2015-03-10 14:39

2015-03-10 15:03

Thorolf Edh

DÖDSFALL Kristinehamn

Thorolf Edh, Kristinehamn, har hastigt gått bort 79 år gammal. Han var den siste chefsåklagaren stationerad i Kristinehamn.

Själv hade nog Thorolf satt titeln kristinehamnare först. Han var född i stan, växte upp på Sanna som en i gänget, ”Sannaligan”. Det är en grupp som troget samlas varje juli för att berätta minnen. Det var Thorolf en mästare på. En lättsam, trevlig och alltid glad person.

Jag minns själv när jag som semestervikarie gick polisronden på NWT och hamnade hos åklagarna, där bakom ett skrivbord i sommarvärmen satt Thorolf. Så mycket prat om brottslingar blev det inte, desto mer om Kristinehamnsprofiler. De kunde Thorolf på sina fem. För att inte tala om alla gamla lärare vi båda haft. Det blev ett långt besök.

Via Södermalmsskolan hamnade Thorolf på läroverket, där han slutligen tog studentexamen 1957. Sportintresserad var han redan då. Fotbollsspelare i läroverkslaget som kom till semifinal i Kronprinsens pokal och inte oäven boxare i BK Trim.

Han flyttade till Uppsala och läste juridik. Via tingsmeritering i Dalarna hamnade han i samband med rättsväsendets förstatligande i Karlstad.

Thorolf brukade berätta att en av hans första insatser var att hjälpa Olle Vagnstad att ta fram bakgrunden om Gustavsvik i samband med mordbrandsrättegången.

Under många år var Thorolf distriktsåklagare. När tjänsten som chefsåklagare blev ledig i hemstaden Kristinehamn sökte och fick han den. Nu var han hemma på mammas gata. Kunde vartenda prång och gata, vilket underlättar processen.

Efter pensioneringen engagerade sig Thorolf i kamratgängen, Benfikagänget och idrottsveteranerna. Så sent som förra onsdagen var han med och fikade med kompisarna och när läroverkets 100 år firades var han på plats med sin Margareta.

Kristinehamn har förlorat en gudabenådad berättare och Degerfors en trogen supporter. Thorolf kommer att saknas.

Vi känner med hans närmaste; Margareta samt barn med familjer.

Själv hade nog Thorolf satt titeln kristinehamnare först. Han var född i stan, växte upp på Sanna som en i gänget, ”Sannaligan”. Det är en grupp som troget samlas varje juli för att berätta minnen. Det var Thorolf en mästare på. En lättsam, trevlig och alltid glad person.

Jag minns själv när jag som semestervikarie gick polisronden på NWT och hamnade hos åklagarna, där bakom ett skrivbord i sommarvärmen satt Thorolf. Så mycket prat om brottslingar blev det inte, desto mer om Kristinehamnsprofiler. De kunde Thorolf på sina fem. För att inte tala om alla gamla lärare vi båda haft. Det blev ett långt besök.

Via Södermalmsskolan hamnade Thorolf på läroverket, där han slutligen tog studentexamen 1957. Sportintresserad var han redan då. Fotbollsspelare i läroverkslaget som kom till semifinal i Kronprinsens pokal och inte oäven boxare i BK Trim.

Han flyttade till Uppsala och läste juridik. Via tingsmeritering i Dalarna hamnade han i samband med rättsväsendets förstatligande i Karlstad.

Thorolf brukade berätta att en av hans första insatser var att hjälpa Olle Vagnstad att ta fram bakgrunden om Gustavsvik i samband med mordbrandsrättegången.

Under många år var Thorolf distriktsåklagare. När tjänsten som chefsåklagare blev ledig i hemstaden Kristinehamn sökte och fick han den. Nu var han hemma på mammas gata. Kunde vartenda prång och gata, vilket underlättar processen.

Efter pensioneringen engagerade sig Thorolf i kamratgängen, Benfikagänget och idrottsveteranerna. Så sent som förra onsdagen var han med och fikade med kompisarna och när läroverkets 100 år firades var han på plats med sin Margareta.

Kristinehamn har förlorat en gudabenådad berättare och Degerfors en trogen supporter. Thorolf kommer att saknas.

Vi känner med hans närmaste; Margareta samt barn med familjer.

  • Lars Blomkvist