2015-06-17 11:29

2015-06-17 11:29

Stöd Arla och oss

MJÖLKBÖNDER MJÖLKBONDE I SUNNE OCH VICE ORDFÖRANDE VÄRMLANDSKRETSEN: Replik till HilleviAnders Ramström

Svar. ”Rädda våra mjölkbönder” i Nya Kristinehamns-Posten 150601.

Det är bra att Hillevi vill ha kvar de svenska mjölkbönderna. Jag är nämligen en av dem, och jag är väldigt stolt över mitt yrke. Men om man menar allvar med att vilja hjälpa oss mjölkbönder, särskilt oss i Värmland, så är det sämsta man kan göra att sluta köpa Arla.

Arla är ett kooperativ som ägs av oss mjölkbönder. Alla som vill får bli Arlabönder, medan andra mejerier väljer vem de vill ha som leverantörer. Arla hämtar garanterat all vår mjölk, alla dagar och året om, oavsett om vi har avsättning för den eller inte. Det här gör det möjligt att behålla mjölkproduktion i stora delar av landet, men det skapar även ett mjölköverskott. Det överskottet säljer Arla utomlands på andra lönsamma marknader. På det sättet blir vi som mjölkbönder inte beroende av vad vi kan sälja lokalt.

Vad Hillevi betalar för sina mejerivaror i butiken bestämmer butiken, inte Arla. Avräkningspriset, det vi bönder får betalt för vår mjölk, är lågt just nu. Vissa mindre mejerier betalar för närvarande mer än Arla, och många säger då som Hillevi att man ska handla lokalt istället. Men på de flesta håll i landet är det ett Arlamejeri som är det lokala mejeriet, och en Arlabonde som är den närmsta bonden. Det gäller inte minst i Värmland, där nästan alla mjölkbönder är Arlabönder.

Det bästa sättet att stötta oss bönder är alltså att köpa Arlaprodukter. För ju bättre det går för Arla desto mer kan vi få betalt för vår mjölk. Så enkelt är det.

Det är bra att Hillevi vill ha kvar de svenska mjölkbönderna. Jag är nämligen en av dem, och jag är väldigt stolt över mitt yrke. Men om man menar allvar med att vilja hjälpa oss mjölkbönder, särskilt oss i Värmland, så är det sämsta man kan göra att sluta köpa Arla.

Arla är ett kooperativ som ägs av oss mjölkbönder. Alla som vill får bli Arlabönder, medan andra mejerier väljer vem de vill ha som leverantörer. Arla hämtar garanterat all vår mjölk, alla dagar och året om, oavsett om vi har avsättning för den eller inte. Det här gör det möjligt att behålla mjölkproduktion i stora delar av landet, men det skapar även ett mjölköverskott. Det överskottet säljer Arla utomlands på andra lönsamma marknader. På det sättet blir vi som mjölkbönder inte beroende av vad vi kan sälja lokalt.

Vad Hillevi betalar för sina mejerivaror i butiken bestämmer butiken, inte Arla. Avräkningspriset, det vi bönder får betalt för vår mjölk, är lågt just nu. Vissa mindre mejerier betalar för närvarande mer än Arla, och många säger då som Hillevi att man ska handla lokalt istället. Men på de flesta håll i landet är det ett Arlamejeri som är det lokala mejeriet, och en Arlabonde som är den närmsta bonden. Det gäller inte minst i Värmland, där nästan alla mjölkbönder är Arlabönder.

Det bästa sättet att stötta oss bönder är alltså att köpa Arlaprodukter. För ju bättre det går för Arla desto mer kan vi få betalt för vår mjölk. Så enkelt är det.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.