarna och ”gilla”-tryckningarna i flödet på sociala medier. Solidariska initiativ som gör skillnad här och nu är alltid välkomna!

För att nå en stabil och varaktig förändring för vuxna och barn på flykt kräver Kristinehamn för mångfald:

• Låt flyktingarna stanna – skrota utkastningslagen!

• Öppna flygvägen till Europa – slopa transportörsansvaret!

• Sätt press på EU – öka flyktingkvoten och hjälpen i närområden!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.