2016-02-23 14:55

2016-02-23 14:55

Önskar sig pengar till Skärgårdskapellet

JUBILAR: Stig Axelsson firar 70 år

På fredag fyller Stig Axelsson 70 år. Det kommer han att fira med öppet hus i sitt hem under eftermiddagen. Några personliga presenter vill han inte ha.
– Men gåvor till Skärgårdskapellet tas tacksamt emot. Pengar saknas för att kapellet ska bli klart, säger han.

För två och ett halvt år sedan slutade Stig Axelsson sin tjänst som kyrkoherde i Kristinehamn. Men pensionerat sig har han inte gjort. Stig Axelsson har fortsatt sina teologiska studier och läser ett masterprogram vid Uppsala universitet samtidigt som han rycker in som vikarierande präst.

– Jag har fått erbjudande om att ha en egen församling, för det är brist på präster i stiftet. Men för tillfället är jag nöjd med att under vintern och våren kombinera studier med att hjälpa till med gudstjänster och kyrkliga handlingar i olika församlingar.

I sommar ska han jobba som sjukhuspräst vid Centralsjukhuset i Karlstad två dagar i veckan.

– Då kommer jag att pendla från vårt sommarhus utanför Arvika, säger han.

Från Arvika

Det är i Arvika som Stig Axelsson växt upp. I Kristinehamn hamnade han först 1998 efter universitetsstudier i sociala och teologiska ämnen och ett yrkesliv inom Frälsningsarmén och Svenska kyrkan.

Från slutet av 1960-talet till mitten på 80-talet var Stig Axelsson Frälsningsofficer och kårledare i Varberg, Södertälje och Tranås. Han jobbade som biträdande föreståndare för vårdhemmet för alkoholskadade på Kurön och var sekreterare för Frälsningsarméns ledare i Sverige.

De nästföljande fem åren jobbade han som ekumenisk utredningssekreterare i sociala och etiska frågor, varpå han fick sin första tjänst inom Svenska kyrkan som distriktspräst i Hammarbykyrkan i Skärpnäcks församling i Stockholm.

Det var därifrån han och familjen flyttade till Kristinehamn 1998.

– Biskopen önskade att jag skulle ta tjänsten som kyrkoherde i Kristinehamn och då kunde jag inte tacka nej, säger Stig Axelsson.

15 år blev det som kyrkoherde i kommunen.

Under den tiden har Stig Axelsson fått vara med om hela resan för Skärgårdskapellet. Ett projekt som ligger honom varmt om hjärtat.

– Det är en dröm vi haft att förverkliga detta. Området erbjuder en sådan fantastisk helhet med caféet och barnverksamheten om somrarna. Det känns viktigt att kapellet blir klart, säger han och berättar att det fattas 200 000 kronor.

Skänka en gåva

Stig Axelsson är sedan i fjol ordförande i föreningen Skärgårdskapellet och han hoppas nu kunna bidra till att kapellets väggar och golv görs färdiga.

– Mycket arbete har gjorts av frivilliga krafter, men expertis måste göra klart väggarna, förklarar han.

Metoden som ska användas på väggarna kallas lerklining, vilket är en gammal teknik. Skifferplattor har dessutom köpts in till golvet i sakristian, till mittgången och koret samt att brädgolv ska läggas på övriga delar av kapellsalens golv.

Kapellet är som många vet invigt. Det har redan hållits dop, vigslar och musikgudstjänster där men arbete återstår och det hoppas styrelsen för föreningen ska bli klart under året.

Den som vill skänka en gåva till kapellet kan överlämna den personligen till Stig Axelsson eller sätta in pengar på Skärgårdskapellets postgiro: 30 30 65 –7.

– Vi kommer ha öppet hus under fredagseftermiddagen. Det är kul med fest ibland, avslutar han.

För två och ett halvt år sedan slutade Stig Axelsson sin tjänst som kyrkoherde i Kristinehamn. Men pensionerat sig har han inte gjort. Stig Axelsson har fortsatt sina teologiska studier och läser ett masterprogram vid Uppsala universitet samtidigt som han rycker in som vikarierande präst.

– Jag har fått erbjudande om att ha en egen församling, för det är brist på präster i stiftet. Men för tillfället är jag nöjd med att under vintern och våren kombinera studier med att hjälpa till med gudstjänster och kyrkliga handlingar i olika församlingar.

I sommar ska han jobba som sjukhuspräst vid Centralsjukhuset i Karlstad två dagar i veckan.

– Då kommer jag att pendla från vårt sommarhus utanför Arvika, säger han.

Från Arvika

Det är i Arvika som Stig Axelsson växt upp. I Kristinehamn hamnade han först 1998 efter universitetsstudier i sociala och teologiska ämnen och ett yrkesliv inom Frälsningsarmén och Svenska kyrkan.

Från slutet av 1960-talet till mitten på 80-talet var Stig Axelsson Frälsningsofficer och kårledare i Varberg, Södertälje och Tranås. Han jobbade som biträdande föreståndare för vårdhemmet för alkoholskadade på Kurön och var sekreterare för Frälsningsarméns ledare i Sverige.

De nästföljande fem åren jobbade han som ekumenisk utredningssekreterare i sociala och etiska frågor, varpå han fick sin första tjänst inom Svenska kyrkan som distriktspräst i Hammarbykyrkan i Skärpnäcks församling i Stockholm.

Det var därifrån han och familjen flyttade till Kristinehamn 1998.

– Biskopen önskade att jag skulle ta tjänsten som kyrkoherde i Kristinehamn och då kunde jag inte tacka nej, säger Stig Axelsson.

15 år blev det som kyrkoherde i kommunen.

Under den tiden har Stig Axelsson fått vara med om hela resan för Skärgårdskapellet. Ett projekt som ligger honom varmt om hjärtat.

– Det är en dröm vi haft att förverkliga detta. Området erbjuder en sådan fantastisk helhet med caféet och barnverksamheten om somrarna. Det känns viktigt att kapellet blir klart, säger han och berättar att det fattas 200 000 kronor.

Skänka en gåva

Stig Axelsson är sedan i fjol ordförande i föreningen Skärgårdskapellet och han hoppas nu kunna bidra till att kapellets väggar och golv görs färdiga.

– Mycket arbete har gjorts av frivilliga krafter, men expertis måste göra klart väggarna, förklarar han.

Metoden som ska användas på väggarna kallas lerklining, vilket är en gammal teknik. Skifferplattor har dessutom köpts in till golvet i sakristian, till mittgången och koret samt att brädgolv ska läggas på övriga delar av kapellsalens golv.

Kapellet är som många vet invigt. Det har redan hållits dop, vigslar och musikgudstjänster där men arbete återstår och det hoppas styrelsen för föreningen ska bli klart under året.

Den som vill skänka en gåva till kapellet kan överlämna den personligen till Stig Axelsson eller sätta in pengar på Skärgårdskapellets postgiro: 30 30 65 –7.

– Vi kommer ha öppet hus under fredagseftermiddagen. Det är kul med fest ibland, avslutar han.

Stig Axelsson

Adress: Lokandergatan 4

Födelsedatum: 46 02 26

Födelseort: Arvika

Yrke/ arbetsplats: Präst till förfogande, delar av året vikarierande sjukhuspräst i Karlstad. Fortsatta teologiska studier, masterprogram, Uppsala

Utbildning/ examina: Studentexamen, Arvika, Socionomexamen, Stockholm, Teologiska studier Frälsningsarméns officersskola, Teol. Kandidatexamen, Uppsala, Kyrkoherdeutbildning, Uppsala, Enskild själavård, St Lukas utbildningsinstitut, Stockholm och fortbildning i teologi i Rom och London.

Intressen: Familj, släkt, natur, studier, sång, musik, resor, människor härhemma och ute i världen

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.