2015-06-17 06:00

2015-06-17 14:48

Höj lärarlönerna

SVAR PÅ TAL BÅDE STOLT OCH KOMPETENT OCH VÄL VÄRD EN HÖGRE LÖN: Hälge och skolan

Replik. Svar till Hälge om dagens skola och lärarlöner. Lärarförbundet spår att det om tio år kommer saknas 65 000 lärare. Detta beror på stor del på de låga lönerna, bra, kompetenta lärare lämnar yrket, ansökningarna till lärarprogrammen är få.

Ska vi behålla och utbilda kompetenta, duktiga pedagoger som väljer att arbeta inom skolan måste lärarlönerna höjas, ganska mycket faktiskt. En ingenjör med likvärdiga högskole- eller universitetspoäng tjänar idag 10 000 mer än en lärare. Idag styr lönen vad många väljer att utbilda sig till.

Det är också så att de resurser som läggs på exempelvis läromedel i våra budgetar är krympt. Man är inte bättre än sina verktyg, har snickaren en dålig hammare eller ingenjören att dataprogram som inte räcker till blir också resultatet sämre, så också i skolan. Är vi pedagoger begränsade av ekonomi kan vi inte heller jobba som vi vill och anser att eleverna behöver. Tro mig, vi trollar med knäna varje dag för att möta alla enskildas behov.

Jag säger höj lönerna och öka vår budget, och detta är inte unikt för lärarkåren, det finns många, många fler yrkeskategorier som skulle behöva höjas. Med höjda löner och en större budget kan vi inte bara behålla och utbilda fler duktiga pedagoger. Statusen på yrket höjs, konkurrensen om platserna på lärarprogrammet blir hårdare, fler duktiga lärare utbildas och de som är bra på sitt jobb väljer att stanna. Man blir inte bättre av en högre lön på individnivå kanske, men yrkeskåren behöver det!

Lärare

Ska vi behålla och utbilda kompetenta, duktiga pedagoger som väljer att arbeta inom skolan måste lärarlönerna höjas, ganska mycket faktiskt. En ingenjör med likvärdiga högskole- eller universitetspoäng tjänar idag 10 000 mer än en lärare. Idag styr lönen vad många väljer att utbilda sig till.

Det är också så att de resurser som läggs på exempelvis läromedel i våra budgetar är krympt. Man är inte bättre än sina verktyg, har snickaren en dålig hammare eller ingenjören att dataprogram som inte räcker till blir också resultatet sämre, så också i skolan. Är vi pedagoger begränsade av ekonomi kan vi inte heller jobba som vi vill och anser att eleverna behöver. Tro mig, vi trollar med knäna varje dag för att möta alla enskildas behov.

Jag säger höj lönerna och öka vår budget, och detta är inte unikt för lärarkåren, det finns många, många fler yrkeskategorier som skulle behöva höjas. Med höjda löner och en större budget kan vi inte bara behålla och utbilda fler duktiga pedagoger. Statusen på yrket höjs, konkurrensen om platserna på lärarprogrammet blir hårdare, fler duktiga lärare utbildas och de som är bra på sitt jobb väljer att stanna. Man blir inte bättre av en högre lön på individnivå kanske, men yrkeskåren behöver det!

Lärare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.