2018-10-11 09:57

2018-10-11 09:57

Ökenmässa med Gunnar Lind och hans vänner

SVENSKA KYRKAN: Berättar om Egypten och kristna kyrkan där

På lördag kommer prästen Gunnar Lind med vänner återigen till Kristinehamn för att fira Ökenmässa.

Det är inte första gången de besöker Kristinehamn. Men då Gunnar nu går i pension kanske den sista.

Gunnar som är bördig från Bjurtjärn var präst i Kristinehamn och bosatt vid Österviks kapell tills han fick åka till Egypten med sin familj för att arbeta med den gamla Egyptiskt ortodoxa kyrkan 1991. Efter åren i Egypten blev han präst i Högalidskyrkan i Stockholm.

Där började man snart att under Gunnars ledning fira en Ökenmässa inspirerad av den gamla egyptiska kyrkans traditioner. Gunnar har även ordnat många studieresor till Egypten med besök i gamla kyrkor och kloster med mycket levande kristna. Kyrkan i Egypten är den största i Mellanöstern och räknar Evangelisten Markus som sin grundare.

I Kristinehamn kommer Gunnar att hålla ett föredrag om Lövhyddohögtiden. Det sker i församlingshem på lördagseftermiddagen samt att han ska leda en Ökenmässa i Kristinehamns kyrka.

På söndagsförmiddagen predikar han i Kristinehamns kyrka. Gunnar kommer tillsammans med en grupp personer från Stockholmsområdet som under lång tid varit med och firat Ökenmässor med Gunnar. Det kommer att bli tillfälle att få lära mer om både Ökenmässan, Egypten, retreatgården Anafora, kyrkans rötter med mera.

Det är en intressant grupp människor som kommer med mycket andlig erfarenhet. En av gruppmedlemmarna prästen Eric Domenicus har bland annat besökt munkrepubliken Athos i Grekland. Redaktör Tor Carlid har fördjupat sig i den judiska traditionen.

Gunnar som är bördig från Bjurtjärn var präst i Kristinehamn och bosatt vid Österviks kapell tills han fick åka till Egypten med sin familj för att arbeta med den gamla Egyptiskt ortodoxa kyrkan 1991. Efter åren i Egypten blev han präst i Högalidskyrkan i Stockholm.

Där började man snart att under Gunnars ledning fira en Ökenmässa inspirerad av den gamla egyptiska kyrkans traditioner. Gunnar har även ordnat många studieresor till Egypten med besök i gamla kyrkor och kloster med mycket levande kristna. Kyrkan i Egypten är den största i Mellanöstern och räknar Evangelisten Markus som sin grundare.

I Kristinehamn kommer Gunnar att hålla ett föredrag om Lövhyddohögtiden. Det sker i församlingshem på lördagseftermiddagen samt att han ska leda en Ökenmässa i Kristinehamns kyrka.

På söndagsförmiddagen predikar han i Kristinehamns kyrka. Gunnar kommer tillsammans med en grupp personer från Stockholmsområdet som under lång tid varit med och firat Ökenmässor med Gunnar. Det kommer att bli tillfälle att få lära mer om både Ökenmässan, Egypten, retreatgården Anafora, kyrkans rötter med mera.

Det är en intressant grupp människor som kommer med mycket andlig erfarenhet. En av gruppmedlemmarna prästen Eric Domenicus har bland annat besökt munkrepubliken Athos i Grekland. Redaktör Tor Carlid har fördjupat sig i den judiska traditionen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.